Η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα συμβάλει μόνο στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά θα περάσει επίσης το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε επίσης ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς αφήνει δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για φοροελαφρύνσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.

Αλλά στην κυβέρνηση επιμένουν…

Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, δήλωνε «πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», επισημαίνοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σημείωνε, δε, ότι «ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022» και επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το συμφωνημένο μέτρο της περικοπής «δίνουν και παίρνουν» με τους 1.200.000 συνταξιούχους να ζουν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για το πόση σύνταξη θα παίρνουν από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει στο «τραπέζι» εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί τελικά η περικοπή.

Πρώτον, η μείωση να είναι μικρότερη στο 9% αντί 18% ή και μια περικοπή στο 5% αν δεν ευοδωθεί η ακύρωση των μειώσεων. 

Δεύτερον η αναστολή των περικοπών για 3-6 μήνες προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω εκλογών να «σκάσει στα χέρια της η βόμβα».

Τρίτον περικοπές για συντάξεις πάνω από ένα όριο π.χ. 800-900 ευρώ.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν ή όχι οι μειώσεις, αυτό που δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Οι συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί θα έχουν τις προσωπικές διαφορές, οι οποίες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, μπορεί να περικοπούν ή να διατηρηθούν μέχρι νεωτέρας.