Εξαιρούνται οι τουρκικές τράπεζες από την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό του 2025 λογιστική, η οποία περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τον χειρισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων και αποτιμήσεων υπό το καθεστώς υπερπληθωρισμού, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (BDDK) της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023 ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι η χώρα θα προχωρούσε σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πληθωρισμού, ωστόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εξαιρούνταν από την πρακτική αυτή.

1

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ισολογισμοί των τουρκικών εταιρειών από το τέλος του 2023 έως το 2026 θα είναι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, λόγω των προβλέψεων, μια αλλαγή που επηρεάζει περισσότερο τις τράπεζες.

Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια, οι εταιρείες προσπάθησαν να προστατευτούν από τον υψηλό πληθωρισμό, αγοράζοντας πάγια περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν άφηναν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όσες στράφηκαν σε μη νομισματικά πάγια περιουσιακά στοιχεία, έλαβαν υψηλότερα κέρδη για να πληρώσουν αντίστοιχα τους υψηλότερους φόρους.

«Αναμένουμε μια θετική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο Cagdas Dogan, διευθυντής έρευνας στην Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στράφηκε στη λογιστική του πληθωρισμού φέτος για μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αφού η τριετής σωρευτική αύξηση των τιμών παραγωγού ξεπέρασε το 100%.

Οι τράπεζες εξαιρέθηκαν για το 2024, ωστόσο έχουν δηλώσει ότι και αυτές θα μεταβάλλουν τα πρότυπα το επόμενο έτος.

Η επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε περίπου 47%, από 86% το 2022, διευκόλυνε επίσης την απόφαση της Πέμπτης.

Ο τραπεζικός δείκτης της Borsa Istanbul έχει σημειώσει άνοδο 67% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας το κέρδος 33% του δείκτη αναφοράς BIST-100.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται το 2025 στο 21%.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με βασικό αντικείμενο τη Συρία

Εθνική Τράπεζα: Πρωτοβουλία «ΕΝ.Ν.ΟΙ.Α» για την ενδυνάμωση των νοικοκυριών στις οικονομικές τους αποφάσεις

Deutsche Bank για Εθνική Τράπεζα: Αυξάνει την τιμή στόχο μετά το γ’ τρίμηνo