Τη δημιουργία αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, βήμα που γίνεται με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων και προς όφελος της ανάπτυξης, όπως τόνισε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, στο πλαίσιο συζητήσεων με τον ESM και με αφορμή τη μεταφορά των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο, συμφωνήθηκαν τα εξής: θα δρομολογηθεί η δημιουργία ενός εθνικού επενδυτικού ταμείου το οποίο θα λειτουργεί στο εξής στο πλαίσιο του Υπερταμείου.

1

«Είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που, βασιζόμενο σε έσοδα του Υπερταμείου, θα τροφοδοτεί μια σειρά από πρωτοβουλίες σε νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις, δηλαδή σε κλάδους αιχμής της οικονομίας. Θα έχει σύγχρονο management κι έτσι στρέφουμε το Υπερταμείο σε μια κατεύθυνση αναπτυξιακή για την ελληνική οικονομία. Δε θα είναι αυτό που είχε κάποιος στο μυαλό του, αλλά θα είναι ένα ταμείο με διαφορετική λογική και με θετική συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία», είπε ο υπουργός.

Τα πρώτα κεφάλαια, το ύψος των οποίων δεν αποκάλυψε, θα προέρχεται από χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς θα γίνει μια αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το 50% της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο για τη λειτουργία του επενδυτικού ταμείου. Το δεύτερο στοιχείο της συμφωνίας προβλέπει πως μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έρθει στη Βουλή μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων του Υπερταμείου.

«Μας ενδιαφέρει να πετύχουμε επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική των δημοσίων εταιρειών. Δε θελουμε να υπάρχουν οι δυσκαμψίες που λειτουργούν αρνητικά σε ό,τι σχετίζεται με το δημόσιο. Έχουμε θετικά και αρνητικά παραδείγματα επιχειρήσεων του δημοσίου, εμπνευστής είναι τα αρνητικά», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα γίνεται “μαχητό” το ελάχιστο τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις μισθών με την έλευση του 2024

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση της εφαρμογής Appodixi – Πώς θα αποκαλύπτονται οι «μαϊμού» αποδείξεις