Το πρώτο σήμα για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται η αγορά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή που ανακοινώνει τις πρώτες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2024, σήμερα το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση που, συμπτωματικά, έρχεται λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αναλυτών που θα αναζητήσουν ενδείξεις για την τάση που διαμορφώνεται κατά τη φετινή χρονιά.

1

Πρωτίστως εάν τα στοιχεία στηρίζουν την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνηση που αναμένει φέτος μέση ανάπτυξη 2,5%. Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν που αναμένεται 2,2% ενώ το ΔΝΤ 2%.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει 2,3% όπως επίσης η EBRD στις τελευταίες της προβλέψεις ενώ το ΙΟΒΕ αναμένει 2,1%

Το μεγάλο στοίχημα

Στην τρέχουσα συγκυρία η επίτευξη μιας ισχυρότερης και όχι ασθενέστερης ανάπτυξη είναι καίριας σημασίας καθώς τελούμε εν αναμονή νέων αναβαθμίσεων και έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε αυτές να έρθουν νωρίτερα και όχι αργότερα. Φυσικά μια ανάπτυξη ακόμη και 2% σε μέσα επίπεδα φέτος δεν είναι μια κακή επίδοση για την ακρίβεια είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη.

Όμως για να ισχυροποιηθεί η θέση της χώρας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι σημαντικό το σήμα που θα δοθεί να δίνει το μήνυμα πως η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα. Κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την πορεία αποκλιμάκωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ που είναι ο βασικός δείκτης βάσει του οποίου αξιολογείται η χώρα.

Για την έκβαση της ανάπτυξης φέτος, πολλά εξαρτώνται από τις επιδόσεις του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και κυρίως από την δυναμική που θα αναπτύξει ο τουρισμός αλλά και η διάχυση των θετικών επιπτώσεων από την ωρίμανση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά το τελευταίο είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες για μέση ανάπτυξη 2,5% φέτος. Την ίδια στιγμή όλες οι προβλέψεις εγχώριες και ξένες τελούν σε περιβάλλον ισχυρών γεωπολιτικών και άλλων κινδύνων.

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού και επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του ΤΑΑ είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του 2024 με καθοριστικές τις επιδόσεις του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs και J.P. Morgan: Τι αλλάζει στις ελληνικές τράπεζες μετά την έγκριση του SSM για τα μερίσματα
Jefferies: Μερισματικές αποδόσεις 10% το 2026 φέρνει το πράσινο φως από SSM για τη διανομή μερισμάτων
Πόθεν Έσχες: Ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις – Ποιοι είναι υπόχρεοι