ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός για 60 δισ. δάνεια που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες στην οικονομία
Πολιτικά αλλά και κατ’ ουσία το Ταμείο Ανάκαμψης και η αποτελεσματικότητα των τραπεζών στη διανομή των πόρων του αποτελεί φλέγον ζήτημα για το Οικονομικό Επιτελείο μιας και η ικανότητα διανομής λόγω του μεγέθους των πόρων έχει αρχίσει να απασχολεί και τους θεσμούς.
Αυτή λοιπόν θα είναι η ατζέντα της Τρίτης όπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η μόχλευση των πόρων ανεβάζει το ποσό που θα στηρίξει την Ελληνική Οικονομία στα 60 δισ. ευρώ αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες μέγεθος το οποίο μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελληνικής ΟΙκονομίας με τρόπο αποτελεσματικό την προσεχή 10ετία.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα στη διανομή των πόρων:
-Το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του σε μικορομεσαίες επιχειρήσεις τα μεγέθη των οποίων δεν είναι απολύτως μετρήσιμα τουλάχιστον με τα μέτρα και τα σταθμά που θα επιθυμούσαν οι τράπεζες να είναι.
-Οι τράπεζες έχουν μεγάλους περιορισμούς προκειμένου να μην υπάρξουν νέα κύματα NPEs.
Οι εξαγγελίες ωστόσο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι σαφείς και μιλούν για καθαρή πιστωτική επέκταση 5 δισ. ευρώ το 2020 ενώ για την προσεχή τετραετία υπόσχονται 8-10 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση η άκθε τράπεζα.
Τα δάνεια αυτά είναι κυρίως επιχειρηματικά καθώς τα δάνεια των ιδιωτών δεν έχουν ακόμη περάσει σε θετικό έδαφος.
Η μόχλευση
Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται πως θα εκταμιευθούν 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων 19 είναι επιδότηση και δεν θα επιστραφεί.
Οι τράπεζες θα έρθουν να δώσουν δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ ενώ με τη μόχλευση Δημοσίου και τραπεζών των ποσό αναμένεται να φθάσει σε 60 δισ. ευρώ.
Το που θα δοθούν τα χρήματα αυτά και κατά πόσον θα στηριχθεί η οικονομία αποτελεί κορυφαία μέριμνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πολλώ δε μάλλον που υπάρχει εδώ και καιρό κριτική από τις τράπεζες πως έχουν χορηγήσει δάνεια σε πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων και πως ο αριθμός αυτός δεν επεκτείνεται.
Οι τράπεζες πάντως τόσο στην κρίση του 2009 όσο και τώρα αναφέρουν πως θα μπορούσαν να δώσουν δάνεια αν υπήρχαν τα projects. Αυτό ωστόσο που οι τράπεζες εννοούν ως project δύσκολα μπορεί να το σχεδιάσει μια μικρομεσαία επιχείρηση. Επειδή όμως οι πόροι δεν μπορούν να απορροφηθούν μόνον σε έργα του Δημοσίου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξει ο σχεδιασμός και η μέτρηση για εκταμίευση δανείων στις επιχειρήσεις αυτές.
Στο αντεβού της Τρίτης οι τράπεζες προετοιμάζονται προκειμένου να προβάλουν ένα σχέδιο πιστωτικής επέκτασης ενώ το Δημόσιο προτίθεται να καταθέσει προτάσεις που τελικώς θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διευρύνουν τον αριθμό των επιχειρήσεων τις οποίες χρηματοδοτούν.
Μάλιστα οι τράπεζες θα επιχειρήσουν έναν απολογισμό με τους πόρους του Δημοσίου και έναν ανασχεδιασμό.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση και άλλα εναλλακτικά σχέδια μιας και σκοπεύουν να συνδυάσουν τις εκδόσεις χρέους που είναι στοχευμένες και θεματικές (πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη χρηματοδότηση απασχόλησης κλπ) με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Υποχρεωτική η επαναρύθμιση δανείων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Προβληματισμός για τις τράπεζες
Xρήστος Μεγάλου: Βιώσιμη ανάπτυξη με 23 δισ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς