ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αγκάθι» το Δημόσιο – μπαταχτσής
Το πρώτο στίγμα για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει…χθες η κυβέρνηση, μόλις ξεκινήσει να αποσύρεται το τσουνάμι της πανδημίας αναμένεται, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου με την έκθεση των θεσμών για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Επόμενοι σταθμοί είναι το Eurogroup της 15ης Μαρτίου όπου θα οριστικοποιηθεί η έκθεση και, μετά, τα μέσα Απριλίου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η πιο κρίσιμη, 10η αξιολόγηση ει δυνατόν, σε καλύτερο περιβάλλον από την υγειονομική σκοπιά.
Στην έκθεση τους οι θεσμοί αναμένεται να απευθύνουν συστάσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που παραμένουν σταθερά άνω των 2 δισ. ευρώ αν συνεκτιμηθούν και οι εκκρεμείς συντάξεις και αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα που όλο τελειώνει τα τελευταία χρόνια και όλο ξαναφυτρώνει.
Στερεί, δε, πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία και μια μόνιμη πηγή δημοσιονομικής «αταξίας» για τον προϋπολογισμό με τους θεσμούς να πιέζουν για τον μηδενισμό του.
Κάτι βέβαια για το οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, ωστόσο είναι προφανές πως, αυτή τη φορά, μια πραγματική δυσκολία όπως είναι η πανδημία, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα όμως και τις διαπιστώσεις των θεσμών σχετικά με το ιδιωτικό χρέος, την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τον πτωχευτικό κώδικα και το θέμα των πλειστηριασμών. Επισημάνσεις αναμένονται και για την προσεκτική και αδιάλειπτη παρακολούθηση των στοιχείων του ιδιωτικού χρέους και ειδικά των δανείων τα οποία έχουν μπει σε μορατόρια και ειδικά προγράμματα.
Η εξέλιξη της πορείας των κόκκινων δανείων βρίσκεται άλλωστε ούτως ή άλλως στο μικροσκόπιο των θεσμών, αν και υπάρχει καθολική παραδοχή στην παρούσα φάση πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή προχωρά η δευτερογενής νομοθεσία για τον πτωχευτικό κώδικα, θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την 9 η αξιολόγηση κατά τις συζητήσεις του Ιανουαρίου.
Οι επισημάνσεις των θεσμών θα διεξαχθούν σε περιβάλλον οξυμένης αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θεωρείται ήδη ένα χαμένο τρίμηνο αφού αναμένεται μεγάλη ύφεση και όλες οι ελπίδες, στο βασικό σενάριο, εναποτίθενται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.
Το θέμα αυτό, του να γίνει δηλαδή με ταχύ ρυθμό, η απαραίτητη προεργασία σε όλα τα επίπεδα για όσο το δυνατόν ομαλότερη προσγείωση της οικονομίας από τον Απρίλιο και μετά αναμένεται επίσης να θίξουν οι θεσμοί στην έκθεση τους αλλά και στην συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Ωστόσο όπως εκτιμούν παράγοντες που παρακολουθούν τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς το παρόν τα μηνύματα θα είναι ηπίων τόνων, τουλάχιστον στο προσκήνιο, καθώς μαίνεται επί του παρόντος η υγειονομική κρίση.
Στάση αναμονής μέχρι τον Απρίλιο
Τα πραγματικά δύσκολα όμως, αναμένονται εκ των πραγμάτων από τον Απρίλιο και μετά. Στο χρονικό αυτό σημείο, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιες επιχειρήσεις θα κριθούν βιώσιμες στην μετά πανδημική φάση και με ποια κριτήρια, ενώ ειδικά ως προς τα δικά μας από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσει η 10η αξιολόγηση.
Πρόκειται για μια αξιολόγηση που συνδέεται με εκταμίευση κεφαλαίων από ANFA & SMPs, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπουν στο ταμείο τον Ιούνιο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει καταθέσει τις τελικές προτάσεις της για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με το οριστικό σχέδιο να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την ορθή τεκμηρίωση των προτάσεων και τον προϋπολογισμό τους.
Με τα σημερινά δεδομένα, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου στο υγειονομικό μέτωπο, το πλαίσιο των διαβουλεύσεων της 10 ης αξιολόγησης θα είναι πιο απαιτητικό. Θα συμπίπτει άλλωστε χρονικά και με την κορύφωση των διεργασιών για τον ορισμό της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων για να προσδιοριστούν πολύ απλά ποιες θα στηριχθούν για να επιβιώσουν μετά την πανδημία και ποιες όχι.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μιλάμε για μια πολύ δύσκολη εξίσωση και ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα καθώς θα γίνει προσπάθεια να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες οι επιχειρήσεις, όλων των κατηγοριών: Η πρώτη είναι εκείνη που δεν ήταν βιώσιμη και πριν την πανδημία αλλά κρατήθηκαν επιχειρήσεις εν ζωή λόγω των μέτρων στήριξης.
Η άλλη κατηγορία είναι εκείνες που είναι βιώσιμες αλλά έχουν δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά κρίνεται πως μπορούν να επιβιώσουν εάν δεχθούν το κατάλληλο πλέγμα στήριξης.
Κεντρικό στοιχείο στην δεύτερη κατηγορία που είναι και αυτή για την οποία θα καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστούν τα λουκέτα, θα είναι όπως εκτιμάται τα κίνητρα για την διατήρηση θέσεων απασχόλησης, ως ρήτρα για την λήψη ευνοϊκών παρεμβάσεων που κάποιοι στην ευρωζώνη δεν αποκλείουν να φθάσουν, υπό περιπτώσεις, ακόμη και στην μερική «παραγραφή».
Η συζήτηση ωστόσο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και είναι βέβαιο πως μέχρι τον Ιούνιο που λογικά ίσως κλείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδα η όποια συμφωνία θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ύψος των εκκρεμών συντάξεων για περισσότερες από 90 μέρες ανέρχεται περίπου σε 650 εκατ. ευρώ.
Στα 430 εκατ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με δικαιούχους ιδιώτες και επιχειρήσεις ενώ στα 1,2 δις. ευρώ είναι οι οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ανήκει στα δημόσια νοσοκομεία προς προμηθευτές (σχεδόν 500 εκατ. ευρώ), ενώ 356 εκατ. οφείλουν τα Ταμεία κυρίως σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, σχεδόν 200 εκατ. τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και περίπου 120 εκατ. οι ΟΤΑ σε αναλώσιμα και υπηρεσίες.
Διαβάστε ακόμη:
Σταϊκούρας στο Eurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω παράτασης των μέτρων στήριξης
Eurogroup: Στο τραπέζι οι μετά COVID δημοσιονομικοί στόχοι
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί