• Οικονομία

    Τι αλλάζει για τα μπλοκάκια από το 2025

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Τη «συνταγή» που ακολουθήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα μπλοκάκια.

    Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως φέτος ήταν η τελευταία φορά που κατέβαλαν το τέλος των 400 ή 500 ευρώ, όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί και για τους επαγγελματίες. Έτσι, από το 2025 δεν θα πληρώσουν ποτέ ξανά το τέλος.

    Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε πως η κατάργηση του τέλους για τα μπλοκάκια θα εφαρμοστεί από το 2027, ωστόσο αποφασίστηκε το μέτρο να εφαρμοστεί δυο χρόνια νωρίτερα.

    Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ως αντιστάθμισμα στο νέο τρόπο φορολόγησής τους με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Από την κατάργηση είχαν εξαιρεθεί τα μπλοκάκια και οι επιχειρήσεις. Για τους μεν εργαζόμενους με δελτίο παροχής η κατάργηση τελικά έρχεται από το 2025, για τις δε επιχειρήσεις παραμένει ο προγραμματισμός για να απαλλαγούν από το τέλος το 2027.

    Το μισό τέλος επιτηδεύματος

    Παρά το γεγονός πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέτος πλήρωσαν μισό τέλος επιτηδεύματος που αντιστοιχεί στα 325 ευρώ (από του χρόνου θα σταματήσουν να το καταβάλουν), δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για τα μπλοκάκια. Τόσο φέτος όσο και το καλοκαίρι του 2025 θα πληρώσουν: 

    • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    • ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    • 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα.

    Ο διαχωρισμός με τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι λογίζονται από τη φορολογική διοίκηση ως μισθωτοί, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως:

    • απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες ή
    • τουλάχιστον το 75% του ετήσιου μισθού τους να προέρχεται από έναν εργοδότη.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

    Υπ. Εργασίας: Ξεκινά ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού

    ΔΥΠΑ – Huawei: Αυξημένη συμμετοχή στον νέο κύκλο του «Women in Tech»

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ