Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τι συμβαίνει πραγματικά με την 6ημερη εργασία – Ποιους αφορά

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες εργαζομένων στα συνδικάτα για καταστρατήγηση της νομοθεσία τόσο για την χρήση της ψηφιακής κάρτας, όσο και για την επιπλέον βάρδια την 6η ημέρα απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δυνητικά μπορούν να ενταχθούν σε απασχόληση την 6η ημέρα 69.100 εργαζόμενοι σε 291 παραρτήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) από τα 1.671 που υπέβαλαν αίτηση.

Όπως αναφέρει στο mononews.gr, ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αφήνει περιθώρια σε εργοδότες που δεν ανήκουν στη βιομηχανία να ενταχθούν στο καθεστώς της 6ημέρης απασχόλησης και χρήση άμεσα επαναδιατύπωση, προκειμένου να οριοθετηθούν οι ΚΑΔ που θα εφαρμόζεται.

Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι μετά την απόρριψη της αίτησής τους από την ΕΡΓΑΝΗ, οι εργοδότες δήλωσαν στους εργαζόμενους ότι θα απασχολούνται χωρίς επιπλέον αμοιβή.

«Πρέπει να επαναδιατυπωθεί η διάταξη για την 6ήμερη εργασία τους κλάδους της οικονομίας και τους αγοράς εργασίας που αφορά κι αυτή είναι κατ’ εξοχήν η βιομηχανία. Ήδη πολλοί πονηροί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και τις «γκρίζες» διαδρομές κάνοντας αίτηση, αν και ο ΚΑΔ τους δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από το σύστημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει λάθος και έχουν ενταχθεί, ζητώντας από τους εργαζόμενους να απασχοληθούν και 6η ημέρα. Κρίνεται αναγκαίο από τους υπεύθυνους του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να επαναμετροποιηθεί η διαδικασία ένταξης.

Χρειάζεται μια διάταξη να αποσαφηνίζει και να σταματά την ένταξη στους παραβατικούς εργοδότες», επισημαίνει στο mononews.gr, ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος.

Καταγγελίες εργαζομένων

Βροχή οι καταγγελίες και στους εκπροσώπους των εργαζομένων:

1. Σε εταιρεία logistics στη Μάνδρα τρεις εργαζόμενοι που δεν δέχτηκαν απασχόληση την 6η ημέρα και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο απειλήθηκαν με απόλυση.

2. Σε συνεργείο επισκευής φρένων στον Ρέντη εργοδότης ξυλοκόπησε εργαζόμενο που τον είχε και δούλευε 15 ώρες την ημέρα επί 6 ημέρες την εβδομάδα όταν ζήτησε να πληρωθεί υπερωρίες και προσαύξηση 40% για την 6η ημέρα εργασίας.

3. Σε αλυσίδα φούρνων στην Αθήνα πάνω από 20 αρτεργάτες δουλεύουν την 6η ημέρα αδήλωτη και ο εργοδότης τους απειλεί με απόλυση αν ζητήσουν προσαύξηση 40%. Τα QR CODE της ψηφιακής κάρτας τα έχει ο εργοδότης. Ο λογιστής τους είπε ότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να δουλεύουν παράνομα έξι ημέρες την εβδομάδα και αν ποτέ πάει έλεγχος θα τους πληρώσει μόνο για εκείνη την ημέρα 30% προσαύξηση, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς το οποίο παραμένει ενεργό.

4. Σε γνωστή αλυσίδα καλλυντικών ο διευθυντής έχει πάρει τα QR CODE των εργαζομένων και χτυπά αυτός είσοδο και έξοδο κατά το δοκούν.

5. Σε μεγάλο εμπορικό κατάστημα στην Ερμού που λειτουργεί και ως e-shop οι εργαζόμενοι της αποθήκης εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, 48 ώρες. Διαπίστωσαν ότι ο εργοδότης δεν έχει κάνει δήλωση για την έκτη ημέρα. Μάλιστα τους έλεγε ότι αφού δεν δέχθηκε το σύστημα τη δήλωση της 6ης ημέρας δεν θα πληρωθούν επιπλέον.

Πότε εφαρμόζεται η 6ημερη απασχόληση

Η 6ήμερη εργασία εφαρμόζεται στις βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις με συνεχή λειτουργία από Δευτέρα έως Σάββατο. Βέβαια και ως προς τις επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, μπορούν να κάνουν χρήση 6ήμερης εργασίας υπό την προϋπόθεση να δικαιολογείται η απασχόληση αυτή από εξαιρετικές συνθήκες λόγω απρόβλεπτα ιδιαίτερου αυξημένου φόρτου εργασίας της επιχείρησης.

Με τη θεσμοθέτηση της 6ήμερης εργασίας των εργαζομένων καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες μιας βιομηχανίας που μέχρι τώρα πλήρωνε υπερεργασία και υπερωρίες ή ακόμα και προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με τρίμηνες-εξάμηνες συμβάσεις σε περιόδους αυξημένων αναγκών.

Ο εργοδότης πλέον θα πληρώνει:

• για μία επιπλέον ημέρα εργασίας αυξημένο ημερομίσθιο κατά 40%

• στην υπερεργασία το ωρομίσθιο καταβάλλεται με προσαύξηση 20%, και στις υπερωρίες υπάρχουν τρεις κλίμακες με 40%, 60% και 120%!

Ωστόσο αν η 6η ημέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή, ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% συν το 40%, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις (6ήμερο με Κυριακή ή σε ημέρα Αργίας) η αμοιβή προσαυξάνεται κατά 115%. Η εν λόγω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Δήλωση Καραγεωργόπουλου

Ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μας αναφέρει ότι «Η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας απαιτεί κανονιστικού περιεχομένου ρυθμίσεις και οδηγίες ώστε να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα “παρατράγουδα” της ανήθικης επιχειρηματικότητας. Αυτή τη στιγμή με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας για την 6ήμερη εργασία υπάρχει μόνο μία απλή ανακοίνωση- μη κανονιστικού και μη δεσμευτικού για τους εργοδότες περιεχομένου- και πλέον αυτού τίποτα.

Παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ και προϋφιστάμενη νομοθεσία (Ν. 3846/2010) όπου ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται άτυπα την 6η ημέρα χωρίς περιορισμούς στους κλάδους των εργοδοτών που την επιβάλλουν με μόνη υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώνει την εργαζόμενο με ποσοστό 30%.

Εάν και εφόσον διαπιστωθεί αυτή του η παράβαση σε κάποιον έλεγχο. Αυτή τη διάταξη “προτιμούν” και εφαρμόζουν ακόμα και τώρα οι εργοδότες, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων και 6 ημέρες απασχολούνται οι εργαζόμενοι και απλό ημερομίσθιο χωρίς προσαύξηση τους δίνουν, πλην των περιπτώσεων που συμπωματικά διενεργηθεί έλεγχος και διαπιστωθεί η παράτυπη απασχόληση εκείνης της ημέρας και υποχρεωθεί ο εργοδότης να πληρώσει με προσαύξηση 30% εκείνο και μόνο εκείνο το ημερομίσθιο».

Στοιχεία

Την παραβατικότητα των εργοδοτών αποδεικνύουν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) μόνο τα 291.

Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος χρόνου για να σωθούν οι ρυθμίσεις χρεών και να αναβιώσουν οι 100 και 120 δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις: «Δημόσιος διάλογος» μέσω ανακοινώσεων φοροτεχνικών-Υπουργείου Οικονομικών

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σε εξέλιξη κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο