ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με δεδομένο ότι η DBRS έχει ήδη φέρει την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, και στην παρούσα φάση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει το τελευταίο βήμα τα φώτα εκ των πραγμάτων πέφτουν στη Moody’s.
Η προσοχή στρέφεται κυρίως στο εάν ο μεγαλύτερος από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, χαλαρώνοντας τη σκληρή στάση που κρατά εδώ και καιρό, θα κάνει την αποφασιστική κίνηση να «ξεκολλήσει» την αξιολόγηση της χώρας που είναι η χαμηλότερη από όλους τους άλλους οίκους, στα τρία σκαλοπάτια πριν την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη η Fitch έχει φέρει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου δύο σκαλοπάτια πριν την επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη αξιολόγηση της να αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου ενώ η S&P έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με ΒΒ+, που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, όπως επίσης και η DBRS.
Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ενδιαφέρον κατ’ αρχήν εάν η Moody’s θα δημοσιοποιήσει έκθεση την Παρασκευή καθώς και άλλες φορές που ήταν προγραμματισμένο δεν το έκανε. Στην περίπτωση που δημοσιοποιήσει έκθεση ερώτημα είναι εάν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια βαθμίδα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δημοσιοποιήσει έκθεση, διατηρώντας τελικά, αμετάβλητη την αξιολόγηση της θα έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό που θα δώσει ένα σημαντικό σήμα στην αγορά για το πώς ακτινογραφεί την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ένας από τους μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο.
Για τη Moody’s, αλλά και για τους άλλους οίκους, έχει ιδιαίτερη σημασία η δυναμική της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, κυρίως ως προς το πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και για τα ελληνικά νοικοκυριά ελέω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, αλλά και από πιθανό φρένο στην τουριστική κίνηση το 2023, ελέω ύφεσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Εν τω μεταξύ οι αξιολογήσεις έρχονται σε βαρύ κλίμα στις αγορές, που βούλιαξαν την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των δυσμενών στοιχείων για την αναπάντεχη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο που διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς και ενέτεινε το φόβο για ακόμη πιο επιθετική πολιτική από τη FED.
Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, όσο όμως και λόγω του ότι η χώρα έχει μπροστά τις εκλογές που εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, εντείνουν το φόβο για αυξημένο πολιτικό ρίσκο. Κύκλοι αναλυτών και οικονομολόγων θεωρούν πιθανότερη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές, έως το φθινόπωρο του 2023, καθώς εκτιμούν πως οι οίκοι προτιμούν να βεβαιωθούν πως θα προκύψει κυβέρνηση, που θα είναι λειτουργική και φιλική προς τις αγορές. Εκτός βέβαια αν κάποιος οίκος ανατρέψει τα προγνωστικά και κινηθεί νωρίτερα κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θα είναι πάντως μια θετική έκπληξη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο mononews.gr εκτίμησε πως το 2023 θα είναι χρονιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποφεύγοντας να συνδέσει ή να αποσυνδέσει το θέμα με τις εκλογές. Εκτίμησε μάλιστα πως η χώρα, από τη δική της πλευρά, έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψει τις πέντε προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Συγκεκριμένα, διατηρήσιμη ανάπτυξη, υψηλές επενδύσεις και εξαγωγές, μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας καθώς και αποτελεσματική και συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά ποντάρει στην έκπληξη της DBRS την Παρασκευή