Το λιανεμπόριο ετοιμάζεται για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας! Οι δυσκολίες, τα θετικά σημεία και οι λύσεις.

Ξεκίνησε επίσημα, αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες.

Η υποχρέωση αφορά σχεδόν 600.000 εργαζόμενους

Τι σημαίνει όλο αυτό στην πράξη για κάθε μικρή, μεσαία, μεγάλη επιχείρηση:

Σημαίνει υποχρέωση δήλωσης εισόδου και εξόδου για κάθε εργαζόμενο και υποβολής αυτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ούτως ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφής της εργασίας του εργαζόμενου

Ποια τα θέματα/δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου:

Απαιτείται ενημέρωση των εργαζομένων για την ορθή χρήση της κάρτας διότι τυχόν αμέλειες η παραλείψεις π.χ. μη χτύπημα κάρτας σε είσοδο ή έξοδο, λανθασμένο χτύπημα κάρτας (είσοδος αντί για έξοδος), προγενέστερο χτύπημα κάρτας (π.χ. 15’ νωρίτερα από την δηλωμένη έναρξη του ωραρίου), μεταγενέστερο χτύπημα κάρτας (π.χ. 30’ αργότερα από την δηλωμένη λήξη του ωραρίου), ενδέχεται να επιφέρουν κυρώσεις στους εργοδότες

Τα θετικά σημεία της διάταξης:

Είναι προφανές ότι η πλήρης καταγραφή ωραρίου και υπερωριών για κάθε εργαζόμενο ενισχύει την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Άλλωστε πλέον υπάρχει και το αποτύπωμα που αφήνουν οι σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας στις οποίες φυσικά έχει πρόσβαση και ο κάθε εργαζόμενος.

Τα εργαλεία προσαρμογής:

Η προσαρμογή στο μέτρο είναι σχετικά εύκολη για τους εργοδότες. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα tablet ή ένα smartphone για να καταγράφονται οι ώρες και μέσω μιας εφαρμογής να αποστέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη

Το κλίμα της αγοράς:

Για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά αλλά και για τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες τοποθετήθηκε ο Βασίλης Πρασσάς, διακεκριμένος σύμβουλος εργασιακών θεμάτων και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής Epsilon HR, του ομίλου εταιρειών Epsilon Net με τα συστήματα της οποίας μισθοδοτούνται σήμερα ίσως και περισσότεροι από 2.000.000 εργαζόμενοι.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι κάτι το οποίο περιμέναμε να έρθει και σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο. Άλλωστε εφαρμόζεται ήδη σε super market, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.

Η βιομηχανία θα έλεγα ότι είναι περισσότερο προετοιμασμένη. Άλλωστε την έννοια της ψηφιακής κάρτας και της ωρομέτρησης την εφαρμόζουν ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ο κλάδος του λιανεμπορίου θέλει ενημέρωση και ίσως στο σκέλος αυτό υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.

Ναι είναι ξεκάθαρο ότι με την ψηφιακή κάρτα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους εργοδότες να συντηρούν την υποδηλωμένη εργασία. Διότι αν π.χ. κάποιος εργάζεται περισσότερες ώρες από ότι δηλώνεται, πλέον με την ψηφιακή κάρτα θα υπάρχει πλήρης καταγραφή και απόδειξη της πραγματικής εργασίας.

Κι αν κάποιος επιλέξει να μη χτυπήσουν οι εργαζόμενοι του την κάρτα, τότε εκεί το πρόστιμο φτάνει το ποσό των 10.500€ ανά εργαζόμενο. Πεποίθησή μου είναι ότι ο «καλός» εργοδότης δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Ο εργαζόμενος σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερη προστασία.

Το μέτρο βέβαια χρήζει και βελτιώσεων. Θα πρέπει σίγουρα να προβλεφθεί ένα διάστημα ανοχής (π.χ. 5-10 λεπτών) κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων από την επιχείρηση ούτως ώστε αυτός ο χρόνος που δεν είναι πραγματικός χρόνος απασχόλησης, να μην καταγράφεται όπως γίνεται σήμερα.

Πρέπει ίσως να μειωθούν και τα πρόστιμα διότι σήμερα το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από αυτό της ανασφάλιστης εργασίας που σίγουρα αποτελεί βαρύτερη παράβαση.

Οι τελευταίες αλλαγές που ήρθαν με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας όπου φέρνει και τη δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του ωραρίου εργασίας αρκεί να υπάρχει η σήμανση της κάρτας, εξαλείφει και αρκετή από την γραφειοκρατία που προϋπήρχε στα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αδυνατούσαν να διαχειριστούν όλο αυτό τον όγκο των αλλαγών και των προδηλώσεων των ωραρίων και των υπερωριών.

Όσον αφορά τον τρόπο αλλά και τα εργαλεία με τα οποία θα εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα, η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ο κάθε εργαζόμενος μέσω μιας ψηφιακής κάρτας ή ενός προσωπικού κωδικού (qr code) θα καταγράφει την παρουσία του σε ένα διαθέσιμο – από τον εργοδότη – ρολόι προσωπικού ή tablet ή ακόμη κι ένα smartphone.

Στη συνέχεια όλα αυτά τα «χτυπήματα» θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΠΣ Εργάνη μέσω μιας εφαρμογής που πρέπει να έχει ο εργοδότης.

Η καινοτομία της Epsilon Net και στον τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει μια έξυπνη εφαρμογή που λέγεται Smart Ergani η οποία όχι μόνο καταγράφει όλα τα δεδομένα της ψηφιακής κάρτας τα οποία αποστέλλει στην Εργάνη αλλά επικοινωνεί αυτόματα με την εφαρμογή μισθοδοσίας του εσωτερικού λογιστηρίου ή του εξωτερικού λογιστή και αντιστοιχεί τα δεδομένα της κάρτας με τα δηλωμένα ψηφιακά ωράρια προτείνοντας αυτόματα όλες τις απαραίτητες απολογιστικές δηλώσεις του εργοδότη για αποφυγή παραβάσεων.

Επιπλέον παρέχει 100% ασφάλεια στην αποφυγή λαθών για κάθε επιχείρηση με το alert system ένα ολοκληρωμένο σύστημα προειδοποιητικών μηνυμάτων (π.χ. υπάρχει μήνυμα σε εργοδότη και εργαζόμενο αν κάποιος ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα).

Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω ότι η προσαρμογή στο μέτρο θέλει τουλάχιστον μια δίμηνη προετοιμασία πριν αρχίσει και η υποχρεωτική (με κυρώσεις) εφαρμογή που έχει οριστεί για την 1η Απριλίου για τις Βιομηχανίες και την 2α Μαϊου για το λιανεμπόριο. Και στο σκέλος αυτό, θα πρέπει να υπάρξει και ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας καθώς δε θα πρέπει όλο αυτό το σκέλος της ενημέρωσης για τις αλλάγες σε εργατικές αλλά και φορολογικές διατάξεις να πέφτει στην πλάτη των λογιστών και φοροτεχνικών».

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία για 600.000 εργαζόμενους – Ποιοι εξαιρούνται

Κώστας Σκρέκας: Με ορίζοντα Μαρτίου οι νέες παρεμβάσεις για να πέσουν οι τιμές

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα fake news για τo AI απειλούν την παγκόσμια οικονομία