Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα χρήσης «εργαλείου» APS (Asset Protection Schemes), προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν  το πρόβλημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αποκάλυψαν το απόγευμα της Πέμπτης, πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, σχετική πρόταση έχει κάνει και το ΤΧΣ, ενώ αυτό θα αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για το μείωση των «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για ένα εναλλακτικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, αντί της Bad Bank, το οποίο εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες. Ουσιαστικά, αντί να τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ωστόσο, η  εφαρμογή του δεν απλή υπόθεση, καθώς προϋποθέτει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς το Δημόσιο θα είναι εγγυητής των ομολόγων, άρα τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.

Το συγκεκριμένο «εργαλείο» ενσωματώνει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ένα μοντέλο που στήθηκε -κατ’ αναλογίαν- στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ και στηρίζεται σε γενικές γραμμές στην εξής λογική: οι τράπεζες δημιουργούν εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες εισφέρουν «κόκκινα» δάνεια έναντι ομολόγων με το ανάλογο discount. Τα ομόλογα αυτά, που εκδίδουν οι εταιρείες ειδικού σκοπού, έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι ότι ελαφραίνουν τα «βιβλία» των τραπεζών από τον όγκο των «κόκκινων» δανείων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια που θα μπορούσαν να εισφέρουν οι τράπεζες είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά κάτω από 20 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές επιλογές ως προς την εφαρμογή, κάτι που αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για ενεργό συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία.