Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τουρισμός: Ταξιδιωτικές εισπράξεις 6,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο – Νέα ρεκόρ για την Ελλάδα

τουρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με ρυθμό 12,2% «έτρεξαν» τα τουριστικά έσοδα στο εξάμηνο, κάτι που αποδεικνύει την καλή πορεία του τουρισμού και φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα ταξιδιωτικά έσοδα το πρώτο 6μηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Ουσιαστικά, προστέθηκαν 754 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Στο διάστημα αυτό οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Ειδικά για τον Ιούνιο ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης είναι πιο περιορισμένος, στο 7,7%. Τον συγκεκριμένο μήνα τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 3,11 δισ. ευρώ έναντι 2,89 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, με τη θετική διαφορά στα 223 εκατ. ευρώ.

Η τουριστική βιομηχανία στρέφεται στα ιδιωτικά νησιά.

Νέα ρεκόρ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα χτυπά νέα τουριστικά ρεκόρ, προσβλέποντας σε νέα υψηλά φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ταβάνι των 20,5 δισ. ευρώ άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία πιστοποιούν πως ο ελληνικός τουρισμός έθεσε ακόμα ψηλότερα τον πήχη το περασμένο έτος, σπάζοντας το ρεκόρ του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η άνοδος στις προγραμματισμένες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας φτάνει το 8,2% σε σχέση με το 2023, με το 53% αυτή της ανόδου να αφορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Θετικό είναι το γεγονός πως ο τουρισμός φαίνεται αργά αλλά σταθερά να κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν με την εικόνα από τις προκρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να επιτρέπει αισιοδοξία.

Την ίδια στιγμή όμως, πτωτικά κινούνται Μύκονος (-12,1%) και Σαντορίνη (-7,2%) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθότι τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης σε δύο από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά χάνουν λάδια με τους τζίρους να παίρνουν τον ανήφορο.

Διαβάστε επίσης:

Νίκη Κεραμέως: 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και πρόστιμα 26,6 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο

Γερμανία: Πτώση 0,8% στις τιμές παραγωγού

Περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με €1.000