ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, στα πρότυπα της Πορτογαλίας εξετάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν αρκετά από τα μέλη του Eurogroup να βλέπουν ήδη θετικά το σχέδιο. Πρόκειται για 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα οποία βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο (περίπου 5,13%).Εθρ
Η απαραίτητη προετοιμασία για να επισπευσθεί η διαδικασία εξόφλησης βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και αφορά σε 1,5 δισ. χρέους προς το ΔΝΤ που λήγουν φέτος και 2,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το 2020. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σταλεί η επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο οποίος θα δώσει το «πράσινο φως» για την κατ΄εξαίρεση αποπληρωμή.
Αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου ήταν η έκδοση ομολόγου αναφοράς, που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και θα ενίσχυε το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.
Η Ελλάδα πέρα λοιπόν από το «μαξιλάρι» ασφαλείας που έχει εξασφαλίσει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι το 2022, έχει αντλήσει ήδη δάνεια, αρκετά φθηνότερα από όσο κοστίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ, μέσω των εκδόσεων του πενταετούς και δεκαετούς ομολόγου. Μπορεί λοιπόν, τουλάχιστον να εξοφλήσει, χωρίς να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι», τουλάχιστον τα μισά από τα χρέη στο ΔΝΤ. Θα πρέπει να πάρει όμως προηγουμένως την έγκριση από τους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Με την αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός αλλά και τη διαπίστωση ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ.
Η Έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας κι αναμένεται να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανειλημμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελληνικής πλευράς.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ. Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε ο επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντόλμαν, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον.
Από την συνεδρίαση προκύπτει ότι στο θέμα των τραπεζών εξακολουθούν και παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο. Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.