Σε ένα ευρύτερο έλλειμμα επανήλθε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά από ένα σπάνιο πλεόνασμα τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αυξανόμενες εισαγωγές χρυσού συνέβαλαν στην επιδείνωση ενός εμπορικού χάσματος.

Το έλλειμμα ήταν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο πλεόνασμα 651 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο και το έλλειμμα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

1

Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg, ήταν για ένα χάσμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο.

Η χρόνια ανισορροπία στο εμπόριο είναι μια βασική αιτία για την ευπάθεια της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία οι αρχές θέλουν να ξεπεράσουν μειώνοντας την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές.

Οι νέοι οικονομικοί στόχοι που αποκάλυψε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα προβλέπουν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί από περίπου 4% του ΑΕΠ φέτος σε 3,1% το 2024.

Σύμφωνα με το Bloomerg, από τότε που ο πρόεδρος Ερντογάν ίδρυσε μια νέα ομάδα για τη διαχείριση της οικονομίας μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, στόχος ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας με υψηλότερα επιτόκια και περιορισμούς στις εισαγωγές χρυσού.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν τριπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο στο 25% από τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πιο «ρεαλιστικό» μακροοικονομικό πρόγραμμα που δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει αντίστροφα αποθεματικά.

Διαβάστε επίσης: 

Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

Έσπασε κάθε ρεκόρ η Golden Visa

Νέα αύξηση συντάξεων για 2,5 εκατ. συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου – Ποιοι θα λάβουν επίδομα «προσωπικής» διαφοράς