Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Το στοίχημα της Moody’s και το «σπριντ» για θετικά outlook από όλους τους οίκους

Πάνω αριστερά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και δεξιά κάτω ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης

Ώρα Moody's

Στην ταχύτητα με την οποία το ελληνικό αξιόχρεο θα καταφέρει να κερδίσει τις θετικές προοπτικές (outlook) στην αξιολόγηση του, ει δυνατόν από όλους τους οίκους, εστιάζει η αγορά εν αναμονή του νέου γύρου αξιολογήσεων 2024 – 2025. Όπως εκτιμούν αναλυτές αυτό αποτελεί έναν σημαντικό θετικό δείκτη για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει ήδη αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους, πλην Moody’s, ενώ ήδη έχει τη θετική προοπτική, δηλαδή την υπόσχεση για μια νέα αναβάθμιση εντός 12 – 18 μηνών από την S&P και τη Scope.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην αγορά σταδιακά κερδίζεται ήδη το στοίχημα της προσέλκυσης κεφαλαίων με τις έως τώρα αναβαθμίσεις φέρνοντας την ελληνική αγορά στα ραντάρ ολοένα περισσότερων πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διαμορφώνεται περίπου στα 7 – 8 δισ. η πρόσθετη ζήτηση που έχει προκληθεί για τίτλους από καλής ποιότητας επενδυτές με τις έως τώρα αναβαθμίσεις, ποσό που μπορεί να διευρυνθεί καθώς θα βελτιώνονται σταδιακά στους επόμενους μήνες οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές.

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή της αξιολόγησης από την Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, σε μερίδα πιο συντηρητικών αναλυτών περισσεύει η…αγωνία αλλά και η επιφυλακτικότητα για το εάν αυτή τη φορά ο οίκος θα δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με το σκεπτικό μιας πιο επιφυλακτικής… «πτέρυγας» ο διεθνής οίκος, για τους δικούς του λόγους τα τελευταία χρόνια καθυστέρησε αρκετά να καλύψει το έδαφος στο σπριντ των αναβαθμίσεων που έκαναν οι υπόλοιποι οίκοι, ενώ έχει ήδη κάνει δύο αναβαθμίσεις rating μέσα σε σχεδόν ενάμιση χρόνο, αξιολογώντας πια σήμερα τη χώρα στο Ba1 με σταθερή προοπτική (outlook).

Σύμφωνα με αυτό το συλλογισμό, χωρίς να αποκλείεται τίποτα γιατί με τη Moody’s ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ειδικά λίγες μέρες πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης, θα ήταν έως και θετική έκπληξη να δούμε μια ακόμη αναβάθμιση του rating ή έστω του outlook σε τόσο σύντομο χρόνο. Θετική εξέλιξη όμως θα ήταν εάν λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου ο έτερος οίκος, η DBRS δώσει τελικά στη χώρα και τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση, την «υποσχετική» δηλαδή για νέα αναβάθμιση. Η DBRS έχει ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, στο ΒΒΒ low με σταθερή προοπτική. Σταθερή προοπτική μας έχει δώσει, μαζί με την επενδυτική βαθμίδα και η Fitch, ενώ την επενδυτική βαθμίδα έχει κερδίσει η χώρα από την S&P (BBB-) και τη Scope (BBB-) οι οποίες έχουν δώσει στην Ελλάδα και το θετικό outlook, κλείνοντας το μάτι για νέα αναβάθμιση του rating εντός 12 – 18 μηνών.

Ηot spot και τα outlook

Αυτό το θέμα, δηλαδή το πόσο γρήγορα η χώρα θα καταφέρει να βελτιώσει την βαθμολογία της πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, είναι αναμφίβολα «hot spot» για την διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς όσο περισσότεροι οίκοι δίνουν θετική προοπτική και υπόσχονται μεγαλύτερες αναβαθμίσεις, τόσο εδραιώνεται η ανάκτηση της αξιοπιστίας ως εκδότη χρέους για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι, αλλά μόνο η αφετηρία και όπως έχουν υπογραμμίσει σε τοποθετήσεις του και θεσμικοί φορείς, μεταξύ αυτών και η ΤτΕ, ως αφετηρία πρέπει και να αντιμετωπίζεται καθώς μένουν ακόμη πολλά να γίνουν να για να επιστρέψει η αξιολόγηση της οικονομίας στα επίπεδα που απολάμβανε προτού ξεσπάσει η κρίση του 2010.

Όπως έχει γράψει το Mononews ίσως τελικά απαιτηθούν έως και δέκα επιπλέον χρόνια για να επιστρέψει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η δημοσιονομική κρίση στη χώρα. Σε ένα καθεστώς δηλαδή που όλοι οίκοι, οι μεγάλοι τρεις τουλάχιστον ήταν ευθυγραμμισμένοι σχεδόν στα ίδια επίπεδα (Α1), με την Moody’s μάλιστα τότε να μας δίνει και την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υπολοίπων ενώ ήταν και εκείνη που μας είχε «γκρεμίσει» με τον πιο αργό ρυθμό.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία αυτή είναι ένας μαραθώνιος και όσο ταχύτερα η αγορά παίρνει το μήνυμα πως όλο και περισσότεροι οίκοι μας «υπόσχονται» ένα σκαλοπάτι παραπάνω τόσο πιο ισχυρή είναι η δυναμική που αναπτύσσεται για προσέλκυση περισσότερων και πιο ποιοτικών κεφαλαίων. Για παράδειγμα θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο εάν έκλεινε το 2024, ή έστω μέσα στους πρώτους μήνες του 2025, όλοι οι οίκοι να έχουν δώσει στην Ελλάδα τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμά φέτος  η DBRS αξιολογεί τη χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, η  Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τέλος η Scope στις 6 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Στο 3,1% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σημαντική πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη
Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο – Ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο
Από την «άφθονη διούρηση» του Ανδρέα, στο γαμοπίλαφο του Στέφανου Κασσελάκη