• Οικονομία

    Τουρισμός: Πώς θα μοιραστούν τα 390 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

    Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού


    Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν οι δυνητικοί δικαιούχοι των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται μέσω του υπουργείου Τουρισμού, τόσο για την ένταξη στις δράσεις όσο και για την αποπεράτωση των έργων που θα πρέπει βάσει κοινοτικής οδηγίας να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

    Όσον αφορά την κατανομή των πόρων, που φτάνουν σε μόλις 390 εκατομμύρια, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε πως «αν υπάρχει μεγάλη απορρόφηση από κάποια δράση, θα εξεταστεί η αναπροσαρμογή των πόρων, με στόχο τη διαμόρφωση νέου τουριστικού χάρτη», σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    Να σημειωθεί εδώ ότι η δράση της τουριστικής ανάπτυξης νέμεται τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα, κεφάλαια ύψους 322 εκατομμύριων ευρώ και περιλαμβάνει έργα για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Ιδιωτικές επενδύσεις 300 εκατ. σε μαρίνες φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

    Η δράση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 139 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, με τη σχετική πρόσκληση να έχει δημοσιευθεί επίσης από τις 25 Οκτωβρίου. Όπως έγινε σαφές, τα έργα αναβάθμισης των τουριστικών λιμένων θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις 300 εκατομμυρίων.

    Στην επιλογή των δικαιούχων, ρόλο θα παίξει αν έχουν εκπονηθεί μελέτες ωρίμανσης για κάθε project, ενώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και μικρότερα έργα (όπως αυτά των δήμων), έχουν δεσμευτεί 19,5 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης, έτσι ώστε να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.

    Στους δικαιούχους δίνεται διορία δύο μηνών για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς η προθεσμία λήγει στις 27 Δεκεμβρίου. Το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο ορίζεται στα 10 εκατομμύρια για τις μαρίνες, στα 6 εκατομμύρια για τα τουριστικά καταφύγια και στα 3 εκατομμύρια για τα αγκυροβόλια.

    Οι δαπάνες που δύναται να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του RRF αφορούν σε κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, σε δίκτυα ηλεκτροκίνησης οχημάτων, σε επενδύσεις για ΑΠΕ και σε ψηφιοποίηση, μεταξύ άλλων.

    Στο επίκεντρο οι ορεινοί προορισμοί

    Από το υπόλοιπο των 322 εκατ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη, θα διατεθεί

    • ποσό 16,2 εκατομμυρίων για τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών (DMMOs) και παρατηρητηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,
    • 56,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων, των ορειβατικών καταφυγίων και των ορεινών μονοπατιών με στόχο την επικήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου,
    • 28,3 εκατ. για την προώθηση του τουρισμού υγείας κι ευεξίας, σχέδιο που στηρίζεται στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και της δημιουργίας νέων. Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι επίσης η ένταξη έργων που θα αφορά στην ενίσχυση του τουρισμός για την τρίτη ηλικία (silver tourism),
    • 17,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου αγροδιατροφής, γαστρονομίας και τουρισμού,
    • 17,1 εκατ. για προσβάσιμες παραλίες και συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, με δικαιούχους την ΕΤΑΔ, δήμους αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις και πλαφόν τέσσερις παραλίες ανά δημοτική ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 25η Ιανουαρίου και το ανώτατο επενδυτικό όριο ορίστηκε σε 70.000,
    • 22 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες δράσεις, με 45,15 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική εκπαίδευση για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση εποχικά εργαζομένων και μακροχρόνια άνεργων, παροχή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την καταβολή επιδόματος σε 18.000 καταρτιζόμενους.

    Τέλος, με 10,13 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και με 10 εκατομμύρια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ.

    Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή αφίξεων, που θα χρησιμοποιείται από τους ξενοδόχους με στόχο την αποτύπωση της εισροής τουριστών.

    Διαβάστε επίσης

    Παράθυρο για νέες παροχές ανοίγει ο προϋπολογισμός – Πλεόνασμα 6 δισ. και έσοδα 3,9 δισ. πάνω από τον στόχο

    Αναβάθμιση της νέας ψηφιακής εφαρμογής Αποδεικτικού Ενημερότητας

    Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε τραπεζοϋπαλλήλους



    ΣΧΟΛΙΑ