ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Για μήνες οι traders ευαγγελίζονταν την έναρξη των μειώσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Η Fed ύστερα από μία μακρά παύση στο εύρος 5,25% με 5,50%, την Τετάρτη προχώρησε στην πρώτη –και μάλιστα γενναία– μείωση. Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει δύο μειώσεις και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τον Αύγουστο έκανε την έκπληξη με την πρώτη μείωση.
Η επόμενη ημέρα, όμως, για τους επενδυτές και τις αγορές δεν αναμένεται τόσο ανθηρή. Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν το πρώτο βήμα, όμως το επόμενο είναι μετέωρο.
Η Fed με τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έκανε το δικό της ποντάρισμα στην «καλή υγεία» της οικονομίας. Δεν ισχύει το ίδιο για τους επενδυτές που «πούλησαν» με το που είδαν τη σιγουριά του Πάουελ.
Ιδίως για τους λάτρεις των στοιχημάτων που έχουν αφήσει στην άκρη τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την υποχώρηση του πληθωρισμού και πλέον ανησυχούν για μία επερχόμενη (;) παγκόσμια ύφεση.
Fed: Η αντίδραση των αγορών και τα στοιχήματα
Διχασμένοι είναι traders και αναλυτές σχετικά με το πόσο μεγάλο θα είναι το άλμα της Fed στις μειώσεις.
Τα στοιχήματα για συνολικά 110 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξα στους αναλυτές της Pacific Investment Management. Η JP Morgan από την άλλη προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις, επιβεβαιώνοντας ως ένα βαθμό τις προβλέψεις των traders.
O επικεφαλής της Carlyle Group Inc., Harvey Schwartz, αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα κάνει μια παύση για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις.
Κάποιοι βέβαια προχωρούν στα δικά τους στοιχήματα. Η Vanguard έχει επιδοθεί σε ένα άγριο «buy» του δολαρίου καθώς υποστηρίζει ότι στο τέλος η Fed θα απογοητεύσει τους αισιόδοξους traders. Ειδικότερα, η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται assets ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε μια θέση πώλησης στο δολάριο που είχε ανοίξει τον Ιούλιο, επειδή αναμένει ότι ο κύκλος χαλάρωσης της Fed θα είναι λιγότερο επιθετικός από αυτόν που τιμολογούν οι αγορές.
Τα σενάρια για την ΕΚΤ
Έχοντας ήδη κάνει την ανατροπή, προλαβαίνοντας τη Fed στις μειώσεις, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, που έχουν θέσει οι τραπεζίτες. Μέχρι τότε θα ασκούνται ήπιες πιέσεις υπό την απειλή γεωπολιτικών κινδύνων αλλά και ανατροπών από την πορεία των μισθών στην ευρωζώνη.
Τα στοιχήματα για την ΕΚΤ δείχνουν μία ακόμα μείωση, την τρίτη για φέτος τον Δεκέμβριο. Η Λαγκάρντ πρακτικά ακύρωσε μόνη της το σενάριο για μία μείωση τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να βλέπουν τον τελευταίο μήνα του χρόνου ως μία καλή ευκαιρία να προχωρήσει η ΕΚΤ με εξίσου προσεκτικά βήματα σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων.
Μέχρι στιγμής έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, με τη Λαγκάρντ αλλά και τους υπόλοιπους ευρωπαίους τραπεζίτες να επιχειρούν να «φρενάρουν» τις προσδοκίες για οποιαδήποτε μεγάλη κίνηση στα επιτόκια.
Σύμμαχος ο πληθωρισμός για τη Τράπεζα της Αγγλίας
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε λίγο πάνω από το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι οι Βρετανοί τραπεζίτες θα μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια αργότερα φέτος.
«Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εκτοξεύοντας τα αισιόδοξα στοιχήματα.
Τα στοιχεία είναι πιθανό να διατηρήσουν την BOE σε τροχιά νέων μειώσεων τους επόμενους μήνες.
Στην εξίσωση σημαντικός είναι ο ρόλος και της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, η οποία ποντάρει στον χαμηλότερο πληθωρισμό και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να συμβάλει στην ανάπτυξη που, όπως λέει, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των προβληματικών δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου.
Οι traders τιμολογούν μειώσεις τόσο για τον Νοέμβριο όσο και για τον Δεκέμβριο, ενώ ποντάρουν ότι θα ακολουθήσουν άλλες πέντε το 2025.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι αγορές ψηφίζουν Ελλάδα – Tράπεζες και Δημόσιο «φαβορί» για τους επενδυτές
Fed: Έκπληξη με μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Η απάντηση Χατζηδάκη στην ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό