• Οικονομία

    Τι εξετάζεται για τα νέα κριτήρια λήψης προνοιακών επιδομάτων

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη


    Με συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού, στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τις αρχές του 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας και τον καταθέσεων να  προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών.

    Αν ληφθεί υπ’ όψιν το όριο που ισχύει για την λήψη του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τότε και στο επίδομα παιδιού το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.

    Για την κινητή περιουσία, θα τεθεί όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη). Στις καταθέσεις το όριο θα μπει ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπει τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

    Όπως επισήμανε στο mononews.gr, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μέχρι σήμερα αρκούσε για να λάβει κάποιος το επίδομα παιδιού μόνο η δήλωση του εισοδήματος του. «Κανένα άλλο κριτήριο. Μπορεί να είχε π.χ. καταθέσεις 200.000 ευρώ ή να είχε στην κατοχή του ένα πανάκριβο αυτοκίνητο. Παρέμενε στη δεξαμενή των δικαιούχων επιδόματος παιδιού πετώντας έξω κάποιον με λίγο μεγαλύτερο εισόδημα αλλά χωρίς άλλη ακίνητη ή κινητή περιουσία. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που ερχόμαστε να διορθώσουμε με την εισαγωγή κριτηρίων, τα οποία θα αποσαφηνιστούν σύντομα σε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της υπάρχουν καταγγελίες στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για περιπτώσεις γονέων που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν πολυτελή αυτοκίνητα ή εξοχικές κατοικίες.

    Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων επιδομάτων, που κάθε χρόνο υπολογίζουν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζουν πολλαπλάσια χρήματα σε καταθετικούς λογαριασμούς και πραγματοποιούν υψηλές αγορές.

    Με την αναμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων που θα ανακοινωθούν αναλυτικά σε υπουργικό συμβούλιο υπολογίζεται ότι 8 στους 10 δικαιούχους, περίπου 800.000, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ή υψηλότερα ποσά επιδομάτων, ενώ περίπου 200.000 δικαιούχοι είτε θα χάσουν τα επιδόματα είτε θα λάβουν χαμηλότερα ποσά.

    Κερδισμένοι από την αύξηση των επιδομάτων είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και τρίτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού, και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος (που είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση) με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα νέα οικονομικά κριτήρια.

    Απώλειες θα έχουν μόνο όσοι είχαν επιπλέον εισοδήματα και τα απέκρυπταν ή δεν περιλαμβάνονταν έως σήμερα στο πεδίο των κριτηρίων. Το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο για τα τρία αυτά κοινωνικά επιδόματα ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, σημαντική είναι και η προσθήκη στα εισοδηματικά κριτήρια που στοχεύει στην αναζήτηση εργασίας, ώστε να μην πέφτουν οι δικαιούχοι σε « παγίδα φτώχειας» επαναπαυόμενοι στα επιδόματα.

    Στο εξής λοιπόν θα εξαιρείται ένα μέρος του εισοδήματος από μισθωτή απασχόληση από τα κριτήρια ένταξης. Δηλαδή θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να περιοριστεί και η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, καθώς υπάρχουν δικαιούχοι που αποκρύπτουν εισοδήματα για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα.

    Οι αλλαγές στα επιδόματα

    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Αυξάνεται περαιτέρω κατά 16% το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%).

     Στο ΕΕΕ υπάρχουν και σήμερα περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Σήμερα λοιπόν το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

    • Επίδομα στέγασης

    Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας. Το επίδομα στέγασης δίδεται σε νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους και ο δικαιούχος πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

    Σήμερα επίδομα λαμβάνουν όσοι το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.

    Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που ήδη ισχύουν, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

    Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    • Επίδομα παιδιού

    Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

    Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.

    • Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.

    • Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.

    • Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,

    • ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

    Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

    Παραδείγματα δικαιούχων αυξήσεων

    * Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 10.500 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 70 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 75 ευρώ. Με το ίδιο εισόδημα και 2 παιδιά, παίρνει 140 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 150 ευρώ.

    * Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.250 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 28 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 45 ευρώ τον μήνα. Αν έχει δύο παιδιά, θα παίρνει 90 ευρώ τον μήνα από 56 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τρία παιδιά θα παίρνει επίδομα 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ τώρα.

    * Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ και δύο παιδιά παίρνει μηνιαίο επίδομα 56 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 90 ευρώ τον μήνα. Αν έχει τρία παιδιά, θα παίρνει 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τέσσερα παιδιά θα παίρνει επίδομα 270 ευρώ τον μήνα από 168 ευρώ τώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρύς ο πέλεκυς της Επιθεώρησης Εργασίας – Πρόστιμα άνω των 30 εκατ. σε επιχειρήσεις

    Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του έτους – Αναλυτικά οι κατηγορίες

    Ποιοι παίρνουν συντάξεις ενώ έχουν αυξημένες οφειλές – Οι προϋποθέσεις της ρύθμισης



    ΣΧΟΛΙΑ