• Οικονομία

    Θόδωρος Σκυλακάκης: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη τηλεθέρμαση στη Δυτική Μακεδονία


    Με δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων και ρύθμιση των οφειλών προς της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την τηλεθέρμανση, για την οριστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, των δημοτικών επιχειρήσεων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου για την τηλεθέρμανση.

    Η συμφωνία που αφορά 45.000 νοικοκυριά στους τρεις δήμους, παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη την υφυπουργό κ. Σδουκου τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στασση, και τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.

    Πλέον τα επόμενα βήματα, είναι να ψηφιστεί, η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή αλλά και να προχωρήσει η ταχεία υλοποίηση των έργων.

    Όπως τονίστηκε, ρύθμιση οφειλών, τρόπος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην ενδιάμεση περίοδο πριν τη λειτουργία της ΣΗΘΥΑ, και μετά τη λειτουργία της μοναδας, περιλαμβάνεται στη συμφωνια

    Στην ενδιάμεση περίοδο το κόστος χονδρικής θα είναι 32 και την περίοδο με τη λειτουργία της μονάδας ΣΗΘΥΑ.
    “Μετά θα είναι σαν να μην είχαν φύγει οι λιγνίτες”, αφού η τιμή που θα επιτευχθεί στο τέλος θα είναι αντίστοιχη με αυτή όταν λειτουργούσαν οι λιγνιτες, σημείωσε ο υπουργος Ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης, φέτος λαμβάνει υπόψιν τις καιρικές συνθήκες και αυξάνεται ανάλογα με τις ημέρες κρύου.

    Ο στόχος είναι να δοθεί ανταγωνιστική τιμή τηλεθέρμανσης για τους πολίτες αλλά και να ρυθμιστούν τα χρέη του παρελθόντος.

    Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα έως την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της υποδομής για το διασυνδεδεμένο σύστημα, εφ’ όσον η τιμή προμήθειας της θερμικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) και Εορδαίας (ΔΕΤΗΠ) ξεπερνά τα 32 ευρώ MWhth, τότε η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής χρέωσης και της τιμής των 32 ευρώ θα καταβάλλεται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα 43 ευρώ και πάνω.

    Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ: Στη Θεσσαλονίκη στις 22-23 Οκτωβρίου

    Σαλμάς-Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση για λαθρεμπορία καυσίμων, προς τον υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκο

    Διαζύγιο Κεφαλογιάννη – Μάτσας: Αναμένεται η απόφαση της προσωρινής διαταγής – Τι ζητούν οι δύο πλευρές



    ΣΧΟΛΙΑ