ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κόστος των δασμών για την ελληνική οικονομία και η μάχη που καλείται να δώσει η χώρα για να μην διολισθήσει φέτος η ανάπτυξη στο 2%, εξαιτίας των επιπτώσεων από την επιβράδυνση στην Ευρώπη, θα βρεθεί τη Δευτέρα στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συγκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνεδρίαση θα βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη καθώς θα ξεκινά μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, μετά την ελεύθερη πτώση την Παρασκευή αλλά και τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης και είναι ελπίδα όλων τυχόν νέα επεισόδια στο θρίλερ των δασμών το Σαββατοκύριακο να μην πυροδοτήσουν μια νέα Μαύρη Δευτέρα στα χρηματιστήρια.
Με τον παράγοντα αγορές σταθερά απρόβλεπτο η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται άλλωστε ούτως ή άλλως πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup και του EcoFin την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα αλλά και εν μέσω φημολογίας και για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών πιθανόν μεταγενέστερα του Eurogroup, εκτός απροόπτου.
Οι εξελίξεις είναι άλλωστε τόσο ρευστές και μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα που καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής ειδικά σε ένα περιβάλλον που «λιώνουν» τα χρηματιστήρια διεθνώς υπό το βάρος της ισχυρής αβεβαιότητες. Είναι ενδεικτική η βίαιη αντίδραση των αγορών την Παρασκευή με τις ανακοινώσεις της Κίνας για δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, με τον Τραμπ να πανηγυρίζει κάνοντας μάλιστα λόγο για λάθος που οι Κινέζοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πράξουν…
Τριπλό μήνυμα στο ΚΥΣΟΙΠ
Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και θεσμικοί παράγοντες μιλώντας στο Mononews κάνουν λόγο για μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν νικητές. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά και ποιος τελικά θα υποστεί την μεγαλύτερη. Οι HΠΑ ή οι άλλοι; Σε κάθε περίπτωση όμως στην Αθήνα προετοιμάζονται για μια περίοδο αναταράξεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και αυτό με πολλά ερωτηματικά καθώς ο βασικός παίκτης, δηλαδή ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος.
Όλα τα σενάρια αλλά και το feedback από το state of play των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έχουν πάρει φωτιά στην Ευρώπη προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ και να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων για το εάν θα υπάρξει αντίδραση και ποια θα είναι αυτή, εξετάζονται την Δευτέρα στο ΚΥΣΟΙΠ.
Επτά αρμόδιοι υπουργοί, (σ.σ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Σταύρος Παπασταύρου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρίστος Δήμας, Κ. Κυρανάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κ. Τσιάρας), όπως προβλέπει άλλωστε η σύνθεση του ΚΥΣΟΙΠ, και κορυφαία στελέχη του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου θα βάλουν κάτω όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές.
Πέραν των κλάδων που πλήττονται άμεσα με τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ να εκτιμώνται περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ και του σχεδίου που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι για τη θωράκιση τους, ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι το ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το πραγματικό εύρος της ζημιάς στην ανάπτυξη.
Όλα εξαρτώνται από το πόσο βαρύς θα είναι τελικά ο λογαριασμός για την Ευρώπη. Είναι διαφορετικό για παράδειγμα να λέμε για μείωση 0,3% με 0,4% στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και άλλο εάν τα πράγματα ξεφύγουν και μιλάμε για στασιμότητα στο 0%. Για την Ελλάδα, που ευτυχώς η νέα αυτή μεγάλη κρίση τη βρίσκει να υπεραποδίδει δημοσιονομικά αλλά και αναπτυξιακά, με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται πως η μάχη θα δοθεί για να κρατήσει η ανάπτυξη στο 2% έστω πολύ οριακά χαμηλότερα από αυτό.
Την ίδια στιγμή από τη συνεδρίαση τη Δευτέρα εκτιμάται πως θα προκύψει σίγουρα ένα τριπλό μήνυμα:
Υπάρχει ετοιμότητα για λήψη μέτρων – ασπίδα στους κλάδους που πλήττονται. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στο Mononews οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι μεν περιορισμένες, αλλά με αξία στα 2,4 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ προφανώς και είναι κάτι που δεν θα αφεθεί στην τύχη του. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει την έκθεση για παράδειγμα της Ισπανίας, που σχεδιάζει ήδη πακέτο βοήθειας ύψους 14,1 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα ταμείο για τις βιομηχανίες που επηρεάζονται. Ωστόσο έχει και η Ελλάδα εξωστρεφείς κλάδους που είναι στην «κόκκινη ζώνη» και πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει.
Σε τόσο ταραγμένους καιρούς πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακού αποθέματος που διαθέτει η χώρα (ΤΑΑ και κοινοτικοί πόροι) καθώς το ερώτημα του πόσο τελικά είναι ανθεκτική η ελληνική οικονομία, σε πιο δύσκολες συνθήκες, μοιραία γίνεται κεντρικό και για την επενδυτική κοινότητα. Οπότε σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχει καμμία πολυτέλεια αποκλίσεων ή/και καθυστερήσεων.
Μάχη στο γήπεδο της Ευρώπης – Νέες συμμαχίες
Δίπλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας οφείλουμε να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας μας σε αυτά τα ταραγμένα νερά, να μείνουμε σταθερά στην τροχιά της διατηρήσιμης ανάπτυξης, όταν μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη κινδυνεύουν με ύφεση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Παρασκευή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως εκλογές έχουμε το 2027 και θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί της ΝΔ στην αναμέτρηση.
Οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να σχεδιαστούν τη Δευτέρα είναι μια βασική προετοιμασία ενόψει των τελικών διαβουλεύσεων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες στα ευρωπαϊκά for a όπου αναζητείται μια ομόφωνη αντίδραση με τις πιο συμφέρουσες, τηρουμένων των αναλογιών, συμφωνίες.
Τα διλήμματα για την Ευρώπη είναι πολλά, αλλά το κλίμα που εισπράττουν αξιωματούχοι σε συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι υπέρ μιας αντίδρασης. Σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν άλλωστε δύσκολο να περιμένει κανείς αδράνεια από την πλευρά της Ευρώπης καθώς ο λαϊκισμός του Τραμπ έχει πολλούς υποστηρικτές και στη Γηραιά Ήπειρο που εύκολα θα κατηγορούσαν τις συστημικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για υποταγή και ανάδειξη του Τραμπ σε κυρίαρχο.
Την ίδια στιγμή έμπειρα στελέχη στην οικονομική διπλωματία σχολιάζουν πως σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς, προκύπτουν και ευκαιρίες για νέες συμμαχίες, που δημιουργούν νέα δυναμική αντίδρασης. Η Ευρώπη των 450 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι αμελητέα δύναμη, ειδικά όταν πια δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για αναζήτηση νέων συμμαχιών με μεγάλους παίκτες, όπως τον Καναδά, το Μεξικό. Γιατί όχι την Κίνα ή/και τη…. Ρωσία;
Διαβάστε επίσης:
Μπιλ Γκρος για αγορές: Μην προσπαθήσετε να πιάσετε το μαχαίρι που πέφτει
e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλει αναδρομικά €6,4 εκατ. σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): Πρόταση να δημιουργηθεί νέος εθνικός φορέας, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της ΟΝΕΧ
- Επεισόδιο με πυροβολισμούς εναντίον σκάφους του Λιμενικού στη Λέσβο, ακολούθησε καταδίωξη
- Σοφία Εφραίμογλου: Τα εμπόδια για ισότητα των φύλων στην επιχειρηματικότητα
- Λαβρόφ για Τραμπ: Κατανοεί την ουσία της σύγκρουσης στην Ουκρανία καλύτερα από οποιονδήποτε Ευρωπαίο ηγέτη
