ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ιδιαίτερη προσοχή αποτυπώνει το οικονομικό επιτελείο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, με την παγκόσμια κοινότητα να έχει στραμμένο το βλέμμα της στο σενάριο μιας γενικής ανάφλεξης στην περιοχή.
Αν και αποφεύγει να αναφερθεί στις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ελληνικής οικονομίας από μια άγρια κλιμάκωση, επισημαίνει όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν και εμμέσως μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα μας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή περιέχει αναφορές στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Την τελευταία τριετία η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε αλλεπάλληλες κρίσεις λόγω αλληλοσυνδεόμενων αναταραχών σε οικονομικό, κλιματικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία (για τρίτο χρόνο) καθώς και με βραχυπρόθεσμους παράγοντες, όπως οι συσταλτικές νομισματικές πολιτικές και ο περιορισμός της δημοσιονομικής στήριξης διεθνώς μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αλλά και με τις σημαντικές και επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτό το δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 έναντι 0,8% και 1,4%, αντίστοιχα, που εκτιμάται για την Ευρωζώνη, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 και το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) εκτιμάται σε 2,7% το 2024 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2025.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει αστάθεια τιμών στην αγορά πετρελαίου, ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, στις αρχές του 2024, αύξησε τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή αργού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2024 σε σχέση με το 2023 και να ανέλθει σε 85,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 80,0 δολάρια το βαρέλι το 2025. Ωστόσο, οι εν λόγω προβλέψεις ενέχουν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας με βάση τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Προς το παρόν, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν είχε έως τώρα έντονες επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πηγή μεγάλου μέρους της διεθνούς παραγωγής και κομβικό σημείο θαλάσσιας διέλευσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών τους. Η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων εντείνει τα εμπόδια για το εμπόριο, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη.
Επιπλέον, ο κίνδυνος διατήρησης υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, μία ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μία λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική στις μεγάλες οικονομίες θα συνέβαλλαν στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
NN Hellas: Υπερδιπλασιασμός στα κέρδη προ φόρων το 2023 – Έφτασαν τα 24,3 εκατ. ευρώ
Όλα τα μέτρα στήριξης του 2025 για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια