Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις μέρες κλιμάκιο του οίκου αξιολόγησης Moodys για έναν, προγραμματισμένο, γύρο επαφών ενόψει της αξιολόγησης που αναμένεται να κάνει ο οίκος μέσα στο Σεπτέμβριο.

Τα κλιμάκια του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, ο οποίος κρατά και την πιο σκληρή στάση απέναντι στη χώρα διατηρώντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, έχουν σειρά συναντήσεων στο υπουργείο Οικονομικών, τις τράπεζες και την κυβέρνηση, σκανάροντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

1

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα δημοσιονομικά αφενός ως προς το σχεδιασμό για την διαδικασία αποκλιμάκωσης του χρέους, αφετέρου ως προς την προσήλωση της κυβέρνησης στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ των μηνυμάτων που εκπέμπει η Αθήνα προς τα στελέχη του οίκου είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η δέσμευση στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και η προώθηση μεταρρυθμίσεων ειδικά για ζητήματα που χρονίζουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν την αξιολόγηση από την Moodys θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, στις 8 Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα ή έστω, στο χειρότερο σενάριο, μια αναβάθμιση της προοπτικής της αξιολόγησης (outlook) σε θετικό από σταθερό.

Η Moodys που ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δώσει στη χώρα επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι τεράστια η απόσταση που χωρίζει την τρέχουσα αξιολόγηση από αυτό το σημείο.

Με δεδομένο όμως πως μιλάμε για τον μεγαλύτερο από τους τέσσερις επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους, οποιαδήποτε βελτίωση θα έχει την βαρύτητα της στην αγορά, ειδικά εάν έχει προηγηθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση της αξιολόγησης της Moodys είναι ένα μεγάλο ζητούμενο από την ελληνική πλευρά καθώς είναι ο μοναδικός οίκος που κρατά τόσο μεγάλη απόσταση, τρία «σκαλοπάτια» παρά την αισθητή βελτίωση στην οικονομία αλλά και ευρύτερα στην αγορά ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως πάγιο ζητούμενο από τους οίκους και τους αναλυτές είναι οι θεσμικές βελτιώσεις, κυρίως στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης με βασικό μέλημα να βελτιωθεί η ποιότητα της ανάπτυξης που επιτυγχάνει η χώρα και των επενδύσεων.

Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί από την Moodys στην τελευταία αναβάθμιση προοπτικών που έκανε για τη χώρα την Άνοιξη όπου είχε υπογραμμίσει πως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα στήριζαν μια υψηλότερη αξιολόγηση ενώ θεωρεί πως το χρέος παραμένει υψηλό και επιμένει στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, ειδικά καθώς η χώρα σταδιακά θα αυξάνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια .

Διαβάστε επίσης

Όλα για την επενδυτική βαθμίδα – Μονόδρομος τα υψηλά πλεονάσματα

Καταλύτης το ΑΕΠ β’ τριμήνου για αναβάθμιση – παροχές ΔΕΘ – Στις 6 Σεπτεμβρίου τα κρίσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Διπλή αναβάθμιση σε 45 μέρες – Το μεγάλο στοίχημα του φθινοπώρου