ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον προϋπολογισμό σταθερά υπό πίεση, καταρχάς λόγω πανδημίας αλλά και πυρκαγιών, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εάν τελικά η ανάπτυξη θα αποδειχθεί ταχύτερη από ότι προβλέπεται. Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν οι εκτιμήσεις να αποδειχθούν συντηρητικές αλλά οι επίσημοι στόχοι εκτιμάται πως δύσκολα θα αναθεωρηθούν.
Μια πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται στις 7 Σεπτεμβρίου με την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανάπτυξη δευτέρου τριμήνου. Μία θετική έκπληξη εκεί, εκτιμάται πως θα δώσει ένα θετικό σινιάλο στις αγορές, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη στο μέτωπο της ανάπτυξης, που είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο στην δημοσιονομική εκτροπή που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Ήδη το ενδιαφέρον των αναλυτών μετατοπίζεται με μεγαλύτερη βαρύτητα στα στοιχεία της ανάπτυξης. Σε πρόσφατο άρθρο του το Bloomberg ανάφερε πως η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται φέτος να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών καθώς το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, με τις προοπτικές ωστόσο να παραμένουν εξαιρετικά συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας.
Η Ελλάδα προβλέπεται φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% και να επιταχύνει στο 6,2% τον επόμενο χρόνο και μένει να φανεί στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022, που αναμένεται τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις. Αυτό θα κριθεί αφενός από την εικόνα που θα είναι πιο καθαρή μέσα στον επόμενο μήνα για το πώς κινήθηκε εν τέλει ο τουρισμός, αφετέρου από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης (μεταλλάξεις, νέα έξαρση και η ένταση του κύματος το φθινόπωρο) αλλά και του κινδύνου αναζωπύρωσης μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης το φθινόπωρο, εξαιτίας της πολιτικής ανατροπής στο Αφγανιστάν.
Κινητήριος δύναμη τα καλά λόγια των ξένων
Λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, αποκαλύπτοντας εν μέρει τις προθέσεις της κυβέρνησης – ειδικά στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων που αναμένει η αγορά – οι οποίες θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Την ίδια ημέρα αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα πρέπει να εγκριθεί η έκθεση των θεσμών για την τελευταία αξιολόγηση και να δοθεί ένα ακόμη σήμα στις αγορές για το κατά πόσο παραμένει συνεπής η πρόοδος της Ελλάδας σε κρίσιμες – για τις αγορές – μεταρρυθμίσεις. Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης της 11ης αξιολόγησης στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου μένει να φανεί εάν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία. Μέσα στο φθινόπωρο άλλωστε και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να μιλήσει η Standard & Poor’s και λίγο αργότερα στα μέσα Νοεμβρίου η Moody’s.
Για την Ελλάδα, και ειδικά για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από μια σκληρή δεκαετία για το ελληνικό αξιόχρεο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σίγουρα θα βοηθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές τους επόμενους μήνες.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικό οι μεγάλοι οίκοι, ακόμη και εάν ροκανίσουν το χρόνο μέχρι να δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, να έχουν θετική ρητορική για τις προοπτικές της χώρας και την μεταρρυθμιστική της συνέπεια, εκπέμποντας θετικά προς τους υποψήφιους επενδυτές.
Διαβάστε επίσης
Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς – Από 25 Αυγούστου χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί
Προβληματισμός για την τετραπλή πληρωμή φόρων σε 30 μέρες – Το σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ
Βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία – Οι προοπτικές επιμέρους κλάδων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ