ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινή πυραυλική ομοβροντία από το Λίβανο στο Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο απάντησης του Τελ Αβίβ, μέσω ενός χτυπήματος σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Μόνο στο άκουσμα της κλιμάκωσης, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έφτασαν από τα 71 δολάρια το βαρέλι (τιμή Brent) την περασμένη Δευτέρα, κοντά στα επίπεδα των 75 – 76 δολαρίων σήμερα. Όπως εξηγούν αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται αυτή η έντονη ανησυχία στις αγορές, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι επενδυτές δεν θεωρούσαν πραγματικές τις απειλές γενικής κλιμάκωσης εκείνη την περίοδο.
«Ποντάρουν» στο νησί Κάρκ
Η απάντηση του Ισραήλ, με βάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορεί να έρθει με ένα καίριο πλήγμα για το Ιράν. Πρόκειται για το νησί Κάρκ (Khark), το οποίο βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιράν και 483 χλμ βορειοδυτικά του στενού του Ορμούζ.
Μόνο η γεωπολιτική του θέση του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα στοιχεία όμως, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σενάριο να χτυπηθεί το Ιράν μέσω αυτού του μικρού νησιού. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, καθώς αποτελεί σημαντικό τερματικό σταθμό για τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης, επεκτείνει τις ιρανικές χωρικές θαλάσσιες διεκδικήσεις στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Περσικού Κόλπου, ενώ εκεί βρίσκεται αποθηκευμένο το 80% των πετρελαίων του Ιράν που προορίζονται για εξαγωγή.
Διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως ένα χτύπημα στο νησί Κάρκ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη διεθνή τιμή του πετρελαίου ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Συναγερμός στο Υπουργείο Οικονομικών
Αυτό το εφιαλτικό σενάριο έχει σημάνει μερικό συναγερμό στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναφέρει πως προς ώρας δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας για την ελληνική οικονομία από την κλιμάκωση της κρίσης. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες παρακολουθούν στους υπολογιστές τους, real time τη διακύμανση των τιμών τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις αγορές εμπορευμάτων και κυρίως στο πετρέλαιο.
Μια περαιτέρω άνοδος των τιμών όμως, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων, με αύξηση στις τιμές των καυσίμων, του μεταφορικού κόστους, των τροφίμων, αλλά και των πρώτων υλών για παραγωγή προϊόντων, καθώς είναι ευρεία η λίστα με όσα προϊόντα έχουν ως βάση παραγωγής το πετρέλαιο.
Το Mononews ήρθε σε επικοινωνία και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία σημείωσαν πως δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο ο προϋπολογισμός.
Επισημαίνουν δε, πως η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου (κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι για το Brent) απέχει σημαντικά από τη βάση πάνω στην οποία έχει «χτιστεί» ο φετινός προϋπολογισμός, δηλαδή τα 85 δολάρια.
Για το 2025, με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, η βάση υπολογισμού είναι τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Όπως αναφέρουν, στο απευκταίο ενδεχόμενο η τιμή του brent να αγγίξει τα 100 δολάρια, θα υπάρξουν πανευρωπαϊκές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δοθεί λύση για τη στήριξη των προϋπολογισμών της ΕΕ σε κεντρικό επίπεδο, εννοώντας φυσικά τις Βρυξέλλες.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Αισιόδοξα και δυσμενή σενάρια για ενέργεια και χρυσό λόγω Μεσανατολικού – Πού θα φτάσουν οι τιμές
Πετρέλαιο: Εκτίναξη των τιμών καθώς το Ισραήλ ορκίζεται για αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν
Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια ξενοδοχείο της οικογένειας Αγούδημου στη Ζάκυνθο – Η ιστορία του «καπετάν Μάκη»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση