ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αγωνία αναμένει η Αθήνα τις επισημάνσεις των πιστωτών της που αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τη νέα τους έκθεση για την ελληνική οικονομία στις 24 Νοεμβρίου, δίνοντας ένα σαφές στίγμα των προβληματισμών τους γύρω από τα δημοσιονομικά.
Το κλίμα που θα αποτυπωθεί στην έκθεση, που αναμένεται να είναι αρκετά ενθαρρυντική για την ανάπτυξη φέτος που ίσως σκαρφαλώσει προς το 6% με 7% όπως άλλωστε προέβλεψε χθες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα προσμετρηθεί στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το εύρος και το είδος τυχόν πρόσθετων παρεμβάσεων έως το τέλος του έτους.
Σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι επισημάνσεις της Κομισιόν μέσω της έκθεσης της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις των ευρωπαϊκών χωρών στις 11 Νοεμβρίου που αναμένεται να αναθεωρήσει την εκτίμηση της για την ανάπτυξη προς την περιοχή του 6%, αναθεωρώντας από προηγούμενη δυσμενέστερη πρόβλεψη.
Ιδιαίτερη αξία θα έχουν στις ίδιες προβλέψεις οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά καθώς η επιστροφή της Ελλάδας που είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας σε μια βιώσιμη δημοσιονομική ισορροπία είναι ένα ζήτημα που θα προβάλλει πιο πιεστικά στο προσκήνιο από την Άνοιξη και μετά.
Η αίσθηση πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραμείνει «χαλαρή» στα δημόσια οικονομικά της είναι ένας παράγοντας με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις αγορές που θέλουν να δουν την Ελλάδα αφενός να πείθει πως θα πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και πως θα επαναφέρει τα ελλείμματα της σε ασφαλείς περιοχές. Αυτό μαζί με τα πειστήρια για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τη διατήρηση των αναγκών εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα είναι πιο κρίσιμοι δείκτες για τους ξένους οίκους από ότι είναι η καθαρή θέση του χρέους στη ζυγαριά των ξένων καθώς η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας και θέλει να την κατακτήσει ει δυνατόν εντός του 2022. Το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, σε μια περίοδο που τσιμπάει το κόστος δανεισμού, περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών για μεγάλες «γαλαντομίες» με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2021 έως τις 21 Νοεμβρίου.
Τι μέλλει γενέσθαι με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κριθεί προς το τέλος του έτους με κυβερνητικές πηγές πάντως να εμφανίζονται επί του παρόντος αρκετά συντηρητικές. Όπως δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση θα δει τι δημοσιονομικά περιθώρια θα έχει με την κατάθεση του προϋπολογισμού σε λίγες εβδομάδες, εάν δηλαδή η όποια επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων Πιθανόν αυτό να μπορεί να γίνει με μέτρα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για φέτος – Αυτό σημαίνει πως του χρόνου αυτά τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα, χωρίς να επηρεάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Τα πράγματα είναι πιο δύσκολο στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα είτε με νέες παρεμβάσεις ή/και με μονιμοποίηση παρεμβάσεων που έχουν ήδη προχωρήσει για συγκεκριμένο διάστημα. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο για τη δύσκολη συζήτηση της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένονται τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη στο κρίσιμο μέτωπο του πληθωρισμού που σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι κινήσεις της Αθήνας ζυγίζονται ακόμη πιο προσεκτικά καθώς οι πολιτικές ισορροπίες μεταξύ Βορρά και Νότου είναι δύσκολες και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα στη φαρέτρα των πιο σκληροπυρηνικών που θα προτιμούσαν πιο σκληρά όρια και κανόνες κατά την επαναφορά στη δημοσιονομική κανονικότητα, μετά την πανδημία.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Πράσινο φως στις τροποποιήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο ειδικός εισαγγελέας ζήτησε την παύση της δίωξης Τραμπ για ανατροπή του πολιτεύματος
- Ιράν: Ο OPEC+ έχει λίγα περιθώρια για να αναζωογονήσει την προσφορά πετρελαίου
- Thyssenkrupp Steel: Καταργεί το 40% του εργατικού δυναμικού εντός 10ετίας
- Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Πρέπει να κινηθούμε σταδιακά στις μειώσεις επιτοκίων