array(0) {
}
        
    
Menu
0.21%
Τζίρος: 70.56 εκατ.

ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα

            
The Wiseman

Το μπάσιμο της Παγκρήτιας στη Ναυτιλία, ποιοι κατασκευαστές θα λάβουν το «πριμ» έγκαιρης υλοποίησης και γιατί παραιτήθηκε ο Σμυρλής

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 29.12.2022
Η Τράπεζα Αττικής, η Μύκονος και οι τσακωμοί για τις χρυσές προμήθειες, η Revoil που αγόρασε βενζινάδικο και μειδιούν όλοι, ο Περιστέρης και οι άπιστοι Θωμάδες και η εμπιστοσύνη στον Εξάρχου
ΕΠΟΜΕΝΟ • 02.01.2023
Παντελής VS Alpha Bank επεισόδιο 10, τα δάνεια του Τζούρου, το ράλι της Ιντρακάτ, Βρετανικό fund στη Τζια μέσω Καμπουρίδη και το πριμ στην ΓΕΚ

Η Παγκρήτια, το άνοιγμα της στη  Ναυτιλιακή πίστη και η σημειολογία της  μεταγραφής Βουγιούκα

Πολλά έχουν γραφεί για το ενδιαφέρον της Παγκρήτιας να αγοράσει τη μικρή -πλην δραστήρια περί τη ναυτιλιακή πίστη – τράπεζα Agean Baltic Bank.

Πρόκειται για μία τράπεζα – μπουτίκ,  με άριστους  κεφαλαιακούς δείκτες,  που ανήκει κατά κύριο λόγο στους εφοπλιστές Τσάκο, Κούστα και Αφθονίδη , η οποία εξειδικεύεται σε στοχευμένες χορηγήσεις μικρού μεγέθους.

Γενικά, βέβαια, η Παγκρήτια μετά την είσοδο της Thrinvest (Μπάκος Καυμενάκης και Εξάρχου) στο μετοχικό της κεφάλαιο, «κοιτάζει» και διερευνά πιθανές εξαγορές. Βλέπε για παράδειγμα την Τράπεζα  Αττικής.

Προφανώς δεν είμαι προφήτης για να προβλέψω ποια από τις δύο αυτές θα προχωρήσει και, πολύ περισσότερο, θα έχει αίσιο τέλος.

Άλλωστε, οι συμφωνίες εξαγορών πολλές φορές, εκτός από την τιμή που είναι και ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, μπορεί να ευοδωθούν ή να «χαλάσουν» από εντελώς ατυχείς συμπτώσεις…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό αντιλαμβάνομαι είναι ότι η Παγκρήτια ενδιαφέρεται πλέον σοβαρά να παίξει ρόλο στην λεγόμενη ναυτιλιακή πίστη.

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε «συμπληρωματικούς λόγους»,  στο ότι οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης  Καυμενάκης παραμένουν επιτυχημένοι εφοπλιστές  (Αltomar s,a. Smart Tankers ), ή  απλώς εκτιμούν εκ πείρας ότι η συγκεκριμένη τραπεζική δραστηριότητα είναι επικερδής.

Μετά από την περιεκτική εισαγωγή,  να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι μία από τις πρώτες μεταγραφές που έκανε η Παγκρήτια πριν από περίπου ένα μήνα ήταν του Νικόλα Βουγιούκα ο οποίος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Να σας θυμίσω ότι νωρίτερα τον Ιούνιο εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο της Ιντρακάτ.

Ο κ. Βουγιούκας είναι από τα πλέον γνωστά ονόματα στην ναυτιλιακή αγορά καθώς ήταν επικεφαλής σε shipping finance,  στην Τράπεζα του Ρέστη, την FBB Bank , ενώ αργότερα  ήταν επικεφαλής συμβουλευτική εταιρεία (3V Business Consultant) για ναυτιλιακά δάνεια.

 

Ξεκίνησε το μεγάλο παζάρι για τον Φορέα Επαναμίσθωσης ακινήτων

Ξεκίνησε, απ΄ ό,τι μου λένε, το μεγάλο παζάρι με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την δημιουργία του φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το project βλέπετε είναι αρκετά μεγάλο, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν ένα με δύο δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί αναγκαστικά σε συμμαχίες.

Τον πρόωτο ρόλο στην διαδικασία αυτή τον έχει η Μαριλένα Αθανασοπουλου, επικεφαλής στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που διεξάγεται με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που είναι οι  Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp, Association of Companies “KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC” και LCM Capital LLP, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα – αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών όπου και αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν τα εταιρικά σχήματα.

Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, ο φορέας δεν πρόκειται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2023 και ενώ θα έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Ποιοι κατασκευαστές θα λάβουν το πριμ έγκαιρης υλοποίησης 

Δικλείδες ασφαλείας μαθαίνω πως δημιουργεί  το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να μην καταστρατηγείται το «πριμ» που χορηγεί στους κατασκευαστές για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι το πριμ να πηγαίνει μόνο σε αυτούς που πραγματικά τιμούν τη συμφωνία και παραδίδουν τα έργα στην ώρα τους.

Η  σωστή εφαρμογή του πριμ έγκαιρης υλοποίησης των δημοσίων έργων σας θυμίζω ότι αποτέλεσε την «απάντηση του Υπουργείου» στις αυξήσεις των οικοδομικών υλικών οι οποίες απειλούν τα δημόσια έργα με πάγωμα.

Σας θυμίζω πως τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο, μέσω νόμου, έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να λάβουν πριμ έγκαιρης υλοποίησης, που ανέρχεται στο 5% των υπολειπόμενων εργασιών στα δημόσια έργα, με στόχο να αποτρέψει ένα κύμα παρατάσεων στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Πλέον οι κατασκευαστές μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν το πριμ αυτό από τις αναθέτουσες αρχές των έργων, για να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος των αυξήσεων.

Ωστόσο, καλούνται να δώσουν μία εγγυητική επιστολή ίση με το ποσό του πριμ και αυτή τους επιστρέφεται, εάν ολοκληρώσουν το έργο στην ώρα του.

Στην αντίθετη περίπτωση η επιστολή παραμένει στην αναθέτουσα αρχή.

 

Νέο έργο 100 εκατ. ευρώ για την Ιntrakat

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μαθαίνω πως κλείνει η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95  , η οποία από σήμερα θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό χωρίς το δικαίωμα, το 2022 καθώς μειοδότησε στις 20 του μήνα σε έργο διαχείρισης απορριμμάτων αξίας 100 εκατ. Ευρώ στη Δυτική Αττική.

Παρόλο που η Περιφέρεια, κατέβαλε «φιλότιμες προσπάθειες» να καθυστερήσει ο διαγωνισμός.

Όπως έμαθα, για μία ακόμη φορά ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ), που δημοπρατεί τα έργα απορριμμάτων,  επέλεξε τον ανάδοχο – στο παρά πέντε – δηλαδή τον ίδιο μήνα που έληγε η υφιστάμενη σύμβαση και οριακά πριν ρίξει αυλαία το 2022.

Η Intrakat που διαχειρίζεται το εν λόγω έργο και την προηγούμενη τετραετία μαζί με τις Μεσόγειος και Watt, «κατέβηκε» με την ίδια ομάδα και από ό,τι μαθαίνω δεν υπήρξε ανταγωνισμός στη διεκδίκηση του έργου.

Στα του έργου, η Κοινοπραξία καλείται να αναλάβει την λειτουργία και τη συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων των Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΜΕΣ) της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής για τουλάχιστον μία ακόμα τετραετία, ενώ η αναθέτουσα αρχή του έργου μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια του έργου για άλλα τέσσερα έτη.


Περισσεύουν 200 εκατ. ευρώ στον Σταικούρα;

Πρόκειται φυσικά για ρητορικό ερώτημα-δίλημμα αυτό με τα 200 εκατομμύρια, μια που προφανώς δεν περισσεύουν ούτε για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα,  και εξηγούμαι πάραυτα:

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λοιπόν είχε υπολογίσει και … βάλει στην άκρη ένα κονδύλι 202 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των «νέων έργων ΑΠΕ» (όσων δηλαδή λειτούργησαν την τελευταία διετία, μετά τον Ιανουάριο του 2021).

Εν τω μεταξύ, όμως,  ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και δεν προέκυψε η προβλεπόμενη «τρύπα» στον λογαριασμό των ΑΠΕ που κανονικά θα χρειαζόταν τα 202 εκατομμύρια για να καλυφθεί.

Θεωρείται βέβαιο μάλιστα πως δεν πρόκειται να χρειαστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Άρα λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών, θα κατευθύνει τα  κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε κάποια άλλη επένδυση.

Εκεί είναι που ξέσπασε και η μεγάλη μάχη  των διαφόρων «προθύμων»: υπηρεσιακών παραγόντων, μελών επιτροπών, καθηγητών Πανεπιστημίου και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων που λέγαμε κάποτε, για το ποιος θα …πρωτοπρολάβει να «αξιοποιήσει» το πολύτιμο 200άρι εκατομμύρια!

Επειδή όμως ο wiseman έχει πριν από όλα ρεπορτάζ, σας πληροφορεί ότι κατόπιν «άνωθεν υποδείξεων» τα κονδύλια αυτά θα πάνε στο λεγόμενο ευρύ  κοινό, εκλογές γαρ….

 

… τα οποία δίνονται «Προίκα» στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

…Όταν λέμε ευρύ κοινό εννοούμε  το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που  είναι το πρώτο «ελληνικό πρόγραμμα» που έχει υποστηριχθεί και εγκριθεί  από τις Βρυξέλλες.

Το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί για το Πρόγραμμα φτάνει και ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (με στόχο τη χρηματοδότηση από το Ταμείο περίπου στα 2 δις) τα επόμενα χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων αλλά διαθέτοντας και «πολιτιστικό κομμάτι» με την αναβάθμιση διατηρητέων ή προς χαρακτηρισμό κτισμάτων.

Η  οικονομική «ένεση» των  202 εκατομμυρίων  ευρώ θα γίνει στο πρώτο δίμηνο του 2023 από το RRF…

 

Τι ακριβώς είναι το RRF που θα το συζητάμε για πολλά χρόνια

…Τι είναι όμως το περιβόητο  RRF που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και θα το συζητάμε τα επόμενα χρόνια;

RRF είναι το Recovery and Resilience Facility ελληνιστί «Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», μιας και ο wiseman  έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα, όχι μόνο ενημερωτικό.

Πρόκειται για τον Κοινοτικό μηχανισμό, που θα διαχειριστεί 672,5 δισ. Ευρώ και αποτελεί το βασικό  πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ (ή NextGeneration EU) και προστίθεται στους όρους με τους οποίους πρέπει να εξοικειωθούμε τα επόμενα 5-6 χρόνια, μια και γύρω από αυτούς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή επικαιρότητα στη μετά πανδημία εποχή.

Όπως την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο  εξοικειωθήκαμε μέχρις εξαντλήσεως με όρους όπως ESM, EFSF, EFSM, Τρόικα ή «Θεσμοί», επιτήρηση, ενισχυμένη εποπτεία, έτσι και τώρα θα μάθουμε για τα καλά το RRF.

Με βάση την πρόταση στην οποία κατέληξε το αρμόδιο κοινοτικό όργανο, το λεγόμενο Coreper, το μέγιστο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τις επιχορηγήσεις της πρώτης περιόδου  είναι 5,77% ή 13,5 δισ. ευρώ (έναντι 48 δισ. της Ιταλίας, 46,6 δισ. της Ισπανίας, 24,3 δισ. της Γαλλίας και  20 δισ. της Πολωνίας).

Τις τελικές αποφάσεις για την κατεύθυνση και τη διαχείριση αυτού του τεράστιου για τα Ελληνικά δεδομένα ποσού, έχει φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου και μην σας κάνει εντύπωση αφού το Σύνταγμα της χώρας μετά την αναθεώρηση του 1985 προβλέπει «Πρωθυπουργοκεντρική» τη βασική εξουσία.

Όποιος διαφωνεί, τα παράπονά του στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου που αφαίρεσε εξουσίες από το Προεδρικό Μέγαρο και τις πήγε 50 μέτρα πιο πέρα, στο Μαξίμου!

Για την πλήρη ενημέρωσή σας, προσθέτουμε πως το  RRF των 672,5 δισ. ευρώ χωρίζεται σε 360 δισ. δανείων και 312,5 δισ. επιχορηγήσεων.

 

Tι σηματοδοτεί η παραίτηση Σμυρλή 

Συνειρμούς δημιουργεί η χθεσινή παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ και ex officio προέδρου της Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή, λίγες μέρες μετά από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της αδειοδότησης της εταιρείας Intellexa, που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Θυμίζουμε ότι, μετά από δημοσίευμα των ΝΥΤ, που επιβεβαίωσε ο τέως Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Α. Παπαϊωάννου, η Ελλάδα, δια της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, της οποίας προΐστατο ο κ. Σμυρλής, εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στις 15 Νοεμβρίου 2021 με τελικό χρήστη την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης.

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τότε ότι διεξάγεται ΕΔΕ για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ενώ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, είχε δηλώσει ότι κανένας υπουργός της Κυβέρνησης δεν έχει βάλει υπογραφή κάτω από τη σχετική απόφαση.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες
Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Συρία: «Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης
Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014
Αθηναϊκός και Novibet ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αγωνιστική περίοδο 2024-25
Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής