ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καλός «μαθητής» σε μια δύσκολη, πολιτική, άσκηση που είναι η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων που φέρνουν στο προσκήνιο την αυστηρή τήρηση των ανώτατων ορίων στις δαπάνες, βάζοντας φρένο σε παροχές της τελευταίας στιγμής, επιδιώκει να είναι η Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα της δημοσιονομικής σταθερότητας στις αγορές, από τις οποίες προσδοκά ένα διαρκώς μειούμενο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο αλλά και τις επιχειρήσεις.
Το καλοκαίρι για το οικονομικό επιτελείο προμηνύεται θερμό καθώς με τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από τις Βρυξέλλες έως τον Ιούνιο η κάθε χώρα θα πρέπει να συντάξει και να καταθέσει μέχρι το Σεπτέμβριο το νέο μεσοπρόθεσμο με ορίζοντα 2025 – 2028 όπου η βαρύτητα μετατοπίζεται από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στους στόχους των δαπανών. Αυτό σημαίνει πως εάν προκύπτουν επιπλέον έσοδα η χώρα δεν θα μπορεί να τα διαθέτει για έκτακτες παροχές, ακόμη και αν βγαίνει ο στόχος του πλεονάσματος, καθώς παράλληλα θα πρέπει να τηρείται και ο στόχος της αύξησης των δαπανών που στη δική μας περίπτωση φέτος έχει ως ανώτατο όριο το 2,6%. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να κλειδώσουν το ποσοστό αύξησης για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τα περιθώρια ελαστικότητας που θα το συνοδεύουν ενώ μόνο εάν η χώρα καταφέρνει να κινεί τις δαπάνες με ρυθμό που θα είναι χαμηλότερος του προβλεπόμενου θα δημιουργείται περιθώριο για επιπλέον παροχές. Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή εάν καταγράφονται υπερβάσεις, θα περιορίζονται τα περιθώρια άλλων ετών ενώ εάν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από προκαθορισμένα, περιορισμένα όρια θα ισχύουν κυρώσεις.
Δεν υπάρχουν περιθώρια
Αυτό το πλαίσιο, χωρίς να εξαφανίζει τα περιθώρια για παροχές, περιορίζει αισθητά τον έκτακτο χαρακτήρα τους, καθώς τυχόν μη προβλεπόμενες αυξήσεις θα πρέπει να καλύπτονται από αντίστοιχες αυξήσεις εσόδων. Τα περιθώρια επομένως για πρόσθετες ενισχύσεις είναι κάτι που θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ ειδικά για εμάς αυτό το πλαίσιο είναι ακόμη πιο δεσμευτικό με δεδομένο πως έχουμε την χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην ευρωζώνη και, παρά τη βελτίωση και το ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης, πολύ υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Μέχρι στιγμής στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνονται παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 2,4 δις. ευρώ και νέα αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 360 εκατ. ευρώ. Στο Πρόγραμμα ενσωματώνεται το σύνολο των δράσεων άνω του 1,5 δισ. ευρώ που υλοποιούνται το 2024 καθώς και οι παρεμβάσεις για το 2025 ύψους 880 εκατ. για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται: To σύνολο των μέτρων που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024 και ήδη υλοποιούνται, τα οποία ξεπερνούν σε κόστος τα 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι εξής παρεμβάσεις:
- Η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 930 εκατ. ευρώ σε μικτή βάση ή 600 εκατ. ευρώ καθαρά.
- Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά με κόστος 135 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
- Η επέκταση και αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με κόστος 37 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση των συντάξεων κατά 3% με εκτιμώμενο κόστος 455 εκατ. ευρώ και επιπλέον 56 εκατ. για τις συντάξεις του μικρού δημοσίου.
Επιπλέον ενσωματώνονται νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το 2024 με κόστος 217 εκατ. ευρώ, επιπλέον αυτών που είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό και όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για εφαρμογή από το 2025. Μεταξύ αυτών η μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225 εκατ. ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ., μ0ονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ., αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Lomar (Οικογένεια Λογοθέτη): Αγόρασε 9 πλοία, αφού προηγουμένως πούλησε πλοία κοντέινερ και εισέπραξε 2 δισ. δολάρια
Lamda Development: Συμφωνία με XERIS Ventures του Σπύρου Λάτση για ακίνητο στο Little Athens
Petrofin: Κυρίαρχες οι ελληνικές τράπεζες στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση – Πρωτιά για την Eurobank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων