• Οικονομία

    Την Άνοιξη τα σπουδαία με τη Moody’s – Μικρό καλάθι για νέες αναβαθμίσεις φέτος

    Πάνω αριστερά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και δεξιά κάτω ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης

    H Moody’s μεταθέτει για αργότερα τις αποφάσεις της


    Μικρό καλάθι κρατούν Έλληνες αξιωματούχοι για το ενδεχόμενο νέων αναβαθμίσεων της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2024 με την προσοχή να έχει μετατοπιστεί στην Άνοιξη του 2025 και στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s που δεν μας έκανε τη χάρη (ούτε φέτος) να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.  Εν αναμονή τριών ακόμη αξιολογήσεων, από την Standard & Poor’s στις 18 Οκτωβρίου, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και την Scope στις 6 Δεκεμβρίου οι προσδοκίες είναι περιορισμένες για περαιτέρω αναβάθμιση φέτος.

    Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι προβολείς στρέφονται στο 2025 όπου η χώρα θέλει να κερδίσει το στοίχημα της Moody’s, ανοίγοντας το δρόμο και για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές αλλά και για νέες αναβαθμίσεις και από τους άλλους οίκους, σκαρφαλώνοντας υψηλότερα από την επενδυτική βαθμιδα στις σχετικές κατατάξεις. Αυτό θα δώσει στην αγορά νέα πυρομαχικά, καθιστώντας ορατούς τους ελληνικούς τίτλους, ομόλογα και μετοχές, σε περισσότερα και πιο ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια που χρειάζονται υψηλότερες βαθμολογίες για να τοποθετηθούν σε ελληνικά assets.

    Οι εξελίξεις θα μπορούν να στηριχθούν και σε νέες θετικές ειδήσεις που ετοιμάζει η Ελλάδα ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Ορόσημο σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να είναι η απόφαση του ESM να επιτρέψει στη χώρα να χρησιμοποιήσει μέρος των διαθεσίμων του σκληρού πυρήνα του ταμειακού μας μαξιλαριού για να κάνει μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή χρέους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το σκληρό πυρήνα των διαθεσίμων.

    30 δισ. συνολικά διαθέσιμα

    Ο σκληρός αυτός πυρήνας συνολικού ύψους 15,7 δισ. ευρώ είναι το κομμάτι των συνολικών διαθεσίμων που ανέρχονται πάνω από 30 δισ., το οποίο δεν μπορεί να αγγίξει η Ελλάδα χωρίς την άδεια του ESM βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

    Πλέον εφόσον οριστικοποιηθεί η άδεια χρήσης αυτών των ποσών για σταδιακές αποπληρωμές φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια ο βασικός πιστωτής της χώρας θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές,  ως προς την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

    Η ελληνική οικονομία, έχει ήδη αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους, πλην Moody’s, ενώ ήδη έχει τη θετική προοπτική, δηλαδή την υπόσχεση για μια νέα αναβάθμιση εντός 12 – 18 μηνών από την S&P και τη Scope. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην αγορά σταδιακά κερδίζεται ήδη το στοίχημα της προσέλκυσης κεφαλαίων με τις έως τώρα αναβαθμίσεις φέρνοντας την ελληνική αγορά στα ραντάρ ολοένα περισσότερων πιο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

    Η πρόσθετη ζήτηση που έχει προκληθεί για τίτλους από καλής ποιότητας επενδυτές με τις έως τώρα αναβαθμίσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις διαμορφώνεται περίπου στα 7 – 8 δισ. ποσό που μπορεί να διευρυνθεί καθώς θα βελτιώνονται σταδιακά στους επόμενους μήνες οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Demco, το «στρατηγείο» του Κοντομηνά
    Στουρνάρας: Κανένας εφησυχασμός για την κλιματική αλλαγή – Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο δράσης
    Κωστής Χατζηδάκης για Κέρκυρα: Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!
     



    ΣΧΟΛΙΑ