ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Εκτεθειμένες στην απάτη είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτες κυρίως για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού. Αντίθετα μέχρι στιγμής οι συναλλαγές που γίνονται με το IRIS (μέσω του mobile app της τράπεζας του κάθε καταναλωτή) είναι απόλυτα θωρακισμένες απέναντι στην απάτη.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 (στα μέσα Μαΐου θα γνωστοποιηθούν από την ΤτΕ τα στοιχεία για το σύνολο του 2023) δείχνουν πως καταγράφηκαν 202.000 περιστατικά απάτης αξίας 12,5 εκατ. ευρώ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα στοιχεία των καρτών υποκλέπτονται από επιτήδειους, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι των καρτών στην καλύτερη περίπτωση να χρεώνονται για συναλλαγές που ουδέποτε πραγματοποίησαν και στη χειρότερη να διαπιστώνουν ότι έχουν αδειάσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, που τρέχει το εθνικό σύστημα πληρωμών IRIS και το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών -500 ευρώ τη μέρα χωρίς χρέωση-, την πληρωμή για υπηρεσίες σε επαγγελματίες, την αγορά προϊόντων από ηλεκτρονικό κατάστημα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά απάτης.
Και αυτό επειδή οι συναλλαγές ολοκληρώνονται άμεσα μέσω του mobile app της τράπεζας που χρησιμοποιεί ο κάθε συναλλασσόμενος χωρίς να «ταξιδεύουν» τα προσωπικά του στοιχεία στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο πέρυσι:
-Καταγράφηκαν 2.705 περιστατικά απάτης σε συναλλαγές που έγιναν σε ΑΤΜ, συνολικής αξίας 900.000 ευρώ.
-26.000 περιστατικά απάτης στις πληρωμές με POS συνολικής αξίας 2,5 εκατ ευρώ.
-174.000 περιστατικά απάτης στις συναλλαγές CNP (χωρίς την κάρτα) συνολικής αξίας 9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ κάθε 5.200 συναλλαγές η μία είναι απάτη και για κάθε 4.000 ευρώ αξίας συναλλαγών το 1 ευρώ είναι η αξία της απάτης.
Ποιος πληρώνει τη ζημιά
Το ενδιαφέρον είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών απάτης αφορά τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου και κυρίως για αγορές από εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.
Το κόστος τώρα αυτής της απάτης επιμερίζεται μεταξύ καταναλωτών και τραπεζών ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους και το α΄ εξάμηνο 2023 η απώλειες απάτης ανήλθαν στα 11,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό τους, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους κατόχους-χρήστες καρτών, οι οποίοι επωμίστηκαν το 63% της συνολικής ζημίας, «κάλυψαν» δηλαδή τα 7,2 εκατ. ευρώ. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών επωμίστηκαν το 31% της συνολικής ζημίας, ενώ οι πάροχοι-εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 6% ( συνολικά αλλά 4,2 εκατ. ευρώ).
Σημειώνουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 20,1 εκατομμύρια οι ενεργές κάρτες πληρωμών στην Ελλάδα.
Στοιχεία IRIS
Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία (Απρίλιος 2024) έχουν ενεργοποιήσει το IRIS payments στο mobile banking app τους 2,5 εκατομμύρια ιδιώτες και 271 χιλιάδες επαγγελματίες
Και το πρώτο τρίμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν μέσω του:
– IRIS P2P 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές από 3,1 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 (+185% αύξηση συναλλαγών)
– IRIS P2Β 74 χιλιάδες συναλλαγές από 8.000 το πρώτο τρίμηνο πέρυσι (+834% αύξηση συναλλαγών)
– IRIS Commerce 1,3 εκατ. συναλλαγές από 700 χιλιάδες (+81% αύξηση συναλλαγών)
Διαβάστε επίσης:
Το IRIS κατακτά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι νέοι κατεβάζουν μαζικά το app πληρωμών
Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Δύο παράλληλες «Ημέρες Καριέρας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27/4
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»