ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια θετική έκπληξη στα πρότυπα της Standard & Poor’s, που δεν δίστασε τον Απρίλιο να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές σε διάστημα λίγων μόλις μηνών από την απόφαση της να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ελπίζει η Αθήνα σήμερα από τη Fitch με τις προσδοκίες ωστόσο να διατηρούνται χαμηλά.
Πηγές με γνώση του σκεπτικού των οίκων εμφανίζονται συγκρατημένες ως προς το εάν θα έχουμε μια ακόμη τέτοια έκπληξη και από τη Fitch και θεωρούν πιθανότερο στην τρέχουσα συγκυρία ο οίκος μάλλον πως θα «ροκανίσει» το χρόνο τώρα για να κάνει τη θετική κίνηση στην επόμενη αξιολόγηση του, που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.
Βεβαίως, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση όλα τα ενδεχόμενα είναι πάντα ανοικτά. Σε κάθε σενάριο όμως, ακόμη και εάν τελικά οι πιο απαισιόδοξοι αποδειχθούν αληθινοί και ο οίκος επιλέξει απλά επιβεβαιώσει σήμερα την αξιολόγηση στο ΒΒ- με σταθερή προοπτική και δεν βελτιώσει τίποτα, πρακτικά για την Ελλάδα θα είναι non – event, όπως εκτιμούν ψύχραιμοι αναλυτές στην αγορά ομολόγων.
Η βελτίωση σε αυτή τη φάση δεν θα ήταν άλλωστε κάτι αναμενόμενο, θα ήταν πιο πολύ μια θετική έκπληξη αφού η τελευταία αναβάθμιση από τη Fitch έγινε πριν από έξι μήνες και η πάγια πρακτική προβλέπει πως κανονικά μεσολαβεί ένα μεγαλύτερο διάστημα, 12 – 18 μήνες πριν την επόμενη αναβάθμιση. Πιο ελαστικά είναι τα περιθώρια όσον αφορά στο χρόνο που μεσολαβεί συνήθως για την μεταβολή στις προοπτικές (outlook) της αξιολόγησης.
Οι προοπτικές
Ωστόσο, όταν η προηγούμενη αναβάθμιση έχει γίνει πριν από λίγους μήνες, μια στάση αναμονής και ως προς τις προοπτικές σήμερα δεν θα πρέπει να «κτυπήσει» αρνητικά καθώς δεν είναι κάτι που κανονικά θα έπρεπε να αναμένεται.
Στο ιδανικό σενάριο φυσικά, μιας θετικής έκπληξης με αναβάθμιση προοπτικών σήμερα θα μιλούσαμε σίγουρα για μια απροσδόκητα θετική είδηση που θα έδινε ώθηση στο ελληνικό στόρυ, σε μια περίοδο αναταράξεων διεθνώς λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και εν αναμονή κατεύθυνσης από την ΕΚΤ για το εύρος των μειώσεων στα επιτόκια φέτος.
Πρακτικά βέβαια η χώρα έχει ήδη εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού της προγράμματος, σπεύδοντας στους πρώτους μήνες του έτους να κάνει τις δύο μεγάλες κινήσεις με την έκδοση του δεκαετούς και στη συνέχεια του 30ετούς ομολόγου.
Οπότε δεν εξαρτάται σε ουσιαστικό βαθμό από την προθυμία ή την απροθυμία των οίκων να κινηθούν γρηγορότερα ή αργότερα στο.μαραθωνιο των αναβαθμίσεων.
Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού προγράμματος, εξασφαλίζει στο Δημόσιο μια άνεση κινήσεων τους επόμενους μήνες που θα χαρακτηρίζονται από πολλά και ανοικτά μέτωπα στην οικονομία με κυρίαρχο το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων και την συμφωνία για τους νέους στόχους που θα κλείσει το φθινόπωρο.
Αυτό εκτιμάται πως θα είναι και το διάστημα που θα έχουν ιδιαίτερη αξία οι κινήσεις των οίκων με πρώτο σταθμό την Moody’s στις 13 Μαίου, από την οποία όλοι αναμένουν να δώσει, τελευταία πια, την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα ξεκλειδώνοντας την πρόσβαση σε νέες δεξαμενές επενδυτών για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση Prorata: Έκπληξη με ΠΑΣΟK στη δεύτερη θέση στην εκλογική επιρροή
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Δυναμικό το ξεκίνημα του 2024 με ισχυρές επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη
Αχ μικρέ Γιαννάκη, ήρωά μου, πώς το χαμόγελό σου χαλάει τα σχέδια των κάφρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»
- Philip Lane (ΕΚΤ): Ευελιξία στο ζήτημα των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτές είναι 100 εταιρείες, ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου με την υψηλότερη χρηματοδότηση (λίστα)
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας