Με την δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από το γερμανικό οίκο Scope Ratings την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου ξεκινά ο δεύτερος γύρος των αξιολογήσεων του 2024 ο οποίος κρύβει ένα μεγάλο στοίχημα: Τον διπλασιασμό των διεθνών κεφαλαίων που «βλέπουν» Ελλάδα στα 20 δισ. ευρώ από τα σχεδόν 10 δισ. που κατέκτησε η χώρα αποσπώντας την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor’s, τη DBRS, και τη Fitch.

Αυτό είναι το διακύβευμα του Σεπτεμβρίου αλλά και το κόστος της μη απόσπασης έως τώρα της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s. O μεγαλύτερος οίκος και ο πιο αυστηρός μπορεί να ξεκλειδώσει αξιόλογη πρόσθετη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους φέρνοντας την Ελλάδα στα ραντάρ περισσότερων και πιο ποιοτικών επενδυτών, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και το δρόμο για την ευρύτερη αναβάθμιση της αγοράς.

«Το θέμα είναι να πειστεί και ο Moody’s» σχολίασε, χθες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των εκτιμώμενων ροών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, από 6 – 10 δισ. ευρώ σε 12 – 20 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό θα είναι όμως, όπως εκτιμούν  αναλυτές στην αγορά χρέους ότι με τη σφραγίδα της Moody’s θα κλείσει οριστικά ένας πολυετής επώδυνος κύκλος δυσπιστίας για την ελληνική οικονομία. Όπως έχει αρκετές φορές επισημάνει το Mononews η Moody’s, που σήμερα έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα της ήταν ο οίκος που πριν ξεσπάσει η κρίση το 2010 έδινε στη χώρα την υψηλότερη βαθμολογία.

Μια πρόγευση του πως αποτιμούν οι οίκοι την έως τώρα εξέλιξη στην ελληνική αγορά αλλά και του πως επηρεάζουν την ταχύτητα αναβάθμισης της Ελλάδας οι κραδασμοί ελέω Γαλλίας και Ιταλίας αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 12 Ιουλίου. Ο γερμανικός οίκος Scope, που παρά το ότι μόλις πρόσφατα κέρδισε τη δική του αναβάθμιση στα standard επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, δεν δίστασε πέρσι τον Αύγουστο να δώσει πρώτος την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Η πρώτη αξιολόγηση

Αν και ο νεαρότερος από τους πέντε οίκους, το σκεπτικό του απηχεί και την ατμόσφαιρα στο ευρωπαϊκό τερέν καθώς είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης. Θα έχει δε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το τι θα αποκαλύψει την Παρασκευή καθώς θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της χώρας μας μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γαλλία, που σε όλα τα σενάρια αναμένεται να σηματοδοτήσουν την ένταξη της γαλλικής, κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Σε ανάλυση του για τη Γαλλία την Τετάρτη σημείωνε πως η σταθερή αύξηση του γαλλικού χρέους αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γαλλία τονίζοντας πως η προβληματική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά σε συνδυασμό με την υψηλή πολιτική πόλωση περιορίζουν αισθητά τα περιθώρια ελιγμών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Άλλωστε όπως σημειώνει σε αυτά τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών βρίσκεται και η ουσία των κινδύνων για τη γαλλική οικονομία, σε όλα τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, μένει να φανεί εάν την Παρασκευή 12 Ιουλίου και στον απόηχο των γαλλικών εκλογών ο οίκος θα ακολουθήσει τη στρατηγική που επέλεξε τον Ιανουάριο, στην προηγούμενη του αξιολόγηση για την Ελλάδα διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμολογία της χώρας στο ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική (outlook), η εάν θα πάει ένα βήμα παραπέρα αναβαθμίζοντας τουλάχιστον το outlook. Εάν αυτό συμβεί θα είναι μια μικρή νίκη, που ίσως καλλιεργήσει και το κλίμα για την πραγματικά κρίσιμη “μάχη” του Σεπτεμβρίου με τη Moody’s.  Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, στις 12 Ιουλίου η Scope αναμένεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της και για την Ιταλία…

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ – Ακόμα μία, ίσως και δύο μειώσεις στα επιτόκια το 2024
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στα 6,7 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές τον Ιούνιο
Πώς θα ασφαλίζονται μεγάλες εταιρείες για φυσικές καταστροφές