ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μόλις δύο μέρες, σήμερα και αύριο, θα διαρκέσουν οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και μίας αξιολόγησης που δεν διέπεται καν από στόχους, αφού η πανδημία τούς έβαλε στο… συρτάρι για φέτος και, όπως όλα δείχνουν, και για του χρόνου.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς με το όπλο ότι δεν βυθίστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού το κρίσιμο διάστημα της καραντίνας, δηλαδή Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Ο στόχος για μείωση στα έσοδα 40% που είχε θέσει η κυβέρνηση δεν πιάστηκε καν μετά το κίνητρο έκπτωσης 25% για τους φορολογούμενους εκείνους που συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά φόρους και δόσεις οφειλών προς την εφορία κατά το επίμαχο διάστημα του lock down.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο δεν προλαβαίνει να… εγκαινιάζει επενδύσεις που είχαν μπλοκάρει κατά το παρελθόν, όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο που, παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησαν οι εργασίες του Kassiopi Project στη θέση Ερημίτης στην Βόρεια Κέρκυρα, όπου 1.000 άτομα θα απασχοληθούν κατά την εξέλιξη του έργου και 500 θα απασχοληθούν σε μόνιμη βάση. Νωρίτερα, δρομολογήθηκε η παραχώρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, ενώ οι μπουλντόζες επιτέλους έπιασαν δουλειά στο Ελληνικό.
Ταυτόχρονα, ξεμπλόκαρε και ο διαγωνισμός για την πώληση του 79% της ΕΛΒΟ, διαδικασία που αναμένεται να τρέξει από σήμερα κιόλας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει την παραχώρηση των λιμένων της Καβάλας και του Βόλου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και ο κ. Σταϊκούρας, κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο με τους θεσμούς, αναμένεται να θέσει την παράταση στην πρώτη κατοικία μέχρι τέλος του καλοκαιριού, από 1ης Ιουλίου που έληγε κανονικά, ενώ μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021.
Αγκάθι στην οριστικοποίηση του όλου σχεδίου είναι δύο κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν
α) με τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, και
β) με τον αν θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος μετά την πτώχευση.
Στην ατζέντα με τους θεσμούς μπαίνουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, που πλέον αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να πιέσει τους θεσμούς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Η μητέρα των… μαχών αναμένεται να δοθεί από ελληνικής πλευράς στη σύνοδο κορυφής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί βάρος μέρος των κεφαλαίων που αφορούν στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσουν μειώσεις φόρων. Οι οποίες, όμως, με τη σειρά τους, θα παρέχονται ως κίνητρο για νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις επενδύσεις. Η μάχη αναμένεται μεγάλη, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας