Με 300 εκατ. ευρώ θα πριμοδοτηθεί από το Υπερταμείο, το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει το Υπερταμείο από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

1

Το Υπερταμείο πρόκειται να επενδύει τα έσοδά του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αλλά και να επανεπενδύει μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς, αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Ο ρόλος της Blackrock

Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του εθνικού Fund αναμένεται να διαδραματίσει η Blackrock, η οποία έχει ήδη προσληφθεί από το Υπερταμείο.

Η Blackrock θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου και στη συνέχεια θα την υποβάλει ην εισήγησή της προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η BlackRock FMA επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού (RfP), λόγω της εξέχουσας εμπειρίας της σε παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο και της υπεροχής των τεχνικών πτυχών της πρότασής της στο RfP.

Μάλιστα, οι σχετικές υπογραφές είχαν πέσει από την περασμένο Απρίλιο και τότε ο Managing Director της BlackRock FMA Matthias Wyrwoll, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «είμαστε ενθουσιασμένοι που επιλεγήκαμε ως σύμβουλοι του Υπερταμείου σε αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού, και να βοηθήσουμε την ομάδα αφενός να αναπτύξει το επιχειρηματικό του σχέδιο, αφετέρου να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη προς τον μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο».

Πως θα λειτουργεί το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Με βάση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το νέο Ταμείο θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds.

Στην πράξη, θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία, ενώ το επενδυτικό του κεφάλαιο που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς.

Το νέο Ταμείο θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου.

Επίσης, η επιλογή της διοικητικής του ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση, την αποδεδειγμένη υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Real Consulting: Γιατί έκανε ράλι η μετοχή – Προ των πυλών η μετάταξη στην ΚΑ