Περιεχόμενα
Φορολογική καμπάνα σε ΑΧΕ
Λαβράκι μαθαίνω ότι έβγαλε τακτικός φορολογικός έλεγχος που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε «μικρομεσαία» χρηματιστηριακή εταιρεία.
Παρά το μέγεθος της διαπιστώθηκαν, απ’ ό,τι μου μετέφεραν, σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να της καταλογιστεί πρόστιμο με πολλά μηδενικά.
Προφανώς η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αμφισβητήσει το πρόστιμο και τις παραβάσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, όποτε τουλάχιστον από την περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.
Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν περιορίστηκαν μόνο στις ΑΧΕ καθώς όπως έγινε γνωστό στο «στόχαστρο της ΑΔΑΕ» μπήκαν επίσης οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και ορισμένες ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).
Έσοδα ρεκόρ για την ΤΕΝΕΡΓ
Οι απαντήσεις δίνονται στο ταμπλό. Όλα τ΄ άλλα είναι λόγια του αέρα.
Δύο μέρες η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, βάζοντας ένα φρένο στον παραλογισμό των προηγούμενων ημερών.
Η αγορά πάντα, – και αυτό είναι θέσφατο – κάτι γνωρίζει πίσω από την κίνηση μίας μετοχής.
Και η ΤΕΝΕΡΓ είναι κλασική απόδειξη – επιβεβαίωση του συγκεκριμένου ρητού.
Σήμερα λίγο πριν από το άνοιγμα της αγοράς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 6μήνου και του β’ 3μήνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών θα αγγίξει επίπεδα ρεκόρ φέτος, στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ.
Αυτό, όταν κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε αγγίξει τα 140 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο εντυπωσιακή αναμένεται και η άνοδος στα EBITDA, η οποία κατά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θα κινηθούν πέριξ των 90 εκατ. ευρώ.
Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα εκκινήσει το buy back της μετοχής, αφού ο νόμος απαγορεύει τις επαναγορές ιδίων ένα μήνα πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Δεν αγγίζουν τους Έλληνες εφοπλιστές οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο
Καθαρή την έβγαλαν τελικά οι Έλληνες εφοπλιστές καθώς φαίνεται ότι δεν τους αγγίζουν οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία και ειδικότερα στη μεταφορά πετρελαίου.
Στο στόχαστρο μπήκαν οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω διαρροών, λίγες ώρες πριν την νέα πρόταση της Κομισιόν για επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να λαχτάρησαν λίγο μετά το χθεσινό δημοσίευμα του το Bloomberg το οποίο έκανε λόγο για απαγόρευση που δεν θα επιτρέπει σε πλοία από κράτη μέλη της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από ένα συμφωνημένο όριο τιμή, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο θα επηρεάσει την Ελλάδα, η οποία είναι «με διαφορά η χώρα με τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο πετρελαιοφόρων παγκοσμίως».
Το δημοσίευμα ανέφερε μάλιστα ότι η ναυτιλία έμεινε έξω από τις κυρώσεις ύστερα από πιέσεις χωρών όπως η Ελλάδα, με δυνατή παρουσία και ξεκαθάριζε ότι οι νέες προτάσεις δεν θα αφήνουν περιθώρια για «παραθυράκια».
Λίγες ώρες αργότερα, η πρόταση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεν άφησε περιθώρια για επιβεβαίωση κανενός σημείου του ρεπορτάζ.
Οι κυρώσεις περιορίστηκαν σε απαγορεύσεις σε εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία, με την επικεφαλής της Κομισιόν να αναφέρει σχετικά με το ρωσικό πετρέλαιο ότι τίθενται οι νομικές βάσεις για την επιβολή πλαφόν στη τιμή του.
Γιατί οι Εγγλέζοι θωρούν γρουσούζα την πρωθυπουργό τους Liz Truss
Bλέποντας την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας μετά το σοκ που έχουν υποστεί ομόλογα και στερλίνα, ομολογώ ότι αισθάνθηκα λίγο χαιρέκακα.
Διότι πριν από μερικά χρόνια οι επιφανείς Βρετανοί αρθρογράφοι είχαν εξαντλήσει τον «φιλελληνισμό τους» όταν η Ελλάδα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός της Ευρωζώνης, προσπαθώντας τότε να νουθετήσουν την Κυβέρνηση και πότε το λαό.
Ήρθε λοιπόν και η δική μας η σειρά, από μία σχετικά πιο ασφαλή θέση, κριτικάρουμε την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική, η οποία ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να επιστρέψει στη νομισματική χαλάρωση.
Μαθαίνω εντούτοις ότι η βρετανική Ιντελιγκέντσια (απόφοιτοι Οξφόρδης, Ηττον κλπ.) επιχειρούν εσχάτως την κακοδαιμονία τους στη νέα πρωθυπουργό.
Όπως μου μετέφερε λοιπόν φίλος που διατηρεί επαφές με την γηραιά Αλβιώνα, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Λιζ Τρας μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες κατόρθωσε να «ξεπαστρέψει»: Πρώτον τη Βασίλισσα Ελισάβετ, δεύτερον τη μεγάλη συγγραφέα ΗIlary Mantel, τρίτον ότι είχε απομείνει από την οικονομία, τέταρτον τη σχέση του Ην. Βασιλείου με τις ΗΠΑ και, πέμπτον, πολύ πιθανόν το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα.
Έτσι για να μην αποδίδουν με μεγάλη ευκολία το προσωνύμιο του «γκαντέμη» σε Έλληνες πολιτικούς.
Γιατί ψάχνει στρατηγικό επενδυτή η Lamda;
Την ώρα που τρενάρει την είσοδο στο Χρηματιστήριο, η Lamda Malls έχει ξεκινήσει την αναζήτηση εταίρου, που θα καλύψει εξάλλου το κενό που άφησε στα εμπορικά η αποχώρηση της Varde Partners.
Εντός του καλοκαιριού, η Lamda επένδυσε «αναγκαστικά» 109 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 32% που κατείχε το αμερικανικό fund στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης και στο Golden Hall του Αμαρουσίου, με τη Varde να εγκαταλείπει άρον άρον την ελληνική αγορά, αποχωρώντας προηγουμένως και από την Trastor, δίνοντας τη θέση της στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74.
Ακριβώς ισόποση ήταν και η επένδυση για την εξαγορά του McArthurGlen στα Σπάτα, με τη Lamda να καταβάλει 40 εκατομμύρια σε μετρητά και 70 εκατομμύρια μέσω της εξόφλησης των δανείων των παλιών μετόχων του εμπορικού, που θα συμβάλει κατά 15% στα έσοδα από ενοίκια και κατά 10% στο EBITDA των malls του ομίλου Λάτση.
Εξάλλου, κατά δήλωση των στελεχών η Lamda έχει όλο το χρόνο δικό της για την εισαγωγή του ξεχωριστού κλάδου στο Χρηματιστήριο, καθώς βλέπει για την ΙΡΟ το φθινόπωρο του 2023, εκλογών και κλίματος στην κεφαλαιαγορά επιτρέποντος.
Ακόμα κι αν ο επενδυτής για την εταιρεία των 5 συνολικά malls βρεθεί, η ΙΡΟ της Lamda Malls είναι απαραίτητη, αφού η εισηγμένη έχει και μετόχους που δεν καλύπτονται από το μεγαλόπνοο όραμα του Ελληνικού, αλλά αποζητούν την ασφάλεια μεταφρασμένη σε μέρισμα, που μία ξεχωριστή εταιρεία μπορεί να προσφέρει.
Ο μικροχρηματιστής Αστυφίδης και η Lavipharm
Σαν πολύ να είναι το …κύριε ελέησον που πέφτει τον τελευταίο καιρό για τον μικροχρηματιστή Τάσο Αστυφίδη της Ambrosia Capital.
Βέβαια τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος, αφού έχει αναλάβει την αναδοχή της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου των 58 εκατ. ευρώ της… φαρμακωμένης χρηματιστηριακά Lavipharm.
Θέλει λοιπόν ο κύριος Τάσος να πλασάρεται ως μεγάλος και τρανός της αγοράς, προκειμένου να μπορέσει να βρει ευκολότερα νέους επενδυτές, για να βάλουν ‘’φρέσκο’’ χρήμα στη φαρμακευτική της οικογένειας Λαβίδα. Όπου ο γιος, Τηλέμαχος, είναι πλέον το «πρώτο βιολί», από τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσε στις φυλακές των ΗΠΑ.
Ο Τάσος Αστυφίδης επιχειρεί να πουλήσει το όραμα της νέας εποχής για τη Lavipharm, που αφήνει πίσω όλα τα παλιά και είναι έτοιμη να κάνει μια καινούργια αρχή.
Προφανώς στο «όλα τα παλιά» περιλαμβάνεται και η αμέσως προηγούμενη ΑΜΚ της φαρμακευτικής, το 2007 με την οποία σήκωσε 37,7 εκατ. ευρώ για το αμερικανικό όνειρο με τη φαιντανύλη.
Το όποιο όμως έσβησε γρήγορα, μαζί με τις λαμπρές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Οι νέες μετοχές που βγήκαν στην (αναπροσαρμοσμένη) τιμή των 9,20 ευρώ τιμολογούνται σήμερα κάτω από το μισό ευρώ…
Δεν είναι γνωστό πώς πάει κύκλος επαφών που κάνει τώρα ο μικροχρηματιστής, για την επικείμενη νέα ΑΜΚ.
Ούτε τι του λένε οι υποψήφιοι επενδυτές για τις ‘’ομορφιές’’ που έχουν γίνει στην αποτίμηση του δικαιώματος εμπορικής εκμετάλλευσης του διαδερμικού επιθέματος Catapresan, στην Ιταλία.
Οι «ομορφιές» του Αστυφίδη και της Lavipharm
Το άυλο αυτό περιουσιακό στοιχείο ανήκει σε εταιρεία της οικογένειας Λαβίδα και συμφωνήθηκε να εξαγοραστεί έναντι 34 εκατ. ευρώ από τη Lavipharm ΛΑΒΙ 1,09% 0,93 , στην οποία η ίδια οικογένεια κατέχει το 58,7% των μετοχών.
Η αποτίμηση βασίστηκε στα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι και το…2044, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ευθύνη για ενδεχόμενες αστοχίες στις προβλέψεις.
Με καλυμμένα τα 34 εκατ. ευρώ, ο Αστυφίδης αναζητά άλλα 24 εκατ. ευρώ από παλαιούς και νέους μετόχους ( εκτός των βασικών).
Για τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ βαρύ, αφού αντιστοιχεί σε 3,40 ευρώ ανά κατεχόμενο τίτλο.
Κι όλα αυτά όταν η μετοχή έχει ήδη κάνει βουτιά άνω του 65% το τελευταίο διάστημα.
Για τους νέους μετόχους που θα πάρουν από τα αδιάθετα υπόλοιπα, τα περιθώρια ελιγμών είναι καλύτερα. Αρκεί να πειστούν βέβαια…
Πώς το oil λόμπι των Βρυξελλών έβγαλε την Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση
Σας γράφαμε χθες επί λέξει πως «μεγάλο εγχώριο μπλέξιμο πάει να δημιουργηθεί με την επικείμενη (;) φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων της χώρας» αφού η Κομισιόν είχε αποφασίσει έκτακτη φορολόγηση κατά 33% των υπερεσόδων των πετρελαϊκών ομίλων.
Σας πληροφορήσαμε μάλιστα πως εναντίον της απόφασης ξεσηκώθηκαν οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί Όμιλοι, δηλαδή MOTOR OIL ΜΟΗ 1,86% 23,04 του Ομίλου Βαρδινογιάννη και HELLEN IQ ENERGY πρώην ELPE ΕΛΠΕ -0,13% 7,66, που ανήκουν σε Όμιλο Λάτση και Δημόσιο αλλά τα «κουμάντα» τα κάνει πλέον ο Λάτσης που ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Ελληνικό.
Προσθέταμε πως η κυβέρνηση βλέπει «μπρος γκρεμό (ισχυροί Όμιλοι με σημαντική επιρροή και με Βαρδινογιάννη – Λάτση πίσω τους) και πίσω ρέμα (η Κομισιόν με το …κοφτήρι του ποινολογίου στο χέρι)».
Ε λοιπόν, εμφανίστηκε από μηχανής Θεός όπως στην αρχαιότητα και έδωσε τη λύση στην αμηχανία της κυβέρνησης.
Όπως έγινε στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη» που ένας τρίτος, ξενόφερτος και συγκεκριμένα ο Τεύκρος έσωσε τελικά την ύστατη στιγμή, τη γυναίκα η οποία είχε γίνει η αφορμή για τον Τρωϊκό πόλεμο.
Στη δική μας περίπτωση το ρόλο του Τεύκρου υποδύθηκαν οι μεγάλες και πανίσχυρες πετρελαϊκές εταιρείες της ΕΕ, δηλαδή TOTAL, ENI και REPSOL.
Όπως με ενημέρωσε πηγή μου μέσα στην Κομισιόν, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΕ για φορολόγηση ξεχύθηκε στη βελγική πρωτεύουσα, μία ολόκληρη στρατιά υψηλόβαθμων τεχνοκρατών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, μεγαλοπαραγόντων και πρώην Πρωθυπουργών (!) όχι Ελλήνων πάντως, που ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα έχοντας τα πορτοφόλια τους γεμάτα.
Συντονιστές της στρατιάς είναι 4 μεγάλες εταιρείες Δημοσιότητας (αυτό σημαίνει ακριβοπληρωμένο πολιτικό lobbying) που πρέσαραν από παντού για να ανακληθεί η απόφαση.
Το ΜΜ και οι πανίσχυρες πετρελαϊκές
Πρόφαση για την ανάκληση, ήταν η «νεκρή» διετία 2020-2021 και οι ζημιές λόγω πανδημίας και βασικό επιχείρημα πως «ήρθε η ώρα να βγουν τα σπασμένα και τώρα εσείς μας φορολογείτε;».
Εννοείται πως οι πιέσεις έπιασαν τόπο τελικά και η συμβιβαστική πρόταση είναι αποφυγή φορολόγησης υπερεσόδων για το 2022 και φορολόγηση μόνο για τη χρήση του 2023 «μόνο αν το επιλέξουν οι ίδιες οι εταιρίες!».
Λες και υπάρχει γαλοπούλα που ανυπομονεί να έρθουν τα Χριστούγεννα.
Θυμίζω πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή φόρου στα υπερέσοδα, υποχρεωτικά και για τη χρήση του 2022 αλλά και του 2023.
Στο Μαξίμου αναστέναξαν με ανακούφιση από την εξέλιξη όπως μαθαίνω.
Ο μόνος που βρέθηκε σε θέση offside (χωρίς να φταίει πάντως ο ίδιος) είναι ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας ο οποίος στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το περασμένο Σάββατο δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει οπωσδήποτε το κοινοτικό μέτρο για την έκτακτη φορολόγηση με 33% των υπερεσόδων του 2022 στα ελληνικά διυλιστήρια.
Βιάστηκε λίγο και γι αυτό σηκώθηκε το σημαιάκι του επόπτη γραμμών, κοινώς linesman.
O Τόνι Μπλερ θέλει στελέχη
Τι γυρεύει ο «πολύς» Τόνι Μπλερ στην Ελλάδα;
Από ότι καταλαβαίνω, λεφτά.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ιδρυτής του Faith Foundation, ψάχνει να στελεχώσει το ίδρυμα του στην Ελλάδα.
Για την ακρίβεια χθες φάνηκε στο LinkedIn μια αγγελία, ότι ο χαρισματικός πολιτικός αναζητεί στελέχη από τον χώρο της επικοινωνίας και του lobbying.
Η αγγελία αναφέρεται σε Senior strategic communications advisor.
Ανοίγουν οι δουλειές στην Ελλάδα αγαπητοί αναγνώστες.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα