ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τουρκική οικονομία ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, η δεύτερη διαδοχική μείωση μετά την αναθεώρηση της προηγούμενης περιόδου σε συρρίκνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή. Η ετήσια ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκε στο 2,1%, κάτω από το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το ισχυρό πρώτο τρίμηνο και τον προ πανδημίας μέσο όρο άνω του 5% και αντανακλά το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που ισχύει για μεγάλο μέρος του έτους.
«Αναμένουμε ότι η μέτρηση θα στηρίξει την έκκλησή μας προς την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να ξεκινήσει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε η Selva Bahar Baziki του Bloomberg Economics σε σημείωμα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο.
Η τουρκική οικονομία εισέρχεται σε τεχνική ύφεση
Η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της εν μέσω αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα παλεύει να ελέγξει τον πληθωρισμό που αγγίζει το 49% με σφιχτή νομισματική πολιτική, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 50% για οκτώ συνεχείς μήνες. Αυτό έχει φρενάρει τη βιομηχανική παραγωγή, αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανθεκτική εν μέρει λόγω του ότι οι Τούρκοι επισπεύδουν τις αγορές ορισμένων αγαθών για να αποφύγουν ακόμη πιο απότομες τιμές.
«Η κατανάλωση παραμένει ο ισχυρότερος συντελεστής της αύξησης του ΑΕΠ, αν και έχει μειωθεί σε τριμηνιαία βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Okan Ertem, ανώτερος οικονομολόγος της Turk Ekonomi Bankasi AS.
«Μαζί με την επιβράδυνση του όγκου των εισαγωγών τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, αυτό υποδηλώνει ότι η Τουρκία πλησιάζει σε ένα επίπεδο παραγωγής που θα μπορούσε να στηρίξει τη διαδικασία αποπληθωρισμού».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βλέπει τον πληθωρισμό να ολοκληρώνεται φέτος στο 44%, προτού επιβραδυνθεί στο 21% μέχρι το τέλος του 2025.
Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε σύντομα να δικαιολογηθεί λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η ταχύτητα της αναμενόμενης νομισματικής χαλάρωσης είναι πιθανό να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στο παρελθόν ευνοήσει την οικονομική ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του το 2023, μια νέα οικονομική ομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει επικεντρωθεί σε πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές.
Με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2018, οι επενδυτές μπορεί να εικάζουν αν ο Ερντογάν θα επιστρέψει σε πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.
Η βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει μια ασημένια επένδυση, σύμφωνα με τον Emre Akcakmak, ανώτερο σύμβουλο της East Capital International AB στο Ντουμπάι.
«Οι επενδυτές δεν είναι πλέον προσηλωμένοι στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη- αντιθέτως, δίνουν προτεραιότητα σε ενδείξεις ήπιας προσγείωσης που συνοδεύονται από συνεχή μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα ΒΒC: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τους βομβαρδισμούς στη Συρία
Τουρκία: Άδεια στην τουρκική TPAO για πετρελαϊκές έρευνες στον Κόλπο του Ξηρού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βόρεια Μακεδονία: Επεισόδια κατά την «ημέρα της αλβανικής σημαίας» – Έκαψαν την σημαία της χώρας
- Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Προτρέπει το ΝΑΤΟ να του απευθύνει πρόσκληση ένταξης την επόμενη εβδομάδα
- Κτηματολόγιο: Ποιες περιοχές πήραν παράταση
- Νεκρός βατραχάνθρωπος των Υποβρυχίων Καταστροφών κατά την διάρκεια εκπαίδευσης