Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους μετά το 2012 και την εφαρμογή των Μνημονίων.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 17 Απριλίου και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση.

1

Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016  και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος έκρινε  ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Το ΣτΕ

Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Έτσι – στις 17 Απριλίου – το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του κ. Λ. Αποστολίδη «η έννομη τάξη, για την εξέταση του ίδιου νομικού ζητήματος με την απόφαση του ΑΕΔ, που προσδοκάμε βάσιμα να είναι θετική, θα βρει την ενότητά της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012».

Το κόστος

Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών αγγίζει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ  του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως, ενώ τώρα τη λύση καλείται να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνουν νομικοί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχει παγώσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκήσει περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι δικαιούται αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης στις 17 Απριλίου στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) δικάζεται η συνταγματικότητα ή μη της του ν. 4093/2012 που αφορά την καταβολή των δώρων από το 2015 – 2018 στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. «Στη δίκη των δικών η απόφαση του ΑΕΔ θα αποφανθεί περί της συνταγματικότητας της ως άνω διάταξης, ως νομοθέτης, για την καταβολή των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018».

«Και βέβαια για την ενότητα της έννομης τάξης της χώρας, η απόφαση θα επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα. Από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1509/2023 ΑΠ που έκρινε διαφορετικά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2287 και 2288/2015 έχουν αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200 αγωγές. Καιρός -προσθέτει ο κ. Αποστολίδης είναι να επανεξετασθεί και ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με το σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και βέβαια τα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν «βαρειά» φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά. Με τρεις διαδοχικά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Μισθοδικείου, κρίθηκε ότι η κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας, που έλαβε χώρα το έτος 2012, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα καθώς προσβάλλει συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Βάσιμα ελπίζουμε σε θετική έκβαση της υπόθεσης», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η νέα δίκη για τα Δώρα θα διεξαχθεί στο ΑΕΔ στις 17 Απριλίου, αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.

Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Α.Π. παραπέμπει το θέμα της κατάργησης των Δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην απόφασή του πάντως ο Α.Π. αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων», ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους της ΤτΕ παρατηρεί ότι, μετά την κατάργηση των Δώρων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Διαβάστε επίσης:

Τα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Οι συσκέψεις και οι φόβοι για πληθωρισμό και βενζίνη

Οικονομικές επιπτώσεις του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ

Η εβδομάδα των ξένων – Εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και S&P δίνουν τον τόνο στην αγορά