Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το γερμανικό οίκο Scope Ratings στις 4 Αυγούστου το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Αθήνα με κυρίαρχο ζητούμενο να σπάσει κάποιος οίκος το φράγμα και να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Εν αναμονή αυτής της ημερομηνίας στην αγορά εδώ και κάποιες μέρες φουντώνει η φημολογία πως στις 27 Ιουλίου η ΕΚΤ θα δώσει στον οίκο τη σφραγίδα της επιλεξιμότητας, καθιστώντας τον, τον πρώτο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, επιλέξιμο από την Κεντρική Τράπεζα, με το σκεπτικό πως εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε και ταυτόχρονα ο οίκος μας αναβαθμίσει θα «πολλαπλασιαστεί» ο αντίκτυπος.

1

Όπως σχολιάζουν πάντως πηγές που έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στο τερέν της αγοράς ομολόγων, είτε η Scope αποσπάσει τη σφραγίδα της επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, είτε το καταφέρει αυτό το φθινόπωρο, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι και αρκετά πιθανότερο, το μεγάλο θέμα για εμάς σε αυτή τη φάση είναι ο οίκος να είναι ο πρώτος που θα σπάσει το «ταμπού» και θα μας δώσει την επενδυτική στις 4 Αυγούστου.

Κάτι που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με δεδομένο ότι κανένας από τους μεγαλύτερους και επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους δεν έχει κάνει αυτό το βήμα.

Άπαξ όμως και στις 4 Αυγούστου η Scope μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα, με το που θα γίνει επιλέξιμη, είτε άμεσα ή όμως για παράδειγμα το φθινόπωρο, αυτόματα η χώρα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα από έναν επιλέξιμο οίκο.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω αυτής της φημολογίας περί επιλεξιμότητας Scope, κάποιες πηγές εγείρουν πάντως προβληματισμό και για μία ακόμη πτυχή.

Tου κατά πόσο, στρατηγικά πια για τον ίδιο τον οίκο, θα είναι θεμιτό η πρώτη κίνηση που θα κάνει όταν πάρει την επιλεξιμότητα να είναι το να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, όταν πολύ μεγαλύτεροι παίκτες σε αυτό το πεδίο, για παράδειγμα η Moody’s διατηρούν τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα…

Το σίγουρο είναι πως δύσκολα υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Η εκκρεμότητα της επιλεξιμότητας της Scope είναι ένα ζήτημα που περιμένει αρκετό καιρό, καθώς έχει μεσολαβήσει σύμφωνα με πληροφορίες αρκετό διάστημα από την υποβολή του αρχικού αιτήματος στην ΕΚΤ.

Μια τέτοια διαδικασία φυσικά δεν είναι απλή αφού απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος προτού καταλήξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην εισήγηση η οποία στη συνέχεια θα εξεταστεί από το δ.σ. της ΕΤ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επιλεξιμότητα.

Όσον αφορά στις δικές μας επιδιώξεις, είναι δεδομένο πως εάν μας αναβαθμίσει στις αρχές Αυγούστου ο οίκος, τότε  όσο νωρίτερα γίνει επιλέξιμος, τόσο πιο κοντά έρχεται η χώρα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι να έχει αποσπάσει από δύο οίκους την επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του 2023.

Για προφανείς λόγους αυτό καλό είναι να έχει συμβεί και από έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς οίκους, βασικά τη S&P ή τη Fitch, αφού η Moody’s όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία που θα καταλήξει εκεί καθώς έχει «εγκλωβιστεί» στην απόσταση των τριών βαθμίδων που είναι δύσκολο πρακτικά να εκμηδενιστεί  σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί πως θα είναι η τελευταία όπως όλα δείχνουν που θα μας δώσει την επενδυτική ενώ προ κρίσης ήταν εκείνη που μας είχε χορηγήσει την υψηλότερη βαθμολογία..

Να σημειωθεί επίσης πως σε ότι αφορά τις δικές μας επιδιώξεις εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι η επιλεξιμότητα ενός οίκου από την ΕΚΤ αφού στην κεντρική τράπεζα της Ευρώπης θα στραφεί το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις για collateral.

εάν ο ίδιος ο οίκος θέλει να έχει επιλεξιμότητα, πχ. και από τη FED αυτό άπτεται της δικής του στρατηγικής.

Διαβάστε επίσης

Το «μυστικό» της Scope και η επενδυτική βαθμίδα

S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα

Στις αγορές με νέο 15ετές – Παράλληλη πρόσκληση σε επενδυτές για επαναγορά δύο τίτλων