Θέμα λίγων ημερών είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει τριπλό μήνυμα στις αγορές ελπίζοντας, καταρχήν, σε μια αναβάθμιση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου την οποία «κυνηγά» μετ’ επιτάσεως η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μηνύματα που θα σταλούν μέσω του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, είναι:

1

Πρώτον πως η χώρα διατηρεί σε πτωτική τροχιά το χρέος της ενώ αποπληρώνει πρόωρα μνημονιακά δάνεια και δρομολογεί την αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για μια απόφαση την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το καλοκαίρι και η οποία σχολιάστηκε θετικά στη συνέχεια από τους οίκους που αποτιμούν θετικά τέτοιες πρωτοβουλίες.

Όχι τόσο επειδή ελαφρύνουν τις ταμειακές υποχρεώσεις του Δημόσιου αλλά πρωτίστως γιατί είναι μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής που στέλνει το μήνυμα πως η χρεωκοπημένη Ελλάδα του 2010 γυρίζει σελίδα στην πράξη, αποπληρώνει τις υποχρεώσεις και είναι σε θέση αυτό να το πράττει νωρίτερα και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Τα δάνεια αφορούν το Greek Loan Facility, ύψους 53 δισ. ευρώ, που ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα και συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010.

Με τη νέα αποπληρωμή τα συνολικά δάνεια που θα έχει εξοφλήσει η χώρα στο πλαίσιο του GLF ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ καθώς ήδη έχουν αποπληρωθεί 8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα βέβαια η χώρα έχει ήδη εξοφλήσει από τον Απρίλιο του 2022 το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, εξοφλώντας δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό ενώ πλέον υλοποιεί παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης και από την ευρωζώνη.

Η νέα «φουρνιά» των 5,3 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια που λήγουν στην προσεχή διετία, ελαφρύνοντας τον προϋπολογισμό με σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας δάνεια που είχαν επιτόκιο σχεδόν 4%.

Δεύτερον πως η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος του 0,7% για φέτος θα παραμείνει και στο προσχέδιο καθώς θα πρέπει να απορροφηθεί το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θεωρείται αδιαπραγμάτευτη καθώς τυχόν απόκλιση θα έστελνε ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στις αγορές σε μια ευαίσθητη συγκυρία κατά την οποία η χώρα επιδιώκει όχι απλά την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αλλά και την ταχεία της αναρρίχηση στις αξιολογήσεις των οίκων.

Την ίδια στιγμή πάντως αξιωματούχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως παρά τις δυσκολίες και τις έκτακτες δαπάνες ίσως τελικά ο στόχος του 0,7% ξεπεραστεί στο τέλος, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τις αγορές.

Τρίτον πως σε μια δυσμενή συγκυρία η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης.

Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται στο 2,2% – 2,3%, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη του συνέντευξη αναμένοντας επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2024.

Υπό την προϋπόθεση πάντα πως η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί βάσει προγραμματισμού, η γεωπολιτική κρίση δεν θα κλιμακωθεί και ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα αφήσει μόνιμο τραύμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Ήπιες πιέσεις στην αγορά ομολόγων παρά τη διπλή αναβάθμιση

Τι σηματοδοτεί ο θετικός αιφνιδιασμός της Moody’s με τη διπλή αναβάθμιση – Πού κρίνεται η επενδυτική βαθμίδα

Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά στην ΑΜΚ της Optima Bank – O Χόλτερμαν και όλοι οι άλλοι