Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Το «πακέτο» Μητσοτάκη – «Κλειδώνει» το επίδομα… ακρίβειας

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο «πακέτο» κατά της ακρίβειας, υπό τη σκιά της εκτόξευσης των τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα και καύσιμα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη προανήγγειλε έκτακτη των επιδοτήσεων στο ρεύμα έως και τον Απρίλιο, μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους.

Επίδομα σε ευάλωτους

Μπροστά στο ισχυρό κύμα της ακρίβειας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διανομή ενός έκτακτου επιδόματος με συγκεκριμένα κριτήρια, το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ρεύμα, καθώς μπαίνει στο συρτάρι η σκέψη για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους των συγκεκριμένων μέτρων.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να δοθεί ένα επίδομα… ακρίβειας σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ωστόσο οι τελικοί δικαιούχοι και το ποσό που θα λάβουν τα εξαρτηθεί άμεσα από το κονδύλι που θα έχει στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών.

«Κλειδί» η Eurostat

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως «κλειδί» θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2021. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου και εκτιμάται πως θα προσεγγίζουν την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 8,5%, αντί του 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Το πακέτο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο ένα μέρος των καλύτερων εκτιμήσεων, έχει ήδη υπολογιστεί για την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε ελάφρυνση 70 εκατ ευρώ και τελικά το “ψαλίδι” στο φόρο ανέβηκε στα 350 εκατ.

Τα τελικά στοιχεία της περσινής ανάπτυξης πάντως, αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις 22 Απριλίου, όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2021.

Το νέο «πακέτο»

Ενέργεια: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως για τον Φεβρουάριο, η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ το Φεβρουάριο, αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα και 49 ευρώ το Δεκέμβριο. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα ισχύουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την μόνιμη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους από το 2023, δηλαδή πέραν των ιδιωτικών υπαλλήλων που ισχύει σήμερα, θα επεκταθεί από του χρόνου σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Για μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό μετά το Πάσχα, πολύ πάνω από το 2% που εφαρμόστηκε στις αρχές του έτους, δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι η αύξηση θα γίνει από 1ης Μαΐου μιας και μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η αύξηση θα είναι τέτοια που θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Θέλουμε μέτρα στοχευμένα που ανακουφίζουν τους αδύναμους – Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Μητσοτάκης: Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, συζητάμε στοχευμένα μέτρα – Αυστηρότερο πλαίσιο για τις λέσχες φιλάθλων

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας