ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα είναι μία από τις πλέον κρίσιμες μέρες για την πορεία της οικονομίας που θα κρίνει εν πολλοίς σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις περαιτέρω στηρίξεις στην οικονομία.
Μέχρι το μεσημέρι η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η εικόνα έχει επιβαρυνθεί αισθητά από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου και μετά.
«Στην αγορά εξακολουθεί να υπάρχει παγωμάρα, οι επιχειρηματίες, κυρίως οι μικροί, ανησυχούν για το από εδώ και πέρα διάστημα», σημειώνει στο mononews.gr ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος στέκεται στο γεγονός ότι «η πρόταση της Κομισιόν για 32 δισ. ευρώ χρηματοδότηση, 22 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις + 10 δισ. ευρώ δάνεια, είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που, όμως, θ’ αργήσει. Και η πραγματική οικονομία χρειάζεται κρατικά κεφάλαια άμεσα».
Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, η προβλεπόμενη απότομη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας για το σύνολο του 2020 θα προέρχεται κυρίως από το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, σημειώνει η Eurobank σε έκθεσή της στην αρχή του μήνα.
Πέραν των πρόδρομων δεικτών του οικονομικού κλίματος και του PMI της μεταποίησης που κατέγραψαν σημαντική πτώση, τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης εμφανίστηκαν και στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στο 67,1% τον Απρίλιο 2020 -η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 3,6 ετών- από 71,2% τον Μάρτιο 2020. Η εν λόγω μεταβολή ισοδυναμεί με μηνιαία πτώση 5,8% σε μηνιαία βάση ή 6,2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 12 μηνών. Ο αντίστοιχος δείκτης για την κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών, δηλαδή των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία, κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 60,9% από 68,3% τον Μάρτιο 2020 (-10,8% σε μηνιαία βάση). Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες απότομες μειώσεις του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2009, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η ύφεση επιταχύνθηκε στο -4,7% σε τριμηνιαία βάση, από -1,4% σε τριμηνιαία στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 και στο τρίτο τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο -2,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πάντως, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε νωρίτερα από το αναμενόμενο για μια σειρά από κλάδους, όπως οι αερομεταφορές και η σύνδεση με το εξωτερικό, έστω κι αν δεν αφορά σε όλες τις χώρες, ενώ πολλά ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες, έχουν δηλώσει πως θα ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου.
Μάλιστα ξενοδόχοι σε κορυφαίους προορισμούς, όπως η Μύκονος, δηλώνουν ότι πολλές από τις ακυρώσεις έχουν μετατεθεί για τον Ιούλιο και προσβλέπουν σε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι όλη ούτε Μύκονος ούτε Σαντορίνη… Κι αυτό διότι ξενοδόχοι από την Κρήτη που δουλεύουν με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης δεν βλέπουν στο inbox τους κρατήσεις, οπότε το αν θ’ ανοίξουν αποτελεί μεγάλο δίλημμα. Αυτά διότι ο τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας πέρυσι 18 δισ. ευρώ και φέτος είναι ζήτημα αν οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ…
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της UBS αλλάζουν το βασικό τους σενάριο για ύφεση στην Ελλάδα. Κι εκεί που φέτος προέβλεπαν «κατολίσθηση» 10% του ΑΕΠ, ψαλιδίζουν την ύφεση στο 6,1% και την ανάπτυξη το 2021 στο 5,1%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέσσερα νεότευκτα για την Atlas Maritime Λέοντα Πατίτσα – Νονά η Μαριέττα Χρουσαλά και η κόρη τους Μάργκω
- Πόλεμος στην Γάζα: «Πράσινο φως» της Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα – Μέσα στο επόμενο 24ωρο η υπογραφή της
- Ελληνικό Κτηματολόγιο: Προκηρύσσει 44 θέσεις Προϊσταμένων – Πού και έως πότε οι αιτήσεις
- Flying Flea: Η Royal Enfield εισβάλει στο μέλλον