ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Fitch & DBRS μιλούν στο mononews για τη νέα δημοσιονομική μέρα στην Ελλάδα.
Η επίτευξη αρκετά ισχυρών, διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και όχι τόσο οι άκαμπτοι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων «μαμούθ» που σημάδεψαν τη χώρα, με υπερφορολόγηση και τεράστιες περικοπές από το 2010 και μετά, βαραίνει πλέον περισσότερο στη ζυγαριά των ξένων οίκων.
Δύο κορυφαία στελέχη, της Fitch και της DBRS, των δύο από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που κρατούν το «κλειδί» της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας που διακαώς κυνηγά η Ελλάδα προκειμένου να «ανέβει πίστα» η ελληνική οικονομία, μιλούν στο mononews.gr για την επόμενη δημοσιονομική μέρα στην Ελλάδα μετά την πανδημία.
Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο στη σκιά της μεγάλης συζήτησης που γίνεται στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, πέριξ του καλοκαιριού…
«Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι η δυναμική της ανάπτυξης που θα οδηγήσει στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών στην επόμενη διετία», τονίζει μιλώντας στο mononews.gr το υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch κ. Alex Muscatelli, Director στην ομάδα αξιολογήσεων κρατών της Fitch Ratings.
Όπως αναλύει, «καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν από την επίπτωση της πανδημίας θα υπάρξει ένα debate γύρω από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες στην Eυρωζώνη -οι οποίοι επί του παρόντος τελούν σε αναστολή- και γύρω από το πλαίσιο που θα έχει μελλοντικά η πολιτική δημοσιονομικής διακυβέρνησης».
Υπογραμμίζοντας πως, επιπλέον αυτού, «η Ελλάδα έχει στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας», σημειώνει πως «προ πανδημίας η Ελλάδα είχε ένα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2019».
Όπως αναφέρει, και αυτός ο στόχος επίσης θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης και εκτιμά πως «δεν αναμένουμε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αυτό το στόχο και όντως στην μεσοπρόθεσμη μας ανάλυση ευαισθησίας για το χρέος υποθέτουμε ένα κατά πολύ μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες θα είναι η δυναμική της ανάπτυξης που θα βελτιώσει του δημοσιονομικούς δείκτες τα επόμενα δύο χρόνια.
DBRS: Το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει τη διαφορά
«Θεωρούμε πως η επιστροφή σε μια διατηρήσιμη δημοσιονομική θέση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να υπονομεύει την ανάκαμψη θα είναι σημαντική εφεξής» αναφέρει από την πλευρά της η κ. Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President, Global Sovereign Ratings, DBRS Morningstar, όπως αναλύει σε δήλωσή της στο mononews.gr.
Όπως τονίζει «η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαχειριστεί την πανδημία από μια ισχυρή δημοσιονομική θέση, που της επέτρεψε να προσφέρει άφθονη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως η επιστροφή σε μια διατηρήσιμη δημοσιονομική θέση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να υπονομεύει την ανάκαμψη θα είναι σημαντική εφεξής».
Σύμφωνα με την κ. Τζίμα «τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν σημαντικά κατά την αντιμετώπιση του πανδημικού σοκ, επομένως θεωρούμε πως η επιστροφή σε μια υγιή δημοσιονομική θέση θα είναι κρίσιμης σημασίας στο μέλλον, στην περίπτωση ενός νέου σοκ και επίσης προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη».
Η ίδια όμως σπεύδει να προσθέσει πως «την ίδια στιγμή, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, η επίτευξη πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση και έχει κοστίσει σε όρους ανάπτυξης. Έχοντας πει αυτό, ένας παράγοντας που διαφοροποιεί την περίοδο πριν την πανδημία με τα επόμενα λίγα χρόνια, είναι πως η Ελλάδα θα επωφεληθεί πάρα πολύ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία εφόσον αξιοποιηθούν σωστά θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του χρέους».
Καταλήγει δε με τη σαφή επισήμανση, μήνυμα, πως «η συνέχιση της προσπάθειας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει επίσης να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα».
Διαβάστε επίσης:
Fitch: Ανεβάζει στο 6% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Βλέπει αναβάθμιση τον Ιανουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση