ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη λήξη των μέτρων για την ακρίβεια με πρωταρχικό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους προεξοφλούν στελέχη της αγοράς. Μέτρα, με κάποια να είναι σε ισχύ από το 2021, τα οποία αν δεν εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Ανάπτυξης θα λήξουν στις 30 Απριλίου.
Το «παράθυρο» για το τέλος τους άνοιξε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας σε συνέδριο και αναφέροντας ότι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω της πληθωριστικής κρίσης έχουν πλέον εξαντλήσει τον ρόλο τους και δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ επ’ αόριστον.
«Τα μέτρα είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Ήταν αναγκαία επειδή η πληθωριστική κρίση ήταν βαθιά, αλλά σταδιακά ατονούν και αποσύρονται. Ελπίζουμε να αποσυρθούν πλήρως όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση», όπως είχε πει, προσθέτοντας ότι «πρόθεση είναι να διατηρηθεί ένα ανοιχτό και ομαλό εμπορικό περιβάλλον, παρά τις όποιες προκλήσεις».
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ
Οι σχετικές αποφάσεις για το αν θα παραταθούν οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ακρίβειας όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το καλάθι του νοικοκυριού, η τρίμηνη απαγόρευση στις προσφορές αν έχει προηγηθεί ανατίμηση, θα ληφθούν άμεσα.
Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο mononews στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, χωρίς να έχουν να λάβει καμία δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμούν ότι κατά 99% τα μέτρα δεν θα παραταθούν. Ωστόσο βάζουν στην εξίσωση την επικοινωνιακή διάσταση με την αντιπολίτευση να έχει σηκώσει τους τόνους αναδεικνύοντας σε μείζον θέμα την πασχαλινή αγορά και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι.
Όπως λένε «αν δεν το δούμε στην πράξη, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορεί ειλημμένες αποφάσεις να ανατραπούν για τα δημοσκοπικά νούμερα» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το 2025 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, όπως προέκυψε από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις τόσο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και σε ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά είναι φέτος ακριβότερο κατά 6,2% έως 6,3%.
Ενώ το γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση για αμνοεριφία λόγω της κοινής ημέρας εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα και του Πάσχα των Καθολικών έχει πυροδοτήσει τις τιμές, οι οποίες είναι υψηλότερες από πέρυσι σε ποσοστά που φτάνουν κατά μέσο όρο έως και 15%. Και αυτό την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σημείωσε αύξηση 2,4% από 2,5% τον Φεβρουάριο και έναντι αύξησης 3,2% τον Μάρτιο 2024.
Μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο κρέας, σε ένα μήνα. από το Φεβρουάριο στον Μάρτιο 2023, ανέβηκαν κατά 2,5% ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 4,9%.
Επανέρχεται η ακρίβεια στις δημοσκοπήσεις
Πάντως και ανεξάρτητα από το πόσο η κυβέρνηση επηρεάζεται από τις αντιπολιτευτικές «κορόνες» του τύπου «το πιο ακριβό Πάσχα όλων των εποχών – Η κυβέρνηση απέτυχε», η ακρίβεια επανέρχεται στις δημοσκοπήσεις ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστική έρευνα της MRB τις προηγούμενες ημέρες ότι αποτελεί μείζον πρόβλημα για το 57% των πολιτών, ένα αποτέλεσμα αυξημένο κατά 10,7% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της εταιρείας. Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα μετρήσεων άλλων εταιρειών όπως της Metron Αnalysis όπου η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή του top 5 προβλημάτων που οι πολίτες θεωρούν σημαντικότερα με ποσοστό 27% από 24%. Ενώ σε έρευνα της Prorata περισσότεροι από επτά στους 10 (74%) θεωρούν την ακρίβεια το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην αγορά
Σύμφωνα με την τελευταία έρευα του ΙΕΛΚΑ, η τάση ευρύτερης συγκράτησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ (σ.σ. αν και τον Μάρτιο οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ αυξήθηκαν κατά 1,59% σε σχέση με τον Μάρτιο 2024 αλλά μειώθηκαν κατά 0,19% σε σχέση με τον Φεβρουάριο), αποδίδεται σε σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πορεία των πρώτων υλών, η αυξημένη ένταση και συχνότητα των προσφορών, η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων, αλλά και η αυξανόμενη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν ωστόσο και οι κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων (ΚΥΑ 6969/2024), μέτρο που σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου είχε άμεση επίδραση στον τρόπο που διαμορφώνονται και σταθεροποιούνται οι τελικές τιμές.
Η συνέχιση ή μη αυτών των παρεμβάσεων αποκτά συνεπώς κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά, ιδίως σε μια περίοδο που η ακρίβεια επανέρχεται με ένταση στο επίκεντρο των ανησυχιών των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης
Σούπερ μάρκετ: Άλμα 1,59% στις τιμές τον Μάρτιο – Ποια προϊόντα αυξήθηκαν περισσότερο (Πίνακας)
Προς λήξη τα μέτρα για την ακρίβεια – Σήμα από την αγορά με λιγότερες προσφορές
Πληθωρισμός: Στο 3,1% στην Ελλάδα τον Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της παρά την πασχαλινή εκεχειρία», λέει η Ουκρανία
- Τουρκία: Ο Καλίν συναντήθηκε με την ηγεσία της Χαμάς για αποστολή βοήθειας στη Γάζα
- Δένδιας: Βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν Ανάσταση με το όπλο στο χέρι
- Στο ΚΑΤ ο 15χρονος από την Κάλυμνο που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα – Συνελήφθησαν οι γονείς του
