ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ρούβλι συνεχίζει να καταγράφει υψηλές αποδόσεις, όμως αναλυτές σημειώνουν ότι η αθέτηση πληρωμών εκ μέρους της Ρωσίας, αποδυναμώνει τη χώρα.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, η Ρωσία συνεχίζει να καταγράφει υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές εμπορευμάτων, τη μείωση εισαγωγών καθώς και την απαγόρευση απόσυρσης αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα το ρούβλι να διατηρείται ισχυρό.
Όμως η αθέτηση των πληρωμών μετά τη λήξη της προθεσμίας, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει περιορισμένη εισροή ξένης χρηματοδότησης αλλά και υψηλότερο κόστος δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
To πρωί της Δευτέρας, το ρούβλι ήταν ισχυρότερο έναντι του δολαρίου κατά 0,2% με ισοτιμία 53,31 δολάρια και κέρδισε 0,1% στα 56,03 ευρώ.
Η εκτόξευσή τους τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχεί κυρίως τις εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές και έχουν ήδη εκφραστεί φόβοι για επιβάρυνση της οικονομίας.
Το ράλι του ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τη Δευτέρα, σχετικά με την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας.
Η αθέτηση πληρωμής οδηγεί σε χρεοκοπία;
Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 100 χρόνια, η Ρωσία δεν πλήρωσε το χρέος της σε ξένο νόμισμα, με την χώρα να θεωρείται default, δηλαδή ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις της μετά το τέλος της προθεσμίας.
Οι πληρωμές των 100 εκατ. δολαρίων σε δύο ομόλογα, ένα σε δολάρια κι ένα σε ευρώ, έπρεπε να καταβληθούν από τη Ρωσία στις 27 Μαΐου.
Η διορία για τις πληρωμές είχε διάρκεια 30 ημερών, η οποία έληξε την Κυριακή.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές στο χερσαίο National Settlement Depository (NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων από την Ταιβάν δεν είχαν λάβει τις πληρωμές τη Δευτέρα.
Με τη Ρωσία να δυσκολεύεται να τηρήσει συνολικά τις πληρωμές σε εκκρεμή ομόλογα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από την στιγμή που εισέβαλλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βιώνει για πρώτη φορά τον κίνδυνο της κρατικής χρεοκοπίας από το 1918, καθώς οι αυστηρές κυρώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία μία δύσκολη επιλογή για τους επενδυτές.
Παρά τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις κυρώσεις, οι οποίες πρακτικά τις εμποδίζουν από το να κάνει πληρωμές.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι «δεν υπάρχουν λόγοι» να λέγεται ότι η Ρωσία έχει αθετήσει το δημόσιο χρέος της σε ξένο νόμισμα, λόγω των κυρώσεων και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν λόγοι να χαρακτηρίσουμε αυτή την κατάσταση χρεοκοπία».
«Από τον Μάρτιο πιστεύαμε ότι μια ρωσική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη και το ερώτημα ήταν το πότε», δήλωσε στο Reuters ο Ντένις Χράνιτζκι, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel. Οι κυρώσεις ήρθαν να δώσουν την απάντηση.
Βέβαια πρόκειται για μία συμβολική χρεοκοπία, καθώς η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί διεθνώς, ενώ παράλληλα καταγράφει άφθονα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ποια είναι η επόμενη μέρα
Πάντως η νομική κατάσταση γύρω από το ομόλογα φαίνεται αρκετά περίπλοκη, καθώς εκδόθηκαν με ασυνήθιστη ποικιλία όρων.
Ο Rodrigo Olivares-Caminal, καθηγητής τραπεζικού και χρηματοοικονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, είπε ότι απαιτείται σαφήνεια σχετικά με το τι αποτελεί απαλλαγή για τη Ρωσία από την υποχρέωσή της ή τη διαφορά μεταξύ λήψης και ανάκτησης πληρωμών.
«Όλα αυτά τα ζητήματα υπόκεινται σε ερμηνεία από ένα δικαστήριο, αλλά η Ρωσία δεν έχει παραιτηθεί από καμία κυριαρχική της ασυλία και δεν έχει υποβληθεί στη δικαιοδοσία κανενός δικαστηρίου σε κανένα από τα δύο ενημερωτικά δελτία», δήλωσε ο Olivares-Caminal στο Reuters.
Σύμφωνα με το CNBC, η είσοδος στη χώρα σε default, δηλαδή αθέτηση υποχρεώσεων εφόσον χαθεί η προθεσμία, θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις της Ρωσίας, την πρόσβασή της στην αγορά και το κόστος χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια.
Κι σημειώνει ότι εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανάγκασε τη Ρωσία σε χρεοκοπία, η Ρωσία θα μπορέσει να βγει από το καθεστώς default, μόνο όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δώσει στους κατόχους ομολόγων το «πράσινο φως» για να διαπραγματευτούν τους όρους με τους ξένους πιστωτές της Ρωσίας.
Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Bluebay Asset Management, δήλωσε ότι ενώ η χρεοκοπία μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, τα ρωσικά κρατικά ευρωομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, διαπραγματεύονται πλέον σε χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης:
G7: Καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία
Στόλτενμπεργκ: Το NATO θα αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία