Η συνάντηση του Holterman
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες το αφεντικό της Reggeborgh και βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ Henry Holterman.
Ο κ. Holteman συναντήθηκε με τα κορυφαία στελέχη της Ελλάκτωρ και συνομίλησε μαζί τους για πολλά θέματα που αφορούν τον όμιλο.
Μεταξύ αυτών ο Ολλανδός συζήτησε και το θέμα της Alpha Bank, που η Reggeborgh κατέχει το 5,16%.
Όπως μαθαίνω ο φιλέλληνας Ολλανδός είπε στα στελέχη του ότι αποφάσισε να επενδύσει στην Alpha Bank επειδή την θεωρεί φθηνή, στα τρέχοντα επίπεδα,
Ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Holterman σχετικά με την τράπεζα, δηλαδή εάν θα αυξήσει το ποσοστό του ή όχι.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο νέος μέτοχος δεν έχει ζητήσει κάποια θέση στο ΔΣ της τράπεζας.
Το νέο όραμα του Σιάμισιη
Εντυπωσιακή ήταν η τελετή που οργάνωσε η εταιρεία HellenIQ ENERGY (τέως Ελληνικά Πετρέλαια) για την ανακοίνωση της νέας ταυτότητάς της.
Ο επικεφαλής της, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε το νέο λογότυπο, ενώ για 45 λεπτά ανέλυσε διεξοδικά το όραμα του για τα επόμενα χρόνια της εταιρείας.
Η εισηγμένη θα προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια.
Παρόλο που και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι καλός στις παρουσιάσεις ειδικά σε μεγάλα κοινά εν τούτοις κατά γενική ομολογία τα πήγε πολύ καλά.
Το «παρών» έδωσαν ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Πόπη Καλαϊτζή.
Η στήλη διέκρινε τη Μαριάννα Λάτση (η οικογένεια της είναι μέτοχος κατά 45,47%), τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον πρόεδρο της Aegean Airlines, Ευτύχη Βασιλάκη, τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, τον Θόδωρο Φέσσα του ομίλου Quest, τον Απόστολο Ταμβακάκη της EOS Capital Partners, τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννη Αληγιζάκη κλπ..
Ποια funds διεκδικούν το νέο project των 2 δισ. ευρώ
Το πρώτο βήμα για την δημιουργία του νέου φορέα απόκτησης ακινήτων έγινε χθες.
Το ενδιαφέρον μεγάλο γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι της αγοράς υπέβαλαν προτάσεις.
Το project είναι αρκετά δελεαστικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος φορέας πρέπει να έχει αρκετή «προίκα» προκειμένου να μετατρέψει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από ιδιοκτήτες …σε ενοικιαστές.
Για το πως θα λειτουργήσει ο φορέας θα επανέλθουμε, άλλωστε τούτο δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το τέλος του 2023 οπότε έχουμε χρόνο μπροστά μας.
Οι μεγάλοι επενδυτές λοιπόν οι οποίοι κινούνται στη λεγόμενη αγορά των κόκκινων δανείων, που έδωσαν το παρόν ήταν οι Fortress, Davidson Kempner, Bain και Bracebridge.
Δίπλα σε αυτούς έχουν συνταχθεί οι λεγόμενοι τοπικοί εταίροι δηλαδή εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά στο κομμάτι της διαχείρισης των δανείων.
Για παράδειγμα η Fortress, ε, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της doValue, η οποία, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις της ιταλικής μητρικής, ποντάρει στον Φορέα για αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της.
Η Davidson Kempner συνδέεται με τη Cepal.
Όμως εκτός από της πολυσήμαντες παρουσίες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, υπάρχει και μία ηχηρή απουσία, της Intrum, η οποία είχε εκφράσει την πρόθεση της να μην συμμετάσχει.
Goldman Sachs: Το μυστικό της Mytilineos
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πρέπει να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος με τις νέες τιμές που έδωσε η Goldman Sachs για το αλουμίνιο.
Η κίνησή του το να κλειδώσει την τιμή πώλησης του αλουμινίου για το 2022 και για το 2023 ήταν μακράν η καλύτερη κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το hedgαρισμα του έχει αφήσει εποχή.
Τότε όλοι λέγανε γιατί κλειδώνει τις τιμές πώλησης ενώ καλπάζει η τιμή του αλουμινίου.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι το θέμα του αλουμινίου το κατέχει καλύτερα και από την Goldman Sachs.
Έχει καρφώσει το αλουμίνιο στα ψηλά του και έτσι έχει πετύχει πολύ δυνατή μέση τιμή για το 2023.
Σε συνδυασμό με το ότι κλείδωσε την τιμή ρεύματος και για το 2022 και για το 2023 στα χαμηλά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο με τόσο δυνατή κερδοφορία αναλογικά με το μέγεθός της.
Πάμε τώρα να δούμε το report που έβγαλε η Goldman Sachs στις 12:11 χθες το μεσημέρι.
Η GS ενώ υπολόγιζε την μέση τιμή του αλουμινίου για το 2022 να είναι $2916/τ τώρα δίνει τα $2686/τ.
Εκεί όμως που αλλάζει εντελώς την εκτίμησή της είναι για το 2023, που από μία μέση τιμή $3425/τ τώρα δίνει $2.563/τ.
Με την νέα αυτή πρόβλεψη οι μέτοχοι της Mytilineos πρέπει να είναι όχι απλώς χαρούμενοι αλλά τρισευτυχισμένοι.
Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τις κινήσεις του έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων της Mytilineos με τον καλύτερο ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ.
Ενώ για άλλους αυτές οι προβλέψεις προκαλούν ανησυχία για την Mytilineos είναι ιδιαίτερα θετικό.
Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι η Goldman Sachs αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το 2024 δίνοντας μια μέση τιμή τα $4500/τ. αλλά και για το 2025 τα $5000/τ.
Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι για τους μετόχους της Mytilineos στη σελίδα 7 του report που ενώ βλέπει για το 2023 να πέφτει η τιμή του αλουμινίου από την άλλη βλέπει τo premium ειδικά για την Ευρώπη να ανεβαίνει.
Γιατί απλούστατα θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά αλουμινάδικα.
Αυτό και αν δεν είναι το καλύτερο νέο για την Mytilineos.
Τα premium είναι τεράστιο δώρο.
Έτσι παρόλο το συνδυασμό της τωρινής χαμηλής τιμής του αλουμινίου και υψηλής τιμής του φυσικού αερίου η Mytilineos με τις κινήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει καταφέρει όχι απλώς αλώβητη αλλά πολλαπλώς ωφελημένη.
Ο Wiseman εκτιμάει ότι από τώρα μέχρι και τον Γενάρη του 2024 που θα βγουν τα αποτελέσματα χρήσης του 2023 τα νούμερα θα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.
Το νέο στοίχημα της οικογένειας Τσικνάκη με την JD Sport
Τον Οκτώβριο του 2021 η JD Sports Fashion Plc., ενός εκ των κορυφαίων retailer για Premium Sports & Street Fashion στον κόσμο, με πάνω από 3.400 καταστήματα παγκοσμίως σε 32 χώρες στον κόσμο, προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στην Cosmos Sport της οικογένειας Τσικνάκη αποκτώντας το 80%, με ταυτόχρονη αποχώρηση από το μετοχικό της κεφάλαιο του EOS fund του Απόστολου Ταμβακάκη.
Έναν χρόνο μετά το deal, η βρετανική πολυεθνική ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα.
Το JD King of Trainers ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα και είναι το πρώτο βήμα του βρετανικού κολοσσού (με τζίρο περίπου 7,2 δις. ευρώ πέρυσι) του στρατηγικού σχεδιασμού του να λειτουργήσει δίκτυο καταστημάτων με παρουσία σε οργανωμένες μεγάλες εμπορικές πιάτσες σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στη χώρα µας, καθώς και στην Κύπρο, όπου έχει παρουσία, η εξαγορασθείσα Cosmos Group, που διακινεί τα εμπορικά σήματα Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactory, Slamdunk και Rundome, διατηρεί 65 καταστήµατα. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 82 εκατοµµύρια ευρώ, από 52 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020.
Το success story της οικογένειας Τσικνάκη ξεκίνησε από το 1982 με ένα κατάστημα στην Κρήτη, εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες σε ηγέτιδα αλυσίδα στη λιανική πώλησης αθλητικών ειδών για να περάσει στα χέρια μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες αθλητικών ειδών στον κόσμο.
Tα μέλη της ιδρύτριας οικογένειας παραμένουν στη μετοχική σύνθεση, διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 20% αλλά παράλληλα και το μάνατζμεντ.
Ιntrakat: Στο ταμείο τα πρώτα χρήματα από τις εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ
Μαθαίνω πως ξεκινούν να μπαίνουν στο ταμείο της Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 τα πρώτα χρήματα από τα σιδηροδρομικά έργα που έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ.
Η Intrakat αναμένεται να λάβει στο αμέσως επόμενο διάστημα ποσό ύψους 1,53 εκατ. Ευρώ για την εκκίνηση των έργων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών συνολικής αξίας 42 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, αφορά τις δαπάνες των εγκαταστάσεων, μελέτες και άλλα έξοδα εκκίνησης του έργου.
Εν ολίγοις πρόκειται για χρήματα που πλήρωσε η Intrakat ως εγγύηση για να κλειδώσει το έργο μέσω δύο επιστολών που προσκόμισε από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 (ύψους 765.284 ευρώ) και την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 (ύψους 766.000 ευρώ).
Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η Intrakat σε συνεργασία με τη Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ είχε δώσει έκπτωση 7,5% επικρατώντας της συμμαχίας-έκπληξης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 –Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και του Ομίλου ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,47 που δοκίμασε τις δικές του δυνάμεις.
Το έργο προκηρύχθηκε το 2021 και ο ανάδοχος ανακοινώθηκε την ίδια χρονιά, γεγονός και το οποίο είναι σχετικά πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι υπογραφές έπεσαν τον περασμένο Μάιο.
Ο Αστυφίδης και η Intrakat
Στην αγορά ψιθυρίζεται ότι ο μικρομέτοχος της Intrakat Δημήτρης Κούτρας που κατέχει ποσοστό 8,13%, ετοιμάζεται να πουλήσει είτε σε κάποιο fund είτε σε κάποια χρηματιστηριακή τις μετοχές του.
Το όνομα του αγοραστή λέγεται ότι είναι Τάσος Αστυφίδης της AMBROSIA.
Εάν πράγματι συμβεί αυτό, τότε είναι σαφές ότι ο Αστυφίδης λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου άλλου επενδυτή, που δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του.
Κάπου πάει το μυαλό μου αλλά θα σας το αποκαλύψω εάν γίνει η συναλλαγή…
Και όπως γνωρίζετε δεν πέφτω ποτέ έξω!!!
Ούτε η έκπτωση δεν έσωσε τη Σέλμαν
Ούτε η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης δε στάθηκε ικανή να βγάλει το εργοστάσιο της Σέλμαν στην Κομοτηνή από τη λίστα με τα αζήτητα.
Η τιμή για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο της βιομηχανίας ξυλείας που θα άλλαζε χέρια (μετά την αγορά του ακινήτου της Χαλκίδας από τον Δημήτρη Μελισσανίδη) ορίστηκε στα 3/4 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων, δηλαδή στα 9,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους εκτιμητές, «η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει εγκαταστημένη χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Με τους μνηστήρες για αυτή τη μονάδα να είναι άφαντοι, η μόνη λύση για να αξιοποιηθεί το κουφάρι μιας άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας είναι η απόκτηση από την EPS Wood, που έχει εξαγοράσει το σήμα της Σέλμαν.
Η επιχείρηση των Σαχλού και Δαπόλα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αποκτήσει τη μονάδα και να την επαναλειτουργήσει, με προϋπόθεση να βρεθεί χρηματοδοτικό σχήμα.
Για ποιο οδικό έργο θα πληρωθεί λιγότερο ο Ελλάκτωρ
Μαθαίνω πως η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 θα πληρωθεί λιγότερο για ένα οδικό έργο που έχει αναλάβει η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ.
Η «ζημιά» εκτιμάται 1,1 εκατ. Ευρώ και πρόκειται για το έργο της αναβάθμισης (δηλαδή των έργων οδικής ασφάλειας) στο υφιστάμενο τμήμα του Πάτρα-Πύργος.
Επομένως, το τελικό ποσό που θα μπει στα ταμεία της κατασκευαστικής μειώνεται από τα 15,7 εκατ. Ευρώ στα 14,6 εκατ. ευρώ.
Το έργο ήταν εκτιμώμενης αξίας 30 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς προκηρύχθηκε στις αρχές του 2021 και η ΑΚΤΩΡ επιλέχθηκε επίσημα ως ανάδοχος τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη η σχετική σύμβαση.
Τότε είχαν κατέβει τουλάχιστον έντεκα ενδιαφερόμενοι μεταξύ των οποίων και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές.
Για να σας δώσω να καταλάβετε το έργο διεκδικήθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΕΡΝΑ), τον ΑΒΑΞ, την Ελλάκτωρ και την Intrakat όσον αφορά τα ηχηρά ονόματα της αγοράς.
Η μάχη που δόθηκε για το έργο ήταν αρκετά σκληρή και οι εκπτώσεις μεγάλες καθώς αυτές έφτασαν μέχρι και το 53,6%.
Από τον διαγωνισμό δεν έλειψαν και οι «καραμπόλες» μιας και τις δύο καλύτερες προσφορές είχαν δώσει οι ΟΔΟΣ ΑΤΕ (53,6%) και ΤΕΚΑΛ (48,3%).
Ωστόσο, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών οι δύο παραπάνω εταιρείες αποκλείστηκαν και το έργο κατέληξε στην ΑΚΤΩΡ με έκπτωση 47,5%.
Ένας Έλληνας με περιουσία πάνω από 500 εκατ. δολάρια!!!
Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από την Credit Suisse. Μια από τις πιο ισχυρές τράπεζες του πλανήτη.
Σύμφωνα λοιπόν με την ελβετική τράπεζα (πηγή Credit Suisse Global Wealth Databook 2002), το συνολικό ύψος του πλούτου των Ελλήνων ανέρχεται σε 914 δισ. δολάρια, ενώ στη χώρα υπάρχουν 81.000 εκατομμυριούχοι και 68.000 άτομα που ανήκουν στο 1% των πλουσιότερων του κόσμου.
Οι αναλυτές του οίκου εντόπισαν στην Ελλάδα 1 άτομο με περιουσία άνω των 500 εκατ. δολαρίων, 30 άτομα με 100-500 εκατ. δολάρια και 89 πολυεκατομμυριούχους με περιουσία από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων.
Ο μέσος Έλληνας έχει 40.073 δολάρια σε χρηματοοικονομικό πλούτο, 83.204 δολάρια σε μη χρηματοοικονομικό πλούτο και 14.997 δολάρια χρέος.
Στα τέλη του 2021, ο πλούτος για τον μέσο Έλληνα διαμορφώθηκε στα 108.300 δολάρια στην Ελλάδα.
Την περίοδο 2000–2021, ο μέσος Έλληνας γινόταν κατά 2% πλουσιότερος τον χρόνο, κατά μέσο όρο.
Τα στοιχεία της Credit Suisse δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες όπου ο πλούτος του μέσου κατοίκου μειώθηκε το 2021, μία τάση που παρατηρήθηκε επίσης σε Πορτογαλία, Βέλγιο και Ιταλία.
Το 2020, ο πλούτος του μέσου Έλληνα είχε διαμορφωθεί στα 113.784 δολάρια.
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων