ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, εάν μια εμπορική τράπεζα δεν έχει το 60% των καταθέσεών της σε τουρκικές λίρες, θα αναγκαστεί να αποθηκεύσει μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις σε συνάλλαγμα και κεφάλαια συμμετοχής διάρκειας έως και ενός έτους έχει αυξηθεί από 25% σε 30%.
Ένας δεύτερος κανονισμός αναφέρει πως οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να αγοράσουν επτά ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον κρατικών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα, εάν οι καταθέσεις τους πέσουν κάτω από το επίπεδο του 60%.
Η κεντρική τράπεζα θα εξαιρέσει τους δανειστές από την κατοχή ορισμένων κρατικών ομολόγων σε λίρες εάν οι καταθέσεις σε λίρες αποτελούν το 60% ή περισσότερο των συνολικών καταθέσεων τους, αναφέρουν οι κανονισμοί που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας.
Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων αναφοράς 10ετούς λίρας υποχώρησαν κατά 35 μονάδες βάσης στο 10,32% στις 3:02 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η διεύρυνση της χρήσης του τοπικού νομίσματος στις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας. Τα στοιχεία της τραπεζικής εποπτείας έδειξαν ότι το 59,2% του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες διατηρούνταν σε λίρες στις 31 Μαρτίου.
Η λίρα έχει δεχθεί εκ νέου πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC και η Morgan Stanley να βλέπουν απότομη αποδυνάμωση μετά τις γενικές εκλογές του επόμενου μήνα.
Οι έμποροι θεωρούν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας κρίσιμο για τη διαμόρφωση της νομισματικής και δημοσιονομικής κατεύθυνσης της Τουρκίας μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών και αυστηρού κυβερνητικού ελέγχου υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες οδήγησαν στην έξοδο ξένων επενδυτών.
Διαβάστε επίσης
«Λίφτινγκ» στη δευτερογενή – Νέο τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών εγκαινιάζει ο ΟΔΔΗΧ
Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων