ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γράφουν και σβήνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι να κλειδώσει η τελική λίστα με τα μέτρα και τις παροχές που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως είναι φυσικό την τελική απόφαση για τις παρεμβάσεις θα πάρει τις επόμενες ώρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις ανακοινώσεις με κυβερνητικά στελέχη όμως να τονίζουν πως οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμενες.
Πέρα από τα μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και την περαιτέρω αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων και τις αλλαγές στα επιδόματα, οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων θα έχουν να κάνουν ακόμα και με το στεγαστικό αλλά και το δημογραφικό.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο ρίχνει το βάρος και στα κλειστά ακίνητα αλλά και στα φορολογικά κίνητρα που μπορεί να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους, εκτος από τα προγράμματα ανακαίνισης που έχουν τρέξει και θα συνεχιστούν, για να τα ρίξουν στην αγορά ώστε να μειωθούν τα ενοίκια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βασικό σενάριο θέλει όσον αφορά τα κλειστά ακίνητα, αυτά δηλαδή που τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν έχουν ενοικιαστεί, οι ιδιοκτήτες τους
– είτε να πληρώσουν το 50% του φόρου εισοδήματος για τρια χρόνια, όσο διαρκεί μια μίσθωση
– είτε να μην πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος τουλάχιστον για ένα ή δυο χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους να τα ανακαινίσουν και να τα αξιοποιήσουν προς ενοικίαση φέρνοντας περισσότερα ακίνητα στην αγορά.
Μάλιστα ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε παρέμβαση του αναφέρθηκε στο στεγαστικό και στα 500.000 κλειστά σπίτια.
«Ένα κλειστό ακίνητο που δεν μπορούν να το ανοίξουν, γιατί δεν έχουν τα λεφτά ή δεν τους περισσεύουν τα λεφτά να το ανακαινίσουν ή να κάνουν κάποιες εργασίες, αυτό με κάποιον τρόπο το κράτος, σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί με βάση τα δεδομένα της χώρας τα οικονομικά, να το επιδοτήσει. Και να δώσει και φορολογικά κίνητρα σε αυτόν που έχει ένα κλειστό σπίτι για κάποια χρόνια, να το ανοίξει και να το νοικιάσει σε μακροχρόνια μίσθωση» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
Airbnb
Πάντως υπάρχει και πρόταση φορολογικά κίνητρα να δοθούν και σε Airbnb αν οι διοκτητες τους αποφασίσουν να τα διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση. Για παράδειγμα όσα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης βγουν από τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων της ΑΑΔΕ μέχρι τα τέλη του 2024 ή κόμμα και νωρίτερα θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες τους να έχουν φορολογικά κίνητρα. Είναι κάτι που ζητάει και η ΠΟΜΙΔΑ για τα Airbnb πέρα από τα κίνητρα για τα κλειστά ακίνητα.
Πάντως ανεξάρτητα από το αν δοθούν κίνητρα για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμένεται να υπάρξουν και αλλά μέτρα για να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες που παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων ειδικά σε μεγάλες πόλεις με πρώτη την Αθήνα.
Εισφορές
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται όμως είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα μια ποσοστιαία μονάδα. Να σημειωθεί πως είχε αποφασιστεί αυτό να γίνει σε δυο δόσεις, μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027 αλλά πλέον αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η μείωση κατά 1% να ισχύσει κατευθείαν από τις αρχές του 2025.
Το κόστος από μια τέτοια απόφαση, δήλωση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται περίπου στα 400 εκ. ευρώ αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα αποτελέσματα από μια τέτοια κίνηση θα είναι πολλαπλά για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις πιο μικρές και τους εργαζόμενους ενώ θα τονωθεί και ο ανταγωνισμός.
Λάδι
Τέλος όσον αφορά τα σενάρια για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό του ΦΠΑ στο λάδι με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές και θα παραμείνει στο 13%. Υπήρξε εισήγηση για μείωση των φορολογικών συντελεστών αφού και φέτος δεν αναμένεται μεγάλη παραγωγή κάτι που θα αποτυπωθεί και στην τιμή του ενώ οι ανατιμήσεις στο συγκεριμένο προϊόν επηρεάζουν αρνητικά τα στοιχεία του πληθωρισμού.
Έτσι οι υπέρμαχοι της μείωσης θεωρούν οτι μπορεί να πεσει η τιμή του λαδιού ενώ θα είναι και καλύτερα τα γενικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν πως οι πόροι που θα χαθούν σε μια τέτοια περίπτωση δεν αντισταθμίζονται ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου λενε πως και στην Ισπανία που μηδενίστηκε το ΦΠΑ δεν υπήρξε μείωση της τιμής.
Σε κάθε περίπτωση και στην συζήτηση που έχει ανοίξει για το λάδι την τελική απόφαση θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και για όλα τα μέτρα που θα ανακοινώσει μετά από τις εισηγήσεις που έχει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της τη ΔΕΘ το Σάββατο.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση