ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν 20 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έπρεπε να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες με τα δεκάδες χιλιάδες ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου.
Παρά τις αρχικές άτυπες διαβεβαιώσεις ότι αποτελεί θέμα χρόνο η ανάρτησή τους, λόγω τεχνικών αναβαθμίσεων του συστήματος, με έκτακτη απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, η δημοσιοποίηση των ονομάτων… αναβάλλεται επισήμως για τον Ιούνιο του 2023.
Χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1158/2017 (Β’ 3634) κοινής απόφασης των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, όπως προστέθηκε με την υπό στοιχεία Α.1158/2020 (Β’ 2745 και 3277) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντικαταστάθηκε με τις υπό στοιχεία Α.1237/2020 (Β’4795) και Α.1141/2021 (Β’ 2751) κοινές αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Α. 1010/2022 (Β’ 304) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντικαθίσταται ως εξής: «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».
Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των μεγαλοφειλετών έως την 30ή Ιουνίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας όσων χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ποσά άνω των 150.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2019 και οι λίστες επικαιροποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα. Έκτοτε η διαδικασία ανάρτησης των ονομάτων «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.
Αυτό σημαίνει πως για σχεδόν 4 συναπτά έτη θα διατηρούνται κρυφά τα ονόματα όσων έχουν τεράστιες οφειλές στο ελληνικό δημόσιο. Στις λίστες θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.
Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.
Υπενθυμίζεται πως στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ. Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.
Με βάση το νόμο, τα στοιχεία τους μπορούν να «αποκαλυφθούν» μόνο σε αυτές τις λίστες της ΑΑΔΕ, καθώς όπως και χιλιάδες ακόμα μεγαλοφειλέτες σε εφορία και ταμεία, που έλαβαν πριν από ένα μήνα σχετική ενημέρωση μέσω e-mail, με το οποίο καλούνταν να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση, η οποία δεν ήρθε ποτέ…
Διαβάστε επίσης:
Οι επόμενες κινήσεις για την πασίγνωστη επιχείρηση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι στην δημοσίευση στοιχείων μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου»