Περιεχόμενα
Προηγείται η DIMAND;
Στην αρένα των business για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά αναμένεται να ξαναβρεθούν η Dimand Real Estate και η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon.
O σχετικός διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Σεπτεμβρίου.
Η Dimand Real Estate θα προτείνει ακίνητο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, πολύ κοντά στα υφιστάμενα ακίνητα της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και συγκεκριμένα το ακίνητο Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα κτίριο που ταιριάζει απόλυτα στις προδιαγραφές της προκήρυξης.
Η ισραηλινή Golden Horizon πρόκειται να προτείνει εκ νέου το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην οδό Πειραιώς, το οποίο απέκτησε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού.
Ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε καθώς κηρύχθηκε άγονος.
Οι δύο συμμετέχοντες, δηλαδή η Dimand και η BZPW («όχημα» συμφερόντων της Golden Horizon), προχώρησαν στην υποβολή εκατέρωθεν ενστάσεων, διεκδικώντας τον αποκλεισμό του αντιπάλου τους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονταν στην απουσία άδειας κτιρίου για δικαστική χρήση, όπως ζητούσαν οι όροι του διαγωνισμού, μια διάταξη που ουσιαστικά απέκλειε αμφότερες τις προτάσεις.
Σημειωτέο ότι κανένα κτίριο στην Ελλάδα δεν διαθέτει σχετική άδεια εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να εκδοθεί ανάλογα με το ακίνητο.
Παράλληλα, οι δύο προτάσεις είχαν και άλλες αποκλίσεις, ποιοτικές και μη, ως προς τις παροχές τους, καθώς το μεν ακίνητο της Dimand θα προσέφερε πάνω από 400 θέσεις στάθμευσης, έναντι 70 που προβλέπονταν στο κτίριο του Κεράνη, μετά την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε δικαστικό μέγαρο.
Mytilineos: Πάνω από 160 εκατ. ευρώ τα κέρδη
Φίλοι αναγνώστες, καλύτερο timing δεν γινόταν να είχε η στήλη για την μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 .
Από την μέρα του άρθρου του Wiseman για την μετοχή της Mytilineos, το χαρτί από 13,18 ευρώ που είχε κλείσει στις 18/7 έγραψε υψηλό 14,92 ευρώ και σε κλείσιμο 14,84 ευρώ.
Οι περισσότεροι διαχειριστές πιστεύουν ότι ισχύει το κλασσικό ρητό buy the rumor and sell the fact.
Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, αγοράζουμε πριν τα αποτελέσματα της Mytilineos, γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι καλά και τα πουλάμε μία μέρα πριν ή και την ίδια ημέρα με τα αποτελέσματα.
Γι αυτό και χθες η μετοχή έκλεισε με πτώση της τάξης του -0,74% στα 14,73 ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Securities η Mytilineos θα εμφανίσει το α΄εξάμηνο EBITDA 267 εκατ. ευρώ και κέρδη 138 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Finance εκτιμάει ότι η Mytilineos θα εμφανίσει EBITDA 264, 3 εκατ. ευρώ και κέρδη 137,2 εκατ. ευρώ.
Πάνω κάτω όλοι οι αναλυτές αυτά τα νούμερα περιμένουν.
Εκτός από τη Citigroup.
Αν σήμερα το πρωί η Mytilineos εμφανίσει EBITDA 270 εκατ. ευρώ και κέρδη 140 εκατ. ευρώ δηλαδή ελάχιστα καλύτερα από αυτά που περιμένει η αγορά, τότε πολύ πιθανόν να ισχύει το buy the rumor and sell the fact.
Αν όμως η Mytilineos εμφανίσει EBITDA 290 εκατ. ευρώ και πάνω και εμφανίσει τα κέρδη που έβγαλε όλο το 2021 στο α’ εξάμηνο του 2022 τότε κατά την άποψη του Wiseman δεν θα λειτουργήσει το buy the rumor and sell the fact.
Η στήλη πιστεύει ότι η Mytilineos θα κάνει την θετική έκπληξη.
Τέσσερα στα έξι για τις «χρυσές» βίλες του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Μύκονο
Στα μισά του δρόμου έμεινε ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος έξι μεζονετών, πρώην ιδιοκτησίας του Γιώργου Τσαγκαράκη, γνωστού από τη Galerie Tsangarakis, από τη Cepal.
Οι τρεις από τις έξι μεζονέτες στον Ορνό, που ανήκαν στην PianetaTerra του κ. Τσαγκαράκη, άλλαξαν χθες χέρια, ενώ για τις υπόλοιπες δε βρέθηκε πλειοδότης.
Η ακριβότερη πωλήθηκε έναντι 320 χιλ. ευρώ και οι υπόλοιπες τρεις έναντι 300 χιλιάδων, ενώ στο συγκρότημα υπάρχει κοινόχρηστη πισίνα στην οποία έχουν πρόσβαση οι νέοι ιδιοκτήτες.
Άτυχο το σκάφος Lycky του Χρήστου Καλογρίτσα
Από την άλλη, ούτε ένας υποψήφιος δεν ενδιαφέρθηκε για το σκάφος της Μικελίνας Καλογρίτσα – στο όνομα της οποίας είναι και μία από τις τεχνικές εταιρείες του εργολάβου –, που βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα τη Μαρίνα Ζέας – τον έλεγχο της οποίας έχει από το 2020 η CVC.
Το 27 μέτρων σκάφος αναψυχής, που ονομάστηκε από το ζεύγος Καλογρίτσα Lucky με την ελπίδα να φέρει τύχη, έχει αγγλική σημαία και κατασχέθηκε για οφειλή 23 χιλ. ευρώ.
Είναι κατασκευασμένο από ξύλο, δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1974, έχει μήκος 26,5 μέτρων, πλάτος 6,5 μέτρων και βύθισμα 2,5 μέτρων, χωρητικότητα 68,12 κόρων και δύο μηχανές εσωτερικής καύσης MTU συνολικής ιπποδύναμης 2909,40 ΚW.
Και ακόμη πιο άτυχο το Φαίδρα του Γιαννούλη Καμπάνη
Ο εφοπλιστής είχε την κακή συνήθεια να περνάει το πολυτελές του γιοτ πολύ κοντά στις παραλίες των νησιών κάνοντας εντυπωσιακούς ελιγμούς.
Με μία μικρή λεπτομέρεια.
Τις φιγούρες αυτές τις πλήρωναν αν συχνά πυκνά οι λουόμενοι, καθώς στο πέρασμα του το θηριώδες γιοτ σήκωνε μικρά παλιρροιακά κύματα τα οποία παρέσυραν στο διάβα τους ομπρέλες προσωπικά αντικείμενα των λουόμενων και ότι άλλο τέλος πάντων βρισκόταν στην ακροθαλασσιά.
Όμως χθες ήρθε η ώρα , τα σπασμένα από τις φιγούρες να τις ….να τα πληρώσει οι ίδιος.
Όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα στο τέλος με τους ριψοκίνδυνους καπετάνιους οι οποίοι αψηφούν τη δύναμη και τους άγραφους νόμους της θάλασσας.
Και χειρότερο μέρος δεν θα μπορούσε να βρει για να συμβεί το κακό, από την πολυσύχναστη κοσμική παραλία του Ορνού.
Αν συνέβαινε τουλάχιστον στα Γιάλια δεν θα το έπαιρνε μάλλον κανείς είδηση.
Οι ατυχείς χειρισμοί σε συνδυασμό με το δυνατό μελτέμι είχαν ως αποτέλεσμα την προσάραξη της θαλαμηγού, στην οποία παρουσιάστηκε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να πάρει επικίνδυνη κλίση.
Τελικά το σκάφος τη γλίτωσε, με τη συνδρομή των ρυμουλκών, όμως το γόητρο του καπετάνιου δέχθηκε πλήγμα.
Η CVC ξεφορτώνεται τα κλειστά εργοστάσια της Δέλτα
Η CVC αποφάσισε να απαγκιστρωθεί από τα βαρίδια των κλειστών εργοστασίων της Δέλτα, δύο χρονιά μετά το mega deal που οδήγησε τον όμιλο τροφίμων που ίδρυσε η οικογένεια Δασκαλόπουλου εκτός Χρηματιστηρίου.
Στις 14 Ιουλίου η Δέλτα υπέγραψε την πώληση του εργοστασίου στον Ταύρο και μία εβδομάδα μετά μεταβιβάστηκε και η μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας, εκεί όπου άλλοτε το εβαπορέ γάλα «Βλάχας» και έκλεισε το 2019 επειδή εμφάνιζε «μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού».
Τα δύο εργοστάσια έβαλαν στα ταμεία της Δέλτα μόλις 1 εκατ. από τις προκαταβολές των συμφωνιών, που αναμένεται να κλείσουν φέτος.
Τιτάν, όπως λέμε «πουλέν»…
Περίπτωση Τιτάν… Τι να πει κανείς.
Από τις 9 Ιουνίου η μετοχή μέχρι και σήμερα 29 συνεδριάσεις διαπραγματεύεται στα 11 ευρώ και λίγο πιο πάνω και 4 φορές λίγο πάνω από τα 10 ευρώ.
Τα 10,72 ευρώ αποτελούν χαμηλά έτους και χθες έκλεισε στα 11,02 ευρώ.
Δηλαδή από τα χαμηλά της η μετοχή απέχει 2,8%.
Και σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα.
Ο Θεός μαζί σας…
Γιάννης Στουρνάρας « Η Κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί να δώσει περισσότερα»
Γερή πλάτη στην Κυβέρνηση βάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Με την χθεσινή παρέμβαση ορισμένοι πιάστηκαν από την αναφορά του με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, και βιάστηκαν να κάνουν λόγο για πολιτική παρέμβαση Στουρνάρα υπερ των ισχυρών Κυβερνήσεων.
Λες και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να ταχθεί και να ευλογήσει τις «αδύναμες Κυβερνήσεις».
Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει μέτρα, όπως έγινε και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί εκληφθεί ως προσπάθεια παρέμβασης στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου (όπως είχε γίνει το 2015 όταν ο ίδιος είχε ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών ).
Και τούτο διότι οι Κυβερνήσεις προκύπτουν από τους Εκλογικούς νόμους οι οποίοι όμως ήδη έχουν ψηφιστεί, τόσο για τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν όσο και για τις δεύτερες αν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα.
Επομένως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο πεδίο αυτό.
Αντίθετα νομίζω πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του για την ανάγκη να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα αναγνωρίζοντας ότι η Κυβέρνηση έδωσε ότι μπορούσε για να στηρίξει την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και την αύξηση του Δημόσιου Χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Οι big business των Τούρκων
Όπως γνωρίζουμε όλοι ο ψευτοσουλτάνος Ερντογάν χαρακτηρίζει την Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 περίπου ως ανύπαρκτη και ζητάει να αναθεωρηθεί.
Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του θέτει θέμα νησιών του Αιγαίου και ένας άλλο γραφικός σύμμαχος των δύο, περιγράφει μέχρι και την Γαύδο ως Τουρκική.
Έχουμε αντιληφθεί όμως πως μέσα σε αυτό το δυστοπικό κλίμα, σχετικά αθόρυβα έχουμε εγκατάσταση στη χώρα μας των τριών μεγαλύτερων τουρκικών αλυσίδων ένδυσης;
Με αιχμή μάλιστα τη Θράκη.
Να ξεκινήσουμε από τη διείσδυση της VAKKO η οποία προ εβδομάδων ίδρυσε στη χώρα μας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μισό εκατομμύριο ευρώ.
Η VAKKO είχε ξεκινήσει στη γειτονική χώρα στη διάρκεια του μεσοπολέμου από τον Βιτάλι Χάκο και φημίζεται για τα μαντήλια από τουρκικό μετάξι.
Παράλληλα όμως εμπορεύεται σχεδόν όλα τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καλλυντικών, ρολογιών, κοσμημάτων, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού.
Και όλα αυτά πάμφθηνα αφού το εργατικό κόστος στην Τουρκία είναι μηδαμινό.
Σήμερα το αφεντικό του Ομίλου είναι ο 70χρονος Τζέμο Χάκο γιός του ιδρυτή της αλυσίδας.
Έγινε μάλιστα γνωστός επειδή ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε την υπόθεση του Grand Prix της Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη.
Πάντως όπως πληροφορείται ο Wiseman τα κουμάντα στην ελληνική επιχείρηση του Ομίλου θα τα κάνει η κ. Ρονέτ Γκουλσάν η οποία τυχαίνει να είναι η σύζυγος του Τζέμο Χάκο.
H «Τουρκική ZARA»
Εν τω μεταξύ στη χώρα μας ήδη δραστηριοποιείται μια άλλη αλυσίδα ένδυσης που έχει το αστείο όνομα Waikiki την οποία αυτάρεσκα οι γείτονες αποκαλούν «Τουρκική Zara».
Η αλυσίδα ήδη δραστηριοποιείται σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη ενώ ετοιμάζει πυρετωδώς μεγάλο κεντρικό κατάστημα σε εμπορικό κέντρο στη συμβολή Πειραιώς και Κηφισού.
Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βαχίντ Κιουτσούκ σκοπεύει συνολικά να ανοίξει τα επόμενα χρόνια 40 μαγαζιά στη χώρα μας.
Τέλος υπάρχει και τρίτη φίρμα τουρκική που θα παίξει πολύ σύντομα στην Ελλάδα και είναι η Pendi που ειδικεύεται στα εσώρουχα και διαθέτει στην Τουρκία πάνω από 400 καταστήματα.
Η φίρμα όπως και πολλές άλλες τουρκικές, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκδιώχθηκαν βίαια από την Πόλη οι νοικοκύρηδες Έλληνες με το πογκρόμ του 1955. Προϊόντα της φίρμας αυτής βρίσκει ήδη κάποιος στην Θεσσαλονίκη, ενώ αφεντικά θεωρούνται μέλη της οικογένειας Καρίγιο.
Όλα αυτά καλά και η οικονομία μας είναι ελεύθερη και ανοιχτή, αλλά εμείς οι Έλληνες που τα βλέπουμε, κάνουμε κάποια επιχειρηματική κίνηση ως απάντηση;
Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.