Ενάμιση μήνα «διορία» έχει η κυβέρνηση για να κλείσει όσο περισσότερες εκκρεμότητες μπορεί ώστε να λάβει το πράσινο φως και να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι, με περισσότερα εύσημα και λιγότερους αστερίσκους. Ωστόσο το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο αυριανό Eurogroup

Το επόμενο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών για την 14η και τελευταία αξιολόγηση, αναμένεται στις 7 Απριλίου. Είναι σε αυτές τις συζητήσεις που θα «κλειδώσει» το πλαίσιο εξόδου και παρακολούθησης της χώρας τα επόμενα χρόνια αλλά και οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που είναι το κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

1

Η έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν για τη 13η αξιολόγηση αν και στο σύνολο της είναι θετική επισημαίνει τις σημαντικές αβεβαιότητες λόγω των διεθνών εξελίξεων, όπως η ουκρανική κρίση και ο καλπάζων πληθωρισμός, και διαπιστώνει καθυστερήσεις που πρέπει σύντομα να καλυφθούν.  Αξιολογώντας ως θετική την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας καθώς και την δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση επισημαίνει την ανάγκη επίσπευσης της προόδου κυρίως στα εξής μέτωπα:

Την επίσπευση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα ώστε να είναι ταχύτερη η επίλυση εκκρεμών υποθέσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την μεταρρύθμιση στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους. Παράλληλα υπογραμμίζει την αβεβαιότητα σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπό το βάρος των έκτακτων ενισχύσεων που προτάσσει η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση, την έξαρση στο κόστος δανεισμού του δημοσίου αλλά και τα ρίσκα γύρω από την επίτευξη των στόχων για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν περιγράψει έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε επιπλέον ουσιαστική πρόοδο ως προς τις δεσμεύσεις μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης της 14ης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που αναμένεται να δημοσιευθεί το Μάιο του 2022» αναφέρεται στην έκθεση.

Είναι σαφές πως για τη λήψη αποφάσεων ως προς το πλαίσιο εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα προσμετρηθεί η συνολική κατάσταση. Δηλαδή όχι μόνο η πρόοδος στα προαπαιτούμενα – που δεν πρέπει να υποτιμάται – αλλά η συνολική εικόνα που θα υπάρχει εκείνη την περίοδο για την δυναμική στα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τις τράπεζες, το ενεργειακό κόστος και το κόστος δανεισμού.

Το κλίμα που μεταφέρουν πηγές εντός και εκτός της Ελλάδας είναι πως η επιστροφή της Ελλάδας σε μια κανονικότητα, εκτός ενισχυμένης εποπτείας, είναι πια ένας κοινός στόχος. Είναι όμως αυτονόητο πως όταν μιλούμε για την ελληνική οικονομία τα κριτήρια αξιολόγησης παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητα, ειδικά μετά την ατυχή συγκυρία της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που φουντώνει τα δίδυμα ελλείμματα και την αγωνία για νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών μεσοπρόθεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα οι περίπου δυόμιση μήνες από σήμερα που θα μεσολαβήσουν μέχρι να δημοσιευθεί η νέα έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα, το Μάιο του 2022 αποτυπώνοντας τα όσα θα ειπωθούν στις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Απριλίου, είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Αυτό επειδή θα καθορίσουν τους όρους με τους οποίους η χώρα, λογικά, θα «αποχαιρετίσει» την ενισχυμένη εποπτεία, κλείνοντας το καλοκαίρι έναν επώδυνο δωδεκαετή κύκλο σκληρής προσαρμογής.

Η αλήθεια είναι επίσης πως όλη αυτή η προσπάθεια θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω των εξωγενών κρίσεων, με την Αθήνα να ελπίζει σε όσο το δυνατόν ταχύτερη εκτόνωση της έντασης στο ενεργειακό μέτωπο,  και σε ένα προεκλογικό περιβάλλον που συνήθως δεν προσφέρεται για ασκήσεις σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας…

Διαβάστε επίσης

Θετική η 13η έκθεση της Κομισιόν – Τι λέει για κατώτατο μισθό, συντάξεις και μέτρα στήριξης

Στην τελική ευθεία η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η προτελευταία έκθεση των θεσμών