ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Με το πόρισμα της S&P ανά χείρας – καθώς σήμερα αργότερα μέσα στην ημέρα ο διεθνής οίκος αναμένεται να «μιλήσει» για την ελληνική οικονομία – την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και με τις συζητήσεις με τους θεσμούς να έχουν κινηθεί τις τελευταίες μέρες σε εποικοδομητικό κλίμα, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την κατάθεση στην Κομισιόν του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το νωρίτερο δυνατόν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως λένε στελέχη που παρακολουθούν από κοντά την συγκεκριμένη διαδικασία οι διεργασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται πυρετώδεις καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν το νωρίτερο δυνατόν το Σχέδιο πρέπει να πάρει τον… ψηφιακό του δρόμο προς το Μπερλεμόντ.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην σημασία που έχει η ενίσχυση ενός θετικού track record για την Ελλάδα με θετικά σινιάλα στις αγορές. Μέρος αυτού είναι το τελικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς παραμένει ένα από τα πλέον ώριμα σχέδια στην ΕΕ, με το μεγάλο θέμα όμως και το πραγματικό στοίχημα να είναι η ταχεία εκταμίευση των πόρων, 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
Τα «πάρε-δώσε» με τις τεχνικές υπηρεσίες της Κομισιόν αλλά και με ανώτερα στελέχη θα δίνουν και θα παίρνουν τις επόμενες ώρες για να κλειδώσουν οι όποιες εκκρεμότητες. Παρά την καλή προετοιμασία δεν μπορούμε να μιλούμε εκ των πραγμάτων για ένα εύκολο project καθώς μιλούμε για ένα εγχείρημα με 62 μεταρρυθμίσεις και 102 έργα που θα πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν προκαλείται μόνιμο δημοσιονομικό κόστος αλλά και πως κουμπώνει με τις κατευθύνσεις για πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη που διέπουν το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση βέβαια θα είναι η επικοινωνία της φιλοσοφίας του Σχεδίου στους φορείς και τις περιφέρειες αλλά και η υποβολή ποιοτικών επιχειρηματικών σχεδίων που μπορούν να εξασφαλίσουν επιτάχυνση της ανάπτυξης. Πρόκειται για μια διαδικασία που μαζί με την τελική έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν θα κρίνουν την ένταση της ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο και το κατά πόσο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από ότι, σήμερα, είναι η προσδοκία υπό την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα αντιμετωπίσουμε ένα πισωγύρισμα στην πανδημία το φθινόπωρο.
Πέραν του τελικού Σχεδίου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μιλήσουν και οι θεσμοί. Θα ανακοινωθεί εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου την Δευτέρα 26 Απριλίου, η έκθεση τους για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, οι συζητήσεις για την οποία ολοκληρώθηκαν σε…εποικοδομητικό κλίμα την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως εκτιμούν και στελέχη του ελληνικού επιτελείου αλλά και στελέχη από την πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις στην έκθεση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών σε επίπεδο επικεφαλής στις 20 – 21 Απριλίου.
Ενστάσεις και ανοικτά θέματα υπάρχουν, όπως είναι για παράδειγμα οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη και διάφορα άλλα ζητήματα. Με τα σημερινά δεδομένα όμως δεν αναμένεται να υπάρχει θέμα με τις εκταμιεύσεις και στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου θα έχουμε την εκταμίευση των περίπου 700 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά μαζί με περίπου 2,5 δισ. ευρώ που αναμένονται στη χώρα από το SURE είναι μια πολύτιμη ταμειακή ένεση για την Ελλάδα που όμως μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δοκιμάσει τα νερά των αγορών.
Το κλίμα άλλωστε για την χώρα στις αγορές είναι θετικό και αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πει, σήμερα, ως προς αυτό ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P καθώς είναι εύκολα αντιληπτό πως στο σενάριο μιας θετικής έκπληξης σήμερα, που δεν είναι βέβαια η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά, ανοίγουν αυτόματα τα πανιά του δημοσίου για μια νέα επίσκεψη στις αγορές.
Όπως έχει γράψει το mononews.gr σχεδιάζονται όχι μία αλλά δύο νέες ομολογιακές εκδόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, που θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος, εμπροσθοβαρώς. Φέτος η Ελλάδα αναμένεται να δανειστεί συνολικά 12 – 14 δισ. ευρώ ενώ ήταν ιδιαίτερα σημαντική η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας. Πλέον οι επόμενες εκδόσεις αναμένεται να κινηθούν στις διάρκειες 5, 7 ή 10 ετών.
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτες απάτες με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και τις αναστολές εργασίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike